Schinkel evenement 2023

Het enige echte Schinkelevenement!

Datum: zaterdag 13 en zondag14 mei 2023.

Waar: De Nieuwe Meer, Amsterdam
Door Renate Voetter Zwaans

Weer: Zaterdag en zondag een heerlijk zonnetje en temperaturen rond de 20 graden Celsius. Zondag een paar kleine wolkjes, die de pret in het geheel niet drukten en zaterdag een strak blauwe lucht. Geweldig, de eerste korte-broek-zeildagen van 2023 tijdens ons evenement! Wat een mazzel voor de organisatie!

Wind: Zaterdag NO Bft 3 met vlagen Bft 5, die allemaal van een andere kant kwamen. Hard werken daardoor, want voor dat je het wist miste je er eentje en profiteerde alleen de concurrentie. Door het onverwachte karakter van de vlagen behoorde omslaan ook goed tot de mogelijkheden, maar dat is niet gebeurd, gelukkig. Zondag: veel minder wind NO Bft 1-2, en daardoor meer gedobber. Nog steeds goed opletten en tergend langzaam vooruit. Ook spannend, maar meer voor de zenuwen dan voor de spieren.

De banen: op zaterdag voor de Vrijheids een 1-2-3-1-3 baan om de opblaasboeien, uitgelegd op de Riekerplas en gestart in de buurt van ton 6 en de steiger van het pontje over het Nieuwe Meer. Dat pontje leverde nog wat interessante effecten bij de finish op, maar gelukkig geen ruzie. Op zondag een lange ASK-baan gestart in de buurt van De Koenen, die over het gehele Nieuwe Meer uitgelegd was om geel/oranje opblaasboeien en een enkele scheepvaartton. Die dingen liggen al zo comfortabel klaar, tenslotte. Gelukkig was in het programma voorzien, dat we op zaterdag vier wedstrijden konden varen, want de lange banen op zondag in combinatie met de afgenomen wind lieten er op zondag helaas maar twee toe.

2023 schinkel Veld

De deelnemers: in totaal 18 Vrijheids op het water! TOP! Daardoor telt dit evenement mee voor het behoud van de Vrijheidsklasse als officiële wedstrijdklasse, want officieel aangemeld. Er namen dertien Schinkel-boten deel, 3 boten van de Loosdrechtse vereniging GWV de Vrijbuiter, 1 boot van de KWVU uit Uitgeest en een nieuwe ster in het Vrijheid veld: de 1315 (varend met nr 1558) van Arnold Bel en Ingeborg Engelsman uit Lelystad. Zij zijn bij hun eerste deelname in een Vrijheid veld al als vijfde geëindigd, dus daar horen we vast nog meer van, let op. Mooi bootje ook en gelukkig lekken de zelflozers nu niet meer.

Zondags kwamen er nog negen Lasers, vier Optimisten en 1 Flying Dutchman bij op het water, waardoor het druk werd in de buurt van de havens. Gezellig druk, want het was een ontzettend gezellig evenement. Sorry thuisblijvers, maar jullie hadden er echt bij moeten zijn! Zaterdagavond lekker chinees buffet na de wedstrijden en zondag relaxed geluncht bij De Koenen met broodjes  van De Schinkel

De uiteindelijke winnaars van het Schinkelevenement 2023 zijn Armand Pruymboom en Yvo Smulders in Vrijheid 8  (WV de Schinkel), die de uiterst knappe prestatie hebben geleverd om elke race bij de bovenste drie te eindigen en in totaal vier van de zes races te winnen. Grote klasse! De tweede, derde en vierde posities in het eindklassement worden ook ingenomen door drie Schinkel-boten, resp. 1368 (31pt), 1301 en 1006 en daarna komt als vijfde de 1315/1558 uit Lelystad. De nummers 3,4 en 5 hadden elk 33 punten, knap stuivertje gewisseld! Van heel gelijk nivo dus, maar gelukkig wel wat variatie in de individuele uitslagen, zodat wel een ranking bepaald kon worden. Er waren wegens omstandigheden geen aftrek races dit keer. Conclusie is wel, dat die onverwachte vlagen op De Nieuwe Meer kennelijk een specialisatie op zich zijn. Ik zou deze uitslag ook wel op het NK willen zien…. En vooral net zoveel Schinkel-boten op het water.

Het waren twee erg mooie dagen en ik heb heel veel vrolijke gezichten gezien, zowel van Vrijheidzeilers als van de ASK-gasten. Heerlijk gezeild, mede mogelijk gemaakt door alle hulp, die er van andere Schinkelleden kwam. Bemanning van het Startschip onder leiding van Fred Cassee, wedstrijdleider Jan Mulder, negen verschillende rescuers waaronder voor een half dagje ook onze duo-voorzitter Dennis, barpersoneel, lunchmakers, opruimers, boeien opblazers, en iedereen, die ik vergeten ben te noemen, Dankjewel!

2023 schinkel Start

2023 schinkel FotoDeutekom

2023 schinkel ArmandYvo

 

Uitslagen Schinkel evenement 2023