Welkom op de website van de Vrijheid Klasse Organisatie.

tn img 4561Op deze website kunt u informatie vinden over "De Vrijheid", de zeilboot waarin veel mensen het zeilen hebben geleerd. Maar ook de boot waar nog steeds veel mensen met veel plezier de Nederlandse wateren mee verkennen en waarmee nog veel wedstrijden worden gevaren.

De informatie op deze website is samengesteld door enthousiaste leden van de vereniging. Op de website kunt u bijvoorbeeld informatie vinden over: wedstrijdzeilen, uitslagen, evenementen kalender, nieuwsberichten, techniek, materiaal en de samenstelling van het bestuur.

Het hoofddoel van deze website is om informatie over de Vrijheid en de Klasse Organisatie te geven, maar ook om mensen te vermaken. Zo kunt u dus veel foto's van de afgelopen evenementen bekijken. U kunt via deze site een E-card van de foto's versturen naar een bekende. Ook zullen op deze site veel verhalen over de Vrijheid opgenomen worden. Indien u een leuk verhaal heeft over de belevenissen met de Vrijheid, stuur deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat ook uw verhaal op de website toegevoegd zal worden!

Iedereen wordt uitgenodigd om informatie voor deze website aan te leveren. Op deze manier hebben veel mensen toegang tot deze informatie en kunnen we met z'n allen genieten van de belevenissen met de Vrijheid.

Kom zeilen in de Vrijheid

De Vrijheid is een prachtige sportieve kielboot. De Vrijheid zeil je als team. De tijdens de Tweede Wereldoorlog ontworpen toer- wedstrijdboot voorzag in een grote behoefte en groeide snel uit tot nationale wedstrijdklasse met een eigen vereniging, de Vrijheid Klasse Organisatie (VKO). Zeilen in de Vrijheid is nog steeds in trek.

Vrijheid

Heb je zeilervaring en wil je kennis maken met wedstrijdzeilen in een Vrijheid?
Dat kan. De VKO wil het wedstrijdzeilen in de Vrijheid bevorderen en heeft daar samen met de Watersportvereniging de Schinkel boten voor beschikbaar gesteld. De boten liggen op de Schinkel aan de Nieuwe Meer in Amsterdam. Het is een gezellige vereniging met een clubhuis en watersport- en horecavoorzieningen. De watersportvereniging verwelkomt graag nieuwe wedstrijdzeilers in de Vrijheidsklasse. Het gaat om zeilers die het zeilen beheersen en vooral erg veel zin hebben om mee te doen met de groep enthousiaste Vrijheid zeilers die het op de donderdagavonden in wedstrijdjes tegen elkaar opnemen. 

De VKO en de Schinkel bieden de mogelijkheid aan zes gevorderden om kennis te maken met wedstrijd zeilen in een Vrijheid. De cursus bestaat uit deelname aan 7 cursusavonden en een trainingsdag in de maanden mei en juni. Tijdens de training oefen je samen met ervaren wedstrijdzeilers de basisvaardigheden van het wedstrijdzeilen. De donderdagavonden bestaat uit het te water laten van de boten, optuigen, het bespreken van het leerdoel, het varen van drie tot vier korte wedstrijden, aftuigen, takelen, opruimen en het met een drankje in het clubhuis de ervaringen evalueren. Je vaart met een instructeur samen in een Vrijheid en stuurt om beurten. Je vaart dus één op één maar het komt ook voor dat je met een medecursist zelfstandig in een vrijheid vaart. De instructeurs zijn vrijwilligers die zelf wedstrijdvaren in een Vrijheid. Ze zijn zeer gemotiveerd en willen je graag bij het wedstrijdzeilen betrekken.

Wanneer?
De cursusdata vallen op 7 donderdagavonden in de maanden mei en juni plus een nog nader in te plannen dag in een weekeinde. In totaal zijn dus 8 cursusmomenten

Kosten
Om de cursus voor iedereen toegankelijk te maken zijn de tarieven laag.  Studenten, Schinkelleden en VKO-leden betalen €150,- per persoon. Overige deelnemers betalen €200,- .

Interesse?
Wij horen graag of je serieuze interesse hebt. Meld je hier aan. Je ontvangt dan een Tikkie van de penningmeester van de VKO en je schrijft in door het cursusgeld over te maken. Er is plaats voor 6 deelnemers. Deelname vindt plaats op volgorde van inschrijven.
Heb je vragen? Stel je vragen door te mailen naar Freek Loos, mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Na de cursus zijn er bij voldoende vaardigheid mogelijkheden om een Vrijheid te huren om zelfstandig aan het donderdagavond zeilen mee te doen. Ook zijn er dan mogelijkheden om mee te doen met landelijke zeilevenementen.

Een Vrijheid huren?
Heb je al cursussen in de Vrijheid gevolgd of ben je een ervaren wedstrijdzeiler en heb je geen cursus nodig dan zijn er ook mogelijkheden om een abonnement te nemen op het gebruik van een boot op donderdag avonden en een aantal evenementen. Wij maken dan een afspraak om te bepalen of je zeilvaardigheid toereikend is. De prijs voor een jaarabonnement is €500,- voor niet leden en € 450,- voor leden. In het abonnement zit ook deelname aan twee Vrijheid wedstrijd evenementen.

Een half jaar abonnement kost € 250,- en 225,- voor leden. Een half jaar abonnement is inclusief deelname aan één evenement.

Voor het gebruik van een VKO boot voor een evenement betaal je € 60,- per evenement en voor deelname aan DAZ € 30,- per avond.

Er zijn een beperkt aantal boten beschikbaar. Heb je interesse laat dat dan weten. Meld je hier aan.

 

 Vrijheid2

Welkom bij de Vrijheidsklasse

Eerste Evenement 2024:

Winteractiviteit 2024    ----   geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de ALV eind november is op het voorstel, om voor de vko-leden een middag te zeilen in een
KEUS 22 op zeilschool Ullepanne in Balk Friesland te organiseren, enthousiast gereageerd. Op de
voorintekenlijst van de ALV staan reeds 16 namen!

 >>>>Lees meer!!!<<<<

gennaker01 

 


KomZeilenBoek75VKO

Jubileum 75 jaar Vrijheidklasse

Zaterdag 14 en zondag 15 mei 2022

Twee dagen feest en zeilen voor iedereen, die iets met de Vrijheidklasse heeft: het 75-jarig jubileum van het bestaan van de Vrijheidklasse gecombineerd met het Schinkelevenement. Veel zeilen, veel feest.

Er komen twee wedstrijdcategoriën, met of zonder meetbrief, met of zonder ervaring in het wedstrijdzeilen, iedereen is welkom, zo lang de boot niet onmiddellijk zinkt. Voor (oud)zeilers, die de Vrijheidklasse nog wel graag een keer zien varen, maar zelf niet meer in een zeilboot kunnen stappen is er de mogelijkheid om vanuit een sloep het wedstrijdveld vanaf het water te bekijken.

Zaterdag twee of drie wedstrijden, zondag drie of vier, afhankelijk van de wind en de plannen van de wedstrijdleiding.

Zaterdagavond na de wedstrijden wordt er een gezamenlijke maaltijd georganiseerd, waarvoor naar wens ingeschreven kan worden. Een Chinese maaltijd, naar aloude traditie van het Schinkelevenement. Na het eten een zeilfeest voor de deelnemers aan het Evenement.

Zondag na het zeilen de prijsuitreiking, takelen en weer naar huis…

Inschrijven en meer informatie: https://www.wvdeschinkel.nl/schinkelevenement-2022

Club van 100

Sponsoring voor het zeilklaar maken VKO boten

Om deze boten vaarklaar te maken heeft de VKO een beperkt budget. We zijn op zoek naar sponsoren. We willen er minstens 100! Want ook voor sponsoring geldt veel kleine beetjes maken een boot! Doe dus mee aan de Club van 100 voor de V1155!

Omdat concrete sponsoring veel leuker is gaan we elke DigiPlané een kort overzicht van de vorderingen geven en een lijst van zaken opgeven die we de komende 6 maanden gesponsord willen hebben om door te kunnen met dit project. Voor de komende maanden denken we nodig te hebben:

Epoxy injectie hars 2,5 ltr    set a € 40,-
Epoxy impregneer hars 8kg     ca. € 120,-
Aceton 2 liter ca. € 10,-
Wegwerpkwasten diversen  ca. € 30,-
Schuurpapier diversen            ca. € 40,-
Grondlak tweecolux      ca. € 70,-
Dubbel UV lak 6 sets      set a € 50,-
Nitril handschoenen & beschermingsmateriaal    ca. € 20,-

Later zal hier nog hout voor vloeren en andere zaken, beslag, lijnen, zeilen etc. bij komen. Heb je nog goed bruikbare spullen liggen denk aan dit project en doe ze niet weg. We komen in de volgende DigiPlane met een meer gedetailleerde vraag voor spullen maar we hebben er nu nog geen plek om dit op te slaan. Hou dus de DigiPlané goed in de gaten.

Niet alleen spullen maar ook klushulp is natuurlijk meer dan welkom. Ook zonder ervaring ben je welkom: nog sterker nog nooit met epoxy gewerkt of nog nooit een spant gerepareerd? Dan is dit misschien wel een mooie kans om hier eens onder begeleiding mee kennis te maken.

Doe je mee met de Club van 100 geef dan op wat je wilt sponsoren, zijn het spullen dan spreken we af hoe we dit kunnen regelen maar het kan ook financieel. Maak in dit geval dan een bedrag uit de lijst hierboven over naar de VKO (NL52 ABNA 0586 7856 04 t.n.v. penningmeester VKO) onder vermelding Club van 100 en het item dat je wilt sponsoren. De VKO zal dit dan voor dat geld aanschaffen. Als het betreffende item al volledig is gesponsord heeft de VKO het recht om het geld voor een ander nog niet door sponsoring gedekt item te besteden.

Voor mee klussen, sponsoring in natura etc kun je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Alle bijdragen en inzet worden gewaardeerd!

VKO Bestuur

Afbeelding1.jpgAfbeelding3.jpg