Wijnmaand 2022

Het Wijnmaandevenement was voor mij het laatste zeilevenement van het jaar. Door Jelmer werd ik er al ruim van tevoren op de hoogte gebracht dat hij samen met Anne weer eens in een Vrijheid zou gaan varen. Daarna volgden nog vele berichten om ons maar naar Alkmaar te krijgen, met succes. Het beloofde een winderig weekend te worden wat niet echt mijn hobby is, maar uit eindelijk toch die kant op gegaan want er zou een aardig veld bootjes komen.

Het bleek toch alweer enige tijd geleden dat we het Wijnmaand hadden gevaren, de laatste keer was nog bij de ZWVU in Uitgeest. Dus nog even navraag gedaan welke haven we nu precies moesten zijn om te voorkomen dat we in de verkeerde haven zouden staan. Voor de derde keer aangekomen in Akersloot voelt het bijna als thuiskomen, wetende dat de boot deze haven langs als thuishaven heeft gezien doordat Eric van Staten hem daar had liggen. Na een hartelijk welkom van de havenmeester die ons een mooie box toewees direct de mast erop en zeilklaar maken. Bij het palaver werd er uitgelegd hoe we moesten varen, wat wel zo handig is. Het voelt alleen wel een beetje raar dat de baan voor de Vrijheidjes wat korter is. Alsof je in een Optimist vaart.

Zeilen strak erop want de wind fluit al aardig in de masten van de haven. De pakken weer eens uit het stof gehaald wat die zullen wel nodig zijn vandaag. Op het grootzeil de haven uit, de plas op. In de luwte aan de hoge kant van de plas valt het nog wel mee, maar hoe lager we komen in de plas, hoe heftiger het wordt. De vlagen zijn stevig en op alleen het grootzeil planeren we al flink. Rick en ik kijken elkaar aan en denken hetzelfde. Het is Hobby. Genua erbij en dan ook nog een spinakker nee, geen zwemmen vandaag. We besluiten terug te gaan. Als eerste komen we weer terug in de haven waar we nog twee verbaasde Vrijheidjes passeren die vragen wat we gaan doen.

We hebben besloten te gaan winkelen want voor de rest van de dag beloven ze niet veel goeds. Rick was gisteren jarig en had nog geen cadeau mogen ontvangen. Onze trapezebroek komt nog uit de periode van voor zijn geboorte en is wel aan vervanging toe en ik weet nog wel een leuke winkel in Uitgeest die ons vast verder kan helpen. In Uitgeest aangekomen blijkt de winkel daar niet meer te zitten. Dekker watersport is al wat jaren geleden verhuist naar Zaandam, waar vroeger de Hembrug zat in die buurt. Daar aangekomen blijkt het een grote winkel te zijn die echt van alles heeft, maar geen trapezebroek, helaas. Een andere winkel blijkt ook nog eens wegens vakantie dicht te zijn, dus dan maar even bij pa en ma op de thee.

De volgende dag bleek dat er twee boten toch hebben gevaren; Freek en Anne waarbij de laatste zelfs de spinakker omhoog is gegaan. Maar ja, wat wil je ook als je Jelmer aan boord hebt, die is gewend veel harder te gaan. De zondag was veel aangenamer en er konden in totaal die dag vijf wedstrijden gezeild worden wat het totaal op zes zou brengen met één aftrek. De eerste wedstrijd werd er erg goed gekeken hoe de Draken en de Finnen uit de start blokken gingen. Door sommige werd er iets te goed gekeken waardoor Dirk na een flinke klap met Otto de Duck tape moest hanteren. Maar gelukkig kon hij na wat kunst en vliegwerk nog wel meedoen met de laatste vier.

De baan die gevaren werd was een op en neer baan met een poort aan de onderkant. Je moest net zo lang doorvaren tot er een bootje met een vlag en een fluitje in de poort aangaf dat je mocht finishen. Het gevaar van deze opzet is dat je als comité goed moet weten wanneer je daar gaat liggen met die vlag en fluit. Door een foutje van het comité had Fokke daardoor de mooie ervaring om als eerste over de lijn te mogen gaan, gevolgd door Anne en Marco als derde. De wedstrijden daarna bleef er wel druk gezet worden op Anne maar het mocht niet baten. Anne werd één, Freek twee en Marco drie. In de achterhoede was het daarentegen veel spannender; daar werd flink van plek gewisseld. Wat terug te zien is in de uitslag: één punt verschil tussen Renate met 28 punten Dirk met 29 en Boudewijn ook met 29 punten. Ook de 1348 van Otto had hier waarschijnlijk tussen gezeten ware het niet dat hij ruzie kreeg met een Draak van een boot. Al met al hebben we toch een mooie laatste zeil dag kunnen hebben, wat met een fles wijn voor ieder een goed thuis komen is.

Marco V739

wijnamaand