Alkmaar Open 2023

Alkmaar Open 18 t/m 20 augustus

In meerdere opzichten was dit een memorabel evenement!

Negen Vrijheidjes hadden zich voor dit evenement ingeschreven, waarbij enkele toppers zoals de 13 en de 845 niet aanwezig waren. Dus lag er een kans voor alle deelnemers om eens verder voorin te eindigen.

Het eerste memorabele moment was dat na één dag zeilen er een plenaire bespreking op het terras van de Roef bijeen werd geroepen, omdat er verwarring was ontstaan over de te zeilen baan, die ontstond door een verschil in de mededeling over de te varen baan op de wal en op het startschip! Daardoor kon het gebeuren dat het veld Valken twee verschillende banen voeren. Het comité, onder aanvoering Frouk Segaar, stak de hand in eigen boezem en stelde alle zeilers, na intern overleg in de klassen, voor twee keuzes: of de uitslagen van de eerste dag ongeldig te verklaren of met excuses van het comité de stand te laten staan. Discussie hierover niet mogelijk, en met de handtekeningen van iedere deelnemer ook niet achteraf. De meeste stemmen wilden de uitslagen laten staan. En dus door.

Het tweede moment was de toenemende wind gedurende de tweede dag van het evenement, waardoor het leek op het verhaal van de tien kleine negertjes. Voeren er van de in totaal negen inschrijvingen in de tweede wedstrijd nog zes Vrijheidjes mee, waren er dat in de derde wedstrijd nog drie en legde de V 400 van Freek en Klaas in de vierde wedstrijd in hun eentje het parcours af!

Voor ons in de V1198 ging het helaas vijf minuten voor de start op de eerste dag helaas mis, doordat het nieuwe gaffelbeslag naar beneden kwam! Aftuigen dan maar, gaffel mee naar huis en repareren. Jammer genoeg drie hele korte wedstrijdjes, die samengevoegd werden tot één uitslag, gemist! Wel een leuk initiatief van het comité, op aangeven van de VKO, om ook kortere wedstrijdjes tijdens dit evenement te varen.

De tweede wedstrijd ging voorspoedig, maar gedurende de wedstrijd werd de wind al meer en meer. Een op het oog normale bakboord-stuurboord situatie tussen de V 400 en 739 resulteerde, in combinatie met de toenemend wind, in omslaan van Marco en Rick. Uiteindelijk eindigden wij op derde plek.

De derde wedstrijd verliep voor ons zeer voorspoedig met als resultaat een eerste plek, in zoals al gemeld, in een “veld” van drie Vrijheidjes. De derde wedstrijd verliep minder voorspoedig, omdat, ook weer vijf minuten voor de start, op onverklaarbare wijze het harpje van de piekeval brak en langzaam maar zeker het gehele tuig naar beneden kwam. Op dat moment schatten wij de windsnelheid toch al wel op dik 5-6 Bft. Hulde aan Freek en Klaas die overeind zijn gebleven en alles heel hebben gehouden.

Marco Haanschoten zinde op de laatste dag op wraak en liet driemaal een eentje noteren, maar met twee DNC’s was dat niet genoeg om Freek van de eindoverwinning af te houden met een mooi stabiele reeks in de kop van het veld.

Zij kregen de eerst prijs uitgereikt door Frouk Segaar, maar ook de wisselprijs. Een bijzondere prijs, omdat deze voor het eerst, als ik het goed heb onthouden, in 1957 werd uitgereikt aan Cees de Haas jr.. Frouk gaat proberen de geschiedenis te achterhalen van deze bokaal en wie deze prijs heeft geschonken.

Al met al een sportief en vooral gezellig evenement!

Dirk Postma en Tim Bekker,
V 1198