Polyester Vrijheid

0024De Vrijheid Klasse Organisatie is sinds een aantal jaren geleden bezig met de ontwikkeling van een polyester Vrijheid. Dat wil zeggen een polyester romp met ingebouwde luchtkasten voor een hogere veiligheid, maar een houten dek en rondhout om het traditionele uiterlijk te behouden. Het doel is om de Vrijheid betaalbaar te maken, zodat er weer nieuwe boten aan de (wedstrijd) vloot worden toegevoegd.

Dit gaf echter wel de nodige problemen omdat de nieuwe polyester Vrijheid niet sneller, maar ook zeker niet minder snel mag zijn dan de houten schepen die nu varen. Bovendien moet de polyester Vrijheid volgens Europese eisen (CE-norm, Richtlijn Pleziervaartuigen) gebouwd worden. Sinds 1999 varen er een paar Vrijheids met polyester romp op de Nederlandse wateren. Deze Vrijheids hebben een meetbrief en mogen gewoon meedoen met de officiële nationale wedstrijden. De ervaring heeft geleerd dat een polyester boot in de wedstrijden geen voordeel of nadeel oplevert t.o.v. de houten boten.

Dat er interesse is voor het nieuwe schip is zeker, gezien het grote aantal vragen dat reeds aan de VKO gesteld is. De meest voorkomende vraag is: “Wat gaat zo’n polyester Vrijheid kosten?”. Het ontwerp is er van meet af aan op gericht geweest om ook door een zelfbouwer afgebouwd te kunnen worden. Hierdoor is een aanzienlijke besparing mogelijk. Daarom kan de boot in verschillende stadia gekocht worden.

Informatie over de polyester Vrijheid geeft het bestuur van de Vrijheid Klasse Organisatie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).