Pilot ‘Kies Vrijheid’ van start!

img 7620Daar staan ze dan, de twee VKO boten voor de pilot, de 1559 en de 1167 voor de grote loods op de Schinkel. Het is de VKO met de Schinkel gelukt om nipt voor de zomer twee boten vaarklaar te hebben en deelnemers voor een cursus te werven. Hiervoor is in kleine kring een simpele wervingsflyer uitgezet met daarin een uitnodiging om kennis te maken met (wedstrijd)varen in een Vrijheid. Het aanbod bestaat uit 8 cursusavonden en vrijzeilen als er voldoende ervaring is opgebouwd. Kosten, alleen dit jaar € 150,- pp. Geïnteresseerden konden zich binnen een week inschrijven voor een introductie-avond op donderdag 17 juni. Wij waren zelf wat verrast over de belangstelling. Binnen een week waren er acht aanmeldingen. Daarvan kwamen er zes naar de introductie-avond. Het aanbod lijkt in een behoefde te voorzien. Na een korte verbale introductie gingen we met twee boten achter de rescue aan de plas op. Twee deelnemers met de rescue mee en de anderen met Boudewijn en Freek proeven aan het zeilen met een Vrijheid. Halverwege gewisseld en met de terugzeilende DAZ (donderdag avond zeilen) vloot weer terug naar de Schinkel.

 

DAZ+cursus

Varen op de donderdagavond bleek een goede keus. Op donderdag varen de Vrijheidjes Schinkel clubwedstrijden.

Dat geeft reuring, toezicht en een hele plezierige hartelijke sfeer. De deelnemers voelden zich welkom en het aanschouwen van het wedstrijdveld vanuit de rescue inspireert! De stemming zat er goed in en aan het slot van de avond waren er meteen vier inschrijvingen en twee deelnemers met het voornemen ook in te schrijven. Alle deelnemers hebben hun vakantie opgegeven zodat we zicht hebben wanneer we deelnemers kunnen verwachten.

Tien deelnemers

De week erop volgden er nog vphoto 2021 06 24 23 03 19ier aanmeldingen. Op de eerste cursusavond waren er 5 deelnemers, drie begeleiders/instructeurs, drie boten en een rescue. Renate en Manfred waren zo vriendelijk de Radon beschikbaar te stellen, de Schinkelaars Martijn Hassefras en Leo Scheeman waren beiden bereid om ook een cursusboot te runnen en Diederik stuurde de rescue. Twee boten beginners en één boot gevorderden. Ikzelf oefende met de gevorderden hoog aan de wind zeilen, overstag gaan en voor de wind spinnakeren.

Op de gevorderden boot wordt al reikhalzend uitgekeken naar deelname aan wedstrijden.

We hebben nu dus tien deelnemers, evenveel vrouwen als mannen. Vijf hebben zeilervaring en vijf beginnen met zeilen. Er zijn vijf twintigers, één van 19 en vier 30-plussers. Er is meteen een vakantieplanning gemaakt. Als we rekening houden met vakanties kunnen we

uitgesmeerd over het resterende zeilseizoen 5 tot 9 deelnemers per cursusavond verwachten.

Vele handen maken licht werk

Hoeveel avonden we kunnen varen en hoeveel deelnemers wij gelijktijdig aan kunnen hangt af van het aantal beschikbare boten en het aantal beschikbare instructeurs. Tot half augustus verwachten 5 deelnemers per donderdagavond en vanaf half augustus kunnen dat er 9worden. Een derde/vierde boot en een goedgevulde poule met begeleiders zou zeer welkom zijn. Er is een oproep gedaan onder de Vrijheidzeilers van de Schinkel om bij te dragen aan de begeleiding. De Schinkelzeilers zeilen echter zelf graag wedstrijd op donderdag avond. Daarom zou het fijn als VKO-zeilers met wedstrijdervaring zich bereid zijn een keertje bij te dragen aan de begeleiding. Geef je op voor een bijdrage op donderdagavond zodat we de cursus maximaal kunnen faciliteren. Meld je bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nemen contact met je