NK 2023

Nederlands Kampioenschap 1 t/m 3 september, te Akersloot

Het Nationale Kampioenschap in De Vrijheidsklasse kenmerkte zich in 2023 door heerlijk weer met weinig wind. Op Vrijdag en zaterdag viel er met erg weinig wind nog goed te varen, maar heel veel was het niet. Vooral in de ochtenden kwam de windsnelheidsmeter nauwelijks boven de 1 Bft uit. Dit pakte echter erg goed uit voor de zeilers van WV de Schinkel, die in de einduitslag met vier boten bij de bovenste tien plaatsen (het linker rijtje!) vertegenwoordigd zijn op plaats 3, 7, 8 en 10. Vooral de derde plaats voor de 1348 van Otto ten Zeldam en Marjolein Groot Wassink doet ons heel veel plezier. Uit betrouwbare bron is vernomen, dat Otto er minstens drie dagen over heeft gedaan om uit te stuiteren over deze prestatie.

Dit neemt niet weg, dat ook Anne Halma met Hieke Schutten en zeer mooi NK gevaren hebben en slechts eerste plaatsen en een enkele tweede plaats mee te hoefden te laten tellen. Knap gedaan en gefeliciteerd met de overwinning, bemanning van de 845! Verder eveneens een compliment voor Ytzen en Sten Renema in de 1289, die na lange afwezigheid op het water meteen beslag legden op de tweede plek. En nu ik toch met complimenten bezig ben, wil ik er ook eentje geven aan Tim Wolvers en Thijs Sauer, de ex-cursisten, die in promoboot 1076 als zestiende van de twintig deelnemers eindigden, met evenveel punten als boot nummer vijftien (V1565), gestuurd door Rob van der Haar.

Op de derde NK-dag stond er geen wind van betekenis. Het hogedrukgebied bevond zich precies boven de gastvrije ARZV te Akersloot, zodat er alle tijd was om de prijzen uit te reiken. Conform de regels hadden alle deelnemende stuurlui eerst netjes toestemming gegeven en getekend om de overgebleven wedstrijden van het NK die dag af te gelasten.

Peter Verhoeven heeft hele mooie trofeeën uitgereikt voor de eerste, tweede en derde plaatsen en leuke aandenkens voor de nummers vier en vijf, waar onze klasse goed mee voor de dag kwam. Er waren ook twee schattige eendjes voor de gelauwerden van de Tuimeltrofee 2023, die als laatste prijs door de vakkundige wedstrijdleider Frouk Segaar werden overhandigd aan Peter Verhoeven en Vera Homan (V538). Hoewel het wedstrijdseizoen na het NK nog niet ten einde was en er dit jaar reeds veel concurrentie was voor de Tuimeltrofee, is op geheimzinnige wijze het besluit gevallen deze dit jaar aan onze voorzitter toe te kennen. Frouk reikte de prijs gaarne uit. Peter schrijft al: omslaan met nog geen vier knopen wind is echt een kunst.

Dankjewel ARZV, Frouk + team, Hugo en Irma van de catering, Wouter met zijn mede-organisators en uiteraard mijn mede-deelnemers! Het was weer leuk! Volgend jaar in Loosdrecht 25 boten aan de start?

Renate
V1434

 

Alkmaar Open 2023

Alkmaar Open 18 t/m 20 augustus

In meerdere opzichten was dit een memorabel evenement!

Negen Vrijheidjes hadden zich voor dit evenement ingeschreven, waarbij enkele toppers zoals de 13 en de 845 niet aanwezig waren. Dus lag er een kans voor alle deelnemers om eens verder voorin te eindigen.

Het eerste memorabele moment was dat na één dag zeilen er een plenaire bespreking op het terras van de Roef bijeen werd geroepen, omdat er verwarring was ontstaan over de te zeilen baan, die ontstond door een verschil in de mededeling over de te varen baan op de wal en op het startschip! Daardoor kon het gebeuren dat het veld Valken twee verschillende banen voeren. Het comité, onder aanvoering Frouk Segaar, stak de hand in eigen boezem en stelde alle zeilers, na intern overleg in de klassen, voor twee keuzes: of de uitslagen van de eerste dag ongeldig te verklaren of met excuses van het comité de stand te laten staan. Discussie hierover niet mogelijk, en met de handtekeningen van iedere deelnemer ook niet achteraf. De meeste stemmen wilden de uitslagen laten staan. En dus door.

Het tweede moment was de toenemende wind gedurende de tweede dag van het evenement, waardoor het leek op het verhaal van de tien kleine negertjes. Voeren er van de in totaal negen inschrijvingen in de tweede wedstrijd nog zes Vrijheidjes mee, waren er dat in de derde wedstrijd nog drie en legde de V 400 van Freek en Klaas in de vierde wedstrijd in hun eentje het parcours af!

Voor ons in de V1198 ging het helaas vijf minuten voor de start op de eerste dag helaas mis, doordat het nieuwe gaffelbeslag naar beneden kwam! Aftuigen dan maar, gaffel mee naar huis en repareren. Jammer genoeg drie hele korte wedstrijdjes, die samengevoegd werden tot één uitslag, gemist! Wel een leuk initiatief van het comité, op aangeven van de VKO, om ook kortere wedstrijdjes tijdens dit evenement te varen.

De tweede wedstrijd ging voorspoedig, maar gedurende de wedstrijd werd de wind al meer en meer. Een op het oog normale bakboord-stuurboord situatie tussen de V 400 en 739 resulteerde, in combinatie met de toenemend wind, in omslaan van Marco en Rick. Uiteindelijk eindigden wij op derde plek.

De derde wedstrijd verliep voor ons zeer voorspoedig met als resultaat een eerste plek, in zoals al gemeld, in een “veld” van drie Vrijheidjes. De derde wedstrijd verliep minder voorspoedig, omdat, ook weer vijf minuten voor de start, op onverklaarbare wijze het harpje van de piekeval brak en langzaam maar zeker het gehele tuig naar beneden kwam. Op dat moment schatten wij de windsnelheid toch al wel op dik 5-6 Bft. Hulde aan Freek en Klaas die overeind zijn gebleven en alles heel hebben gehouden.

Marco Haanschoten zinde op de laatste dag op wraak en liet driemaal een eentje noteren, maar met twee DNC’s was dat niet genoeg om Freek van de eindoverwinning af te houden met een mooi stabiele reeks in de kop van het veld.

Zij kregen de eerst prijs uitgereikt door Frouk Segaar, maar ook de wisselprijs. Een bijzondere prijs, omdat deze voor het eerst, als ik het goed heb onthouden, in 1957 werd uitgereikt aan Cees de Haas jr.. Frouk gaat proberen de geschiedenis te achterhalen van deze bokaal en wie deze prijs heeft geschonken.

Al met al een sportief en vooral gezellig evenement!

Dirk Postma en Tim Bekker,
V 1198

 

Sneekweek 2023

Sneekweek 5 t/m 10 augstus 2023

Op de Sneekweek kwamen dit jaar 12 Vrijheidjes aan de start. Dit is meer dan de Sneekweek deelname van afgelopen jaren. Ondanks dat het weer niet hielp met in het begin van de Sneekweek veel regen en ook twee dagen harde wind en dus veel uitstel zat de sfeer er goed in. Door de harde wind waren er voor de derde wedstrijd veel zeilers die liever op de kant bleven. De V845, sloeg nadat eerder de hele bemanning al overboord was geweest, om. De dames in de V13 deden goede zaken en zeilden naar een keurige eerste plek, Perjan en Hieke werden tweede en tot slot de Promo met Lizet de Vries en Joris Nankman (V1559 die de hele week knap zeilde) die het spul ook recht hield en knap 3de werd. Waar zijn de echte mannen in onze klasse toch gebleven 

Voor wie mee wilde doen was er dankzij het wal team (maar gelukkig zijn Marion en Wouter ook nog in een Vrijheid tijdens de wedstrijd gesignaleerd) ’s-avonds een goede warme hap met aansluitend een vloeibare versnapering.
O, ja had ik al verteld dat er twee VKO-boten meededen? De V1076 voer namelijk ook mee en werd bemand door Coen en Iepe Leeman.

Verder was de Sneekweek door de KWS natuurlijk, zoals altijd, uitmuntend georganiseerd met goede rescue, walprogramma en aanwezigheid op sociale media. Er was weinig wat beter kon behalve het weer, met zoals al vermeld regelmatig regen en soms te veel wind om te kunnen varen. Volgend jaar mag iemand anders het weer regelen want dat kan beter!
Al met al een hele leuke Sneekweek en 2024 wordt vast nog beter!

Anne Halma
V845

uitslagen

Vrijbuiter Weekend 2023

Vrijbuiter weekend 1 & 2 Juli 2023
Daar gaan we dan, Jeanine Staal en ik (Arnold Bel) onderweg naar Loosdrecht GWV de Vrijbuiter met onze Vrijheid 1315 achter ons aan (zeilend onder 1558). Ik zit alweer in de auto te denken, hoe is het geregeld met het kranen, smal weggentje naar de kraan en heel
veel boten. Voor dit weekend zijn er rond de 280 bootjes ingeschreven die dit weekend over de Loosdrechts plassen scheren in verschillend klasse’s. Zeg maar dat het druk is. Bij aankomst staat er grote groep vrijwilligers klaar om alles in goed banen te leiden. Pluim voor
de Vrijbuiter Top geregeld. Vrijheid in de kraan en hup het water in, op spierkracht naar voren pedellen. Maar al snel een sleepje en naar de drijvend steiger gebracht. Het was een weekend met voldoende wind.
 
VBWeekend2023-2.png 
 
Zaterdag twee wedstrijden gevaren met een windje 5. Advies: doe geen haar Gel in als het hard waait, door het overtollige water wat je over je heen krijgt spoelt de gel uit via je ogen. Zondag ook twee wedstrijden met 1 a 2 beaufort meer, dat maakte nog uitdagender, zeker in de vlaggen die soms keihard van de andere kant binnen komen. Dat maakte dat we zondag in de laatste race gingen zwemmen, in de uitslagen is dat niet terug te vinden want we kregen een DNC i.p.v. DNF. Maar dat mag de pret niet drukken. Zondag was het veld ook aardig uitgedund. Maar ik wil het even hebben over de V845. Anne Halma die Vaart met Anne Halma zelf! (Klopt niet) (i.e. Jelmer Wijma. red.). Deze bemanning van de V845 was van de buiten categorie. Gelukkig ook hun sloegen om maar worden dan alsnog nummer 1. Hoe dan! Al met al een supermooi weekend. Tot het  volgende evenement.
 
Mvg
Arnold V1315
 
Uitslagen-Vrijbuiterweekend2023.png 
 

NK Sprint 2023 Loosdrecht

Zaterdag 3 en Zondag 4 juni 2023, Loosdrechtse Plassen,
Organisatie GWV De Vrijbuiter, wedstrijdleider Rob Beemster.

6

Mooi Weer! Met een uitroepteken, dus. Zon, wind, alles wat we konden willen. Ook weer niet verschrikkelijk warm, want dan is het druk op de Loosdrechtse plassen. Zaterdag een stevige Bft 3 met onverwachte vlagen. Spannende vlagen, die ineens op kwamen en een tijdje aanhielden – en dan, zoals een goede vlaag betaamd, ook ineens op konden zijn. Of ergens anders waren... Ik heb Jan Deutekom een wedstrijd zien winnen, door precies dáár te zijn waar de vlaag was (en ik niet).

1

Zondagochtend een heerlijk technisch, lopend windje, waarin je mooi kon bepalen waar je heen wou (en Manfred en ik een keer gewonnen hebben), zondagmiddag twee keer zoveel wind met hogere golven (Bft 4, vlagen 5) en een baan, die ook twee keer zo lang was. Wat een verschil! Zaterdag 2x acht wedstrijden, zondag 2x zes. Het veld was namelijk in twee delen verdeeld, vanwege de korte banen, die uitgezet waren. Streeftijd 15 minuten  per wedstrijd (klopte wel ongeveer) en twee groepen van 8 boten, die zodanig door elkaar gehusseld waren, dat iedereen wel een keer tegen elkaar voer. Zondag ook, er waren geen Gold en Silver fleets. Banen waren onregelmatige vierhoeken, eerste en laatste rak kruisen, wat met die Loosdrechtse eilanden leuke effecten kon hebben bij de keuze van de route (vooral als je door had waar wel en waar niet te varen). En downwind heel snel de spinnaker hijsen en strijken. Goed   inthouden, of je in wedstrijd x in de A- of in de B-groep voer. Geen idee, of iemand zich ooit vergist heeft, maar was goed mogelijk. Wel leuk, dat je nu meer kans had om een keer eerste te worden! Of laatste natuurlijk, maar daar denken we even niet aan. 

 

32

Wouter en Betty hebben gewonnen (en gezwommen na afloop, ja). Ze hebben echt geweldig goed gevaren; hoe is te zien op een filmpje van Dirk Postma, waarbij de spi van de 13 bij stevige wind uiterst vlot en foutloos naar boven gaat en de achtervolgers allemaal toch eigenlijk wel iets fout doen… Zo win je dus. Gelukkig zaten ze bij een van de races op zondagochtend een keer gevangen in een groepje concurrenten en hebben Manfred en ik (1434 -1) en Jan en  Annemarie (1368 -2) ze tenminste één derde plaats bezorgd om af te trekken (wij trots). Ook Boudewijn in de 1301 is een keer eerste geworden in hun wedstrijdgroep, zodat ze niet met hun zeilnummer aan punten geëindigd zijn. Zou verwarring opleveren tenslotte. Maar de rest van de races hebben ze wel allemaal gewonnen.

5

4

Verder is het niet gebruikelijk om bij een veld van16 deelnemers de nr 4 ook speciale aandacht te geven, maar ik doe het toch, want Manfred en ik zijn erg trots op onze mooie vierde plek! In de laatste race nog net als tweede achter Perjan en Folmar geëindigd om die éne punt te pakken, die we nodig hadden. En dat met veel wind.

7

Het NK-sprint 2023 was een erg gezellig en goed georganiseerd evenement. Veel dank aan Rob Beemster, die naast de wedstrijdleiding samen met Dirk Postma op het laatste moment nog een lekkere maaltijd voor de zaterdagavond wist te regelen via de catering van Rosa’s Cantina. En dank aan Wouter, voor een heleboel andere organisatie. Heel goed gedaan, mannen.

Renate Voetter Zwaans V1434

8