Geschiedenis
Het was tijdens de Tweede Wereldoorlog dat het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond een prijsvraag uitschreef voor het ontwerpen van een eenheidsklasse met twaalf vierkante meter zeil. Er kwamen 55 ontwerpen binnen, en na bestudering van de ontwerpen werden er drie bekroond. De eerste prijs ging naar S.M. van der Meer met het ontwerp "Zomerweelde". Helaas voor de winnaar vond de technische commissie van het KNWV dat dit ontwerp uiteindelijk niet voldeed als eenheidsklasse. De commissie toog zelf aan het werk, legde wat uitgangspunten vast en uiteindelijk werd het definitieve ontwerp getekend door Willem de Vries Lentsch. In 1944 werd er een proefboot gebouwd om de zeileigenschappen te bestuderen. Er werden kleine aanpassingen aan het ontwerp doorgevoerd en op 15 Juni 1946 werd de nieuwe klasse aan Nederland bekendgemaakt. Deze nieuwe klasse kreeg de toepasselijke naam: Vrijheid Klasse.
De Vrijheid is dan wel geen internationale klasse, maar toch kun je er buiten Nederland hier en daar wel een tegenkomen. In de vijftiger jaren zijn er vele tientallen naar Indonesië geëxporteerd en ze werden daar ook locaal gebouwd. Ook Zuid Afrika werd verblijd met een flink aantal en op de mooie Zwitserse meren zijn er Vrijheids, die het heldere water beroeren. Wel eens een Flying Dutchman gezien, jarenlang de Olympische tweemans zwaardboot bij uitstek? De scherpe neus van de Vrijheid stond er model voor.
Sedert haar ontstaan zijn er 1568 Vrijheids geregistreerd, daarnaast zijn er ook nog eens 500 boten gebouwd zonder zeilnummer. Een hoogtepunt beleefde de klasse in het begin van de zestiger jaren toen er meer dan 100 nieuwe zeilnummers werden ingeschreven. In deze periode behoorde de Vrijheid klasse tot de grootste wedstrijdklassen van Nederland en ook nu nog neemt de klasse deel aan veel nationale wedstrijden. Momenteel waagt een enkeling zich nog wel eens aan de bouw van een nieuwe houten boot, maar opvallend is dat de laatste jaren veel oude boten met behulp van epoxy techniek worden gerestaureerd, en hermeten weer aan de startlijn verschijnen.
Het is niet moeilijk een goede tweede hands boot te vinden. In het clubblad en op Internet worden er diverse voor redelijke prijzen aangeboden. Een zoektocht langs jachthavens bij de wat grotere watersportgebieden kan ook heel interessante boten opleveren. Veel jonge zeilers hebben inmiddels hun oog op deze mooie boot met een gezellige klasse organisatie laten vallen. Overigens doen niet alleen jonge zeilers mee aan wedstrijden. Ook ouderen in de leeftijdsgroep van boven de zestig varen in de voorste gelederen. Vermeldenswaard is het dat een van de oprichters van de klasse organisatie nog steeds wedstrijd zeilt en met groot succes.