Sluitingswedstrijden Sneek 2022

Weer: onbestendig, T<17 C, tijdens de races vooral droog/wolkje-zonnetje, maar als het regende, kwam het meteen ook met bakken uit de hemel. Ik wist tijdens de zondagochtendbui op het water niet helemaal zeker meer, of ik zeilen in de herfst nu echt leuk vind. Zaterdag, vooral ‘s middags vrij veel wind, zondag gemiddeld iets minder, maar rare vlagen rond en tijdens buien.

Het gezelschap was select, slechts vijf ingeschreven boten. De maat van de 1121 moest zich helaas op korte termijn ziek melden, zodat ik een soort dubbele match races verwachtte. In de eerste race op zaterdag kwam dit ook wel zo’n beetje uit, waarbij de 845 (Anne/Perjan) voor de 13 eindigde (Wouter/Rinse) en de 1434 (Renate/Manfred) voor de 1565 (Anneke/Rob). Daarna gebeurde er iets vervelends. De 1565 kreeg tijdens het optuigen een rare vlaag te verwerken en Anneke, die net op de punt stond te balanceren, raakte te water. Met de toegenomen wind had ik weinig in te brengen tegen de beste boten uit onze klasse op hun favoriete wedstrijdwater. Wel de race uitgezeild en in tegenstelling tot eerdere jaren: beide boten zien finishen. Zover zaten we er niet vanaf.

Zondagochtend begon goed met een een lieflijk windje en koffie met oranjekoek in de zon en, maar daarna een paar felle buien. Onderweg naar de start droop het water uit ons haar. Vlagen, winddraaiing, startuitstel. Gedurende de wedstrijd enige strijd tussen beide match-race koppels, tot er plots vanuit het niets een soort valwind kwam, die ineens de windkracht van Bft 2 naar 6 liet stijgen. Deze ‘held’ gooide snel de grootzeilschoot los en kon ten koste van enig terrein de vlaag opvangen, maar de 1565 kreeg hem ongelukkiger binnen en sloeg om. Anneke weer te water, ditmaal in gezelschap van haar stuurman Rob. Ondertussen maakte Wouter het Anne nog even lastig bij de finish, maar kon net niet langs de 845 komen. En tja, wat zal ik over de vierde race vertellen, behalve dat Arjan Willemsen van het finishcomité de uitslag na de eerste boei alvast opschreef en dat naderhand de totaaluitslag ook niet erg moeilijk te berekenen was?

Ondanks het kleine groepje boten heb ik een leuk wedstrijdweekend gehad. Het varen op het Sneekermeer  blijft iets bijzonders. Mag ik daarom een lans breken voor de evenementen van de KWS? Goed wedstrijdwater, een geoliede organisatie, veel gezelligheid op het eiland en ook nog eens de gastvrijheid van Anneke Ornée, die vlakbij droge slaapplaatsen en een prima ontbijt aanbiedt. Dankjewel, Anneke, dankjewel KWS.

Ik hoop volgend jaar bij de Kleine Sneekweek een groter veld te zien varen. Houdt het Hemelvaartsweekend eens vrij voor Friesland! Het is leuk!

 Renate

Sluiting2022

Sluiting2022 2

SluitingUitslagen