NK 2023

Nederlands Kampioenschap 1 t/m 3 september, te Akersloot

Het Nationale Kampioenschap in De Vrijheidsklasse kenmerkte zich in 2023 door heerlijk weer met weinig wind. Op Vrijdag en zaterdag viel er met erg weinig wind nog goed te varen, maar heel veel was het niet. Vooral in de ochtenden kwam de windsnelheidsmeter nauwelijks boven de 1 Bft uit. Dit pakte echter erg goed uit voor de zeilers van WV de Schinkel, die in de einduitslag met vier boten bij de bovenste tien plaatsen (het linker rijtje!) vertegenwoordigd zijn op plaats 3, 7, 8 en 10. Vooral de derde plaats voor de 1348 van Otto ten Zeldam en Marjolein Groot Wassink doet ons heel veel plezier. Uit betrouwbare bron is vernomen, dat Otto er minstens drie dagen over heeft gedaan om uit te stuiteren over deze prestatie.

Dit neemt niet weg, dat ook Anne Halma met Hieke Schutten en zeer mooi NK gevaren hebben en slechts eerste plaatsen en een enkele tweede plaats mee te hoefden te laten tellen. Knap gedaan en gefeliciteerd met de overwinning, bemanning van de 845! Verder eveneens een compliment voor Ytzen en Sten Renema in de 1289, die na lange afwezigheid op het water meteen beslag legden op de tweede plek. En nu ik toch met complimenten bezig ben, wil ik er ook eentje geven aan Tim Wolvers en Thijs Sauer, de ex-cursisten, die in promoboot 1076 als zestiende van de twintig deelnemers eindigden, met evenveel punten als boot nummer vijftien (V1565), gestuurd door Rob van der Haar.

Op de derde NK-dag stond er geen wind van betekenis. Het hogedrukgebied bevond zich precies boven de gastvrije ARZV te Akersloot, zodat er alle tijd was om de prijzen uit te reiken. Conform de regels hadden alle deelnemende stuurlui eerst netjes toestemming gegeven en getekend om de overgebleven wedstrijden van het NK die dag af te gelasten.

Peter Verhoeven heeft hele mooie trofeeën uitgereikt voor de eerste, tweede en derde plaatsen en leuke aandenkens voor de nummers vier en vijf, waar onze klasse goed mee voor de dag kwam. Er waren ook twee schattige eendjes voor de gelauwerden van de Tuimeltrofee 2023, die als laatste prijs door de vakkundige wedstrijdleider Frouk Segaar werden overhandigd aan Peter Verhoeven en Vera Homan (V538). Hoewel het wedstrijdseizoen na het NK nog niet ten einde was en er dit jaar reeds veel concurrentie was voor de Tuimeltrofee, is op geheimzinnige wijze het besluit gevallen deze dit jaar aan onze voorzitter toe te kennen. Frouk reikte de prijs gaarne uit. Peter schrijft al: omslaan met nog geen vier knopen wind is echt een kunst.

Dankjewel ARZV, Frouk + team, Hugo en Irma van de catering, Wouter met zijn mede-organisators en uiteraard mijn mede-deelnemers! Het was weer leuk! Volgend jaar in Loosdrecht 25 boten aan de start?

Renate
V1434