Houten Vrijheid

De Vrijheid Klasse is een klasse die ontstaan is uit een door het KNWV uitgeschreven prijsvraag. Uit de prijsvraag is geen enkel ontwerp gekomen dat aan alle gestelde eisen voldeed. Maar er werden dan ook nogal wat eisen aan het nieuwe bootje gesteld wat betreft snelheid, sportiviteit en zeileigenschappen. Bovendien, voor het eerst, moest het een bootje worden dat door zowel amateurs als jachtwerven gebouwd zou kunnen worden. Een aantal wijze heren van het verbond tekenden dan ook voor het uiteindelijke ontwerp. Er zijn inmiddels zo’n 2000 Vrijheids gebouwd waarvan er 1565 gemeten zijn.

In de ruim 60 jaar dat de klasse bestaat zijn er al de nodige aanpassingen geweest. Zo is de tuigage groter en zwaarder geworden en is het ouderwetse stalen roer door een modern geprofileerd houten exemplaar vervangen. De grootste wijziging is een polyester romp.

De Vrijheid is ook nu nog een boot die erg goede zeileigenschappen, een sportief karakter en meer dan genoeg trimmogelijkheden heeft. Maar vooral is het nog steeds een van de mooiste bootjes op het (wedstrijd) water.

Een Vrijheid is ook nog een erg stevig schip dat ook als toerschip zeer bruikbaar is. Dat een Vrijheid erg degelijk is, wordt bewezen doordat oude schepen van soms wel 40 jaar of ouder nog steeds in de wedstrijden zijn te vinden en nog regelmatig met de prijzen naar huis gaan.