NK Sprint 2023 Loosdrecht

Zaterdag 3 en Zondag 4 juni 2023, Loosdrechtse Plassen,
Organisatie GWV De Vrijbuiter, wedstrijdleider Rob Beemster.

6

Mooi Weer! Met een uitroepteken, dus. Zon, wind, alles wat we konden willen. Ook weer niet verschrikkelijk warm, want dan is het druk op de Loosdrechtse plassen. Zaterdag een stevige Bft 3 met onverwachte vlagen. Spannende vlagen, die ineens op kwamen en een tijdje aanhielden – en dan, zoals een goede vlaag betaamd, ook ineens op konden zijn. Of ergens anders waren... Ik heb Jan Deutekom een wedstrijd zien winnen, door precies dáár te zijn waar de vlaag was (en ik niet).

1

Zondagochtend een heerlijk technisch, lopend windje, waarin je mooi kon bepalen waar je heen wou (en Manfred en ik een keer gewonnen hebben), zondagmiddag twee keer zoveel wind met hogere golven (Bft 4, vlagen 5) en een baan, die ook twee keer zo lang was. Wat een verschil! Zaterdag 2x acht wedstrijden, zondag 2x zes. Het veld was namelijk in twee delen verdeeld, vanwege de korte banen, die uitgezet waren. Streeftijd 15 minuten  per wedstrijd (klopte wel ongeveer) en twee groepen van 8 boten, die zodanig door elkaar gehusseld waren, dat iedereen wel een keer tegen elkaar voer. Zondag ook, er waren geen Gold en Silver fleets. Banen waren onregelmatige vierhoeken, eerste en laatste rak kruisen, wat met die Loosdrechtse eilanden leuke effecten kon hebben bij de keuze van de route (vooral als je door had waar wel en waar niet te varen). En downwind heel snel de spinnaker hijsen en strijken. Goed   inthouden, of je in wedstrijd x in de A- of in de B-groep voer. Geen idee, of iemand zich ooit vergist heeft, maar was goed mogelijk. Wel leuk, dat je nu meer kans had om een keer eerste te worden! Of laatste natuurlijk, maar daar denken we even niet aan. 

 

32

Wouter en Betty hebben gewonnen (en gezwommen na afloop, ja). Ze hebben echt geweldig goed gevaren; hoe is te zien op een filmpje van Dirk Postma, waarbij de spi van de 13 bij stevige wind uiterst vlot en foutloos naar boven gaat en de achtervolgers allemaal toch eigenlijk wel iets fout doen… Zo win je dus. Gelukkig zaten ze bij een van de races op zondagochtend een keer gevangen in een groepje concurrenten en hebben Manfred en ik (1434 -1) en Jan en  Annemarie (1368 -2) ze tenminste één derde plaats bezorgd om af te trekken (wij trots). Ook Boudewijn in de 1301 is een keer eerste geworden in hun wedstrijdgroep, zodat ze niet met hun zeilnummer aan punten geëindigd zijn. Zou verwarring opleveren tenslotte. Maar de rest van de races hebben ze wel allemaal gewonnen.

5

4

Verder is het niet gebruikelijk om bij een veld van16 deelnemers de nr 4 ook speciale aandacht te geven, maar ik doe het toch, want Manfred en ik zijn erg trots op onze mooie vierde plek! In de laatste race nog net als tweede achter Perjan en Folmar geëindigd om die éne punt te pakken, die we nodig hadden. En dat met veel wind.

7

Het NK-sprint 2023 was een erg gezellig en goed georganiseerd evenement. Veel dank aan Rob Beemster, die naast de wedstrijdleiding samen met Dirk Postma op het laatste moment nog een lekkere maaltijd voor de zaterdagavond wist te regelen via de catering van Rosa’s Cantina. En dank aan Wouter, voor een heleboel andere organisatie. Heel goed gedaan, mannen.

Renate Voetter Zwaans V1434

8