NK 2017 Alkmaar

NK WinnaarsEr zijn op het Almaardermeer na drie dagen acht wedstrijden verzeild. Dat betekend dat er na al dat wachten op wind wel een kampioen is. Het is de bemanning van de V1126 die de wimpel in ontvangst mocht nemen.

Eerste dag NK Vrijheid 2017 Door Mike de Boer
1 September.
We hadden de dag tevoren onze V1427 al een plekje op de weide naast de Roef gegeven, zodat we de eerste NK ochtend rustig zouden kunnen beleven.
Het mooie verschil tussen een Nederlands Kampioenschap en de andere evenementen is dat je tijdens je loopje richting het eerste bakje koffie veel meer activiteit tegenkomt vanwege de metingen die verricht worden. Boot eigenaren vliegen van de achterbak van hun auto naar de boot met een extra stuk touw voor aan het anker of zwarte tape aan de anders te lang bevonden giek. Heerlijk om te bekijken, maar wij waren ook aan de beurt. Ook vermakelijk was de samenwerking tussen ‘onze’ meters Klaas (V670) en Wouter (V13), welke tussen broederlijk, chaotisch, collegiaal en humorvol wapperde. Maar vooral precies, en dat is handig zo bij meten.


Wij kwamen van de meting weg met een aantekening; onze zeilmaker was vergeten zijn handtekening te zetten in het grootzeil. Dat verbaasde ons niks, want de beste man had zich ook al in ons zeilnummer vergist en ’1472’ in datzelfde grootzeil gekalkt. Ik had mijn handtekening er ook niet onder gezet.
Onze scepsis over de tijd die voorhanden was om op tijd voor de eerste start van twaalf uur in de middag alle Vrijheids op alle meet punten gevinkt te hebben, bleek - zoals wel vaker - onnodig. Ten eerste bleek dat het gewicht van de romp geschat zou worden, waarbij wij eerst probeerden te bedenken hoe alle 26 Vrijheids in die korte tijd gewogen zouden kunnen worden én op tijd te starten.
Ten tweede was de natuur erg flauw bezig. Er kon geen briesje van af. Dus lagen we, zaten we, liepen we en ouwehoerden we; eigenlijk zo’n beetje alle activiteiten, behalve zeilen.
NK SpierakPas aan het eind van de middag kwam de natuur bij haar zinnen en stuurde een paar wolkjes wind onze kant op, met de opdracht erbij of we ons konden oppeppen en tot zeven uur ’s avonds konden volhouden.
Zo gevraagd, zo gedaan, al moest ik daarvoor te laat op een trouwerij van directe familie arriveren. Zo’n NK geldt dus blijkbaar ook als een test van geduld, opoffering en zelfkastijding. Nee, kampioen Vrijheid word je niet zomaar!
Het karakter van de wedstrijden op deze dag werd gekenmerkt door de vele winddraaiingen van tenminste 45 graden. Ik heb van het comité gehoord dat shifts van 270 graden zijn waargenomen en dat was te zien tijdens de wedstrijden! De starts werden knotsgek en de bovenboei van een kruisrak bleek te bezeilen bijna vanaf de start.
Het interessante van de eerste wedstrijd was, achteraf, dat de uitslag bovenin al redelijk dicht bij de einduitslag lag. De V1301 liet een hele mooie wedstrijd zien - alleen deze dag met Bart-Jan als fokkenist - en noteerde een ééntje. De V1126 eigende zich de tweede plaats toe en de derde was bestemd voor de V690, die ook een heel sterk kampioenschap zou neerzetten.
De uitblinkers van de tweede race waren dat in dubbel opzicht: de V845 won met afstand, maar had ook een iets te mooie start, net als drie anderen. Dat leidde tot nogal wat interessante gesprekken, verraste gezichten en een handvol ‘O wat erg!’s op de wal toen we rond kwart over zeven arriveerden en onze eerste schuimkraag mochten wegtikken. Doordat de V845, V1394, V1301 en V1167 weggestreept werden vanwege die valse starts, mocht de V1536 zich uitroepen tot matchwinner. De
V1076 werd knap tweede en de V1126 zette een sterke reeks aan met een derde plek.
Een boeiende dag, waarin veel gebeurde met een verrassend laat einde. Maar geen minuut te lang. Op naar dag twee.

Verslag zaterdag 2 september, dag 2 van het Nederlands Kampioenschap Vrijheid. Door Henk Duit

Ondanks het lichte weer van vrijdag, was het de wedstrijdleiding toch gelukt om er twee wedstrijden uit te krijgen. Het lange wachten had een aantal boten zo gretig gekregen dat ze op vrijdag iets te vroeg aan de wedstrijd waren begonnen. Daardoor waren er al een aantal teams die reikhalzend uitkeken naar de eerste aftrek. Voordat die begon te tellen moesten er nog wel een aantal wedstrijden gevaren worden.

NK ClubhuisVoor de tweede dag was wederom weinig wind voorspeld, de dag begon dan ook met de welbekende rattenstaart. Gelukkig begon er geleidelijk toch een briesje te staan en er werd dan ook na een uurtje besloten om het water op te gaan.

De eerste wedstrijd van zaterdag lagen de latere kampioenen er al vroeg uit, toch werden zij nog bijna achterhaald door Anne en Jelmer met de 845 en Anora Froukje van de 690 maar de 1126 wist nipt zijn voorsprong te behouden en kwam als eerste over de lijn.

Tijdens de start van de tweede wedstrijd draaide de wind. Degene die bij het schip gestart waren konden zonder overstag te gaan de boven boei aanzeilen. Wij voeren voorop en hadden er natuurlijk wel een klein beetje moeite mee maar geheel terecht werd de wedstrijd afgeblazen.

Even later ging dan toch de tweede wedstijd van de dag wederom van start, deze liet zich kenmerken door grotere drukverschillen, althans voor uw verslaggever, daardoor was het moeilijker voor ons om de strijd voor aan het veld te beschrijven. Hier hadden meer boten last van, wij omgaven ons met de 1126 in goed gezelschap in de wat rustigere gebieden.

Later op de dag begon het een beetje meer te waaien en dat kwam ons eigenlijk wel goed uit. Wij krijgen de boot lekker aan de praat en waren lekker vooraan aan het mee varen. Tijdens het voor de windse rak van de derde wedstrijd schoof de vloot mooi in elkaar. Als sardientjes in een blik worstelde eenieder zich om de boei. Zoals wel vaker besloten de leden van team 538 de andere kant te kiezen, gelukkig viel het dubbeltje onze kant op.

NK 2017 Henk ArjanDe laatste wedstrijd van de dag was extra speciaal voor Renate en Manfred, die een voortreffelijk eerste kruisrak voeren. Dit hebben zij de hele wedstrijd vol weten te houden. De 1453 werd als 7e boot over de finish gestuurd en er volgden een paar flinke kreten van vreugde. Daarnaast beleefde wij deze wedstrijd misschien wel ons hoogtepunt van het weekend. Terwijl de 1126 en de 690 met elkaar aan het stoeien waren, konden wij mooi als derde boot er met de eerste plaats van door.

Aan het einde van de dag waren er genoeg wedstrijden verzeild zodat er een aftrek wedstrijd was en de boten boven aan de lijst kwamen allemaal weer bijzonder dicht bij elkaar te staan. Uw verslaggevers zijn daardoor een plekje gezakt in het algemeen klassement naar de vierde plaats.

Na de wedstrijd stond er in de roef weer een heerlijke BBQ klaar voor de zeilers waar iedereen naar ik vernomen heb uitgebreid van heeft genoten.

Hartelijke groet,

De ochtendshow

Verslag dag 3 NK, door Jelmer en Anne

Wanneer we de laatste dag van dit kampioenschap ingaan is er eigenlijk nog veel mogelijk in het klassement. De eerste 6 boten hebben slechts 11 punten verschil en allemaal een flinke aftrek staan. Grote fouten mogen er vandaag dus niet gemaakt worden.

Maar een grotere uitdaging heeft eigenlijk het wedstrijdcomité om met de huidige voorspellingen goede wedstrijdbanen uit te leggen. En zo beginnen we de dag met eerst 2 uur uitstel voordat de wind een beetje aan gaat.

Om 11 uur gaan we ons klaarmaken om het water op te gaan. Daar aangekomen blijkt de wind soms toe te nemen, maar hebben we ook perioden met gedobber. Daarnaast weet de wind met hoeken groter dan 90 graden te draaien. We blijven dus nog even wachten met elkaar.

Wanneer de wind aardig begint toe te nemen wordt er gestart door het comite. De Sailhorse wordt voor ons weggestart. Maar tijdens onze startprocedure draait de wind ineens weer een flinke hoek. De uitstelvlag gaat er weer in. 10 minuten later lijkt het alsof de wind in de goede hoek blijft en worden we uiteindelijk weggestart.

Wij varen met de 690 en de 1126 naar de linkerkant van het veld en lopen mooi gelijk op. Wanneer we in de buurt komen bij de bovenboei, zien we dat een aantal boten ver overzeild hebben. We beginnen te twijfelen en pakken de banenkaart erbij. We blijken op de verkeerde boei af te varen. De 690 en de 1NK alkm 1126 gaan wel om deze boei heen en we beginnen weer te twijfelen. Nog een keer de banenkaart erbij, maar toen hoorden we Rob Cappelle erg sportief roepen dat ze de verkeerde boei hebben gerond. De spinakers gaan bij hun weer omlaag en we varen door naar de juiste boei.

Aangezien we het redelijk op tijd door hadden komen we bij de eerste 4 boten om de boei. We zien dat al onze concurrenten nog erger in de fout zijn gegaan. We bespreken nog even dat dit niet een leuke manier is om een kampioenschap te winnen maar gaan natuurlijk fanatiek door. Wanneer de achterblijvers bij de bovenboei zijn aangekomen, blijkt de wind aan te nemen en te draaien. Binnen de kortste keren varen ze over het veld heen en komt alles bij elkaar in de buurt. Wij gijpen nog om ook deze wind in te gaan, maar we zijn te laat. We komen vast te liggen in het veld en hebben niet veel bewegingsruimte. De ander boten zien we om ons heen schieten. De 13 ligt ver aan kop en zal deze voorsprong ook niet meer afstaan.

NK aan de windDe beneden boei gaan we met heel veel boten tegelijk ronden. De 1126 heeft zicht als binnenste boot gepositioneerd en vaart met vrije wind weg. We liggen onder Jack en daarachter vormt zich een treintje van boten. Hier komen we niet meer weg en we gaan de slag in waar we niet willen zijn. Weer zien we onze concurrenten bij ons wegvaren en zakken we steeds verder het veld in. De 690 wordt netjes tweede deze wedstrijd en de 1126 blijft constant dit kampioenschap varen met een derde plaats.

Na 14 uur zou er niet meer gestart mogen worden. Het lukt het comite om voor deze tijd de startprocedure in te zetten, waardoor we nog een wedstrijd kunnen varen. Wij zijn hier erg blij mee. We zeilen weer met de 1126 en nu de 538 richting de bovenboei. De 690 kiest de andere kant van het veld, maar uiteindelijk komen we toch weer dicht bij elkaar aan bij de boei. We kunnen niet goed meer herinneren welke boten de bovenboei als eerste ronden. Maar de gehele top 6 zat er weer goed bij, dus dat blijft spannend.

Paul en Michiel laten deze wedstrijd weer zien dat ze de beste zijn en varen netjes aan kop. In het voordewindse rak doen wij nog een poging om ze in te halen. Maar het resultaat is juist dat ze bij ons wegzeilen. Die jongens zijn niet meer te houden. In het laatste kruisrak maken ze de juiste klappen en zit er voor ons niet veel meer in dan ze te volgen.

NK 2017 Anora en FroukNederlands Kampioen 2017 in de Vrijheidsklasse zijn dus geworden Paul Wassink en Michiel Nijhof. Twee jongen die we het heel erg gunnen en die de afgelopen jaren al vaker hebben laten zien dat ze goed kunnen zeilen maar vaak uitvielen met materiaalpech. Voor het derde jaar op rij worden Annora Stavenuiter en Froukje Kampen in de 690 tweede. Wij kunnen nog net aan de derde plek behouden. Arjan Willemsen en Henk Duit eindigen met gelijke punten als ons op de vierde plaats.

Wij hebben bijzonder genoten van dit optreden van Paul en Michiel. Tijdens de prijsuitreiking van het kampioenschap in 2016 heeft onze voorzitter een opmerking gemaakt dat het eigenlijk niet meer de bedoeling was dat we samen als team zouden varen. Daarna hebben we hierover opmerkingen van andere zeilers gekregen met verschillende meningen. Ook Paul is daarna naar ons toegekomen en heeft gezegd dat hij het daar totaal niet mee eens is. Hij heeft ons toen medegedeeld dat ze de boot helemaal voor elkaar gaan maken, gaan trainen en ons in 2017 zouden verslaan. Dit is natuurlijk de sportieve spirit die we graag zien in de Vrijheidsklasse en het is klasse dat ze zich aan hun woord hebben kunnen houden.

Paul en Michiel geniet van jullie titel en we roepen de hele klasse op om komend seizoen hun boten voor elkaar te maken en te trainen, zodat we in 2018 de 1126 kunnen verslaan.

Anne Halma en Jelmer Wijma

Uitslag Vrijheid

 
Punten houden rekening met 1  aftrekwedstrijd
 

NoZeilnoNaamPunten1234567
    8            
1 1126 Paul Wassink, Michiel Nijhof, KWS
No Stress
16,0 2 3 1 (14) 4 2 3
        1            
2 690 Annora Stavenuiter, Froukje Kampen, KWS
Eelke
23,0 3 (15) 3 2 7 3 2
        3            
3 845 Anne Halma, Jelmer Wijma, KWS
Conquistador
29,0 4 (ocs) 2 1 6 5 9
        2            
4 538 Arjan willemsen, Henk duit, KWS
0
29,0 5 5 6 (12) 2 1 5
        5            
5 1536 Nico Wensveen, Colin Wensveen, GWVdeVrijbuiter/WSVR
Oberon
36,0 8 1 7 7 1 6 (13)
        6            
6 1394 Ewout Tesselaar, Petros van Dijk, zwvu
0
37,0 6 (ocs) 4 6 3 4 4
        10            
7 13 Wouter Boekel, Ralph Tesselaar, KWS
Vrijdag
38,0 (ret) 4 12 4 5 8 1
        4            
8 1301 Boudewijn Voskamp, Margreeth Duit, W.V.de Schinkel Amsterdam
En Seir
65,0 1 (ocs) 8 3 17 12 15
        9            
9 1414 Ytzen Renema, Sten Renema, ZVWorkum
Vrijheid 1286
77,0 9 7 (23) 15 12 10 11
        13            
10 8 Armand Pruymboom, Yvo Smulders, WV de Schinkel
Threes
78,0 (14) 13 13 9 13 11 12
        7            
11 1006 Martijn van der Linden, Jaap Brouwer, WV de Schinkel
Sleipnir
79,0 10 (16) 9 5 16 16 7
        16            
12 670 klaas helfferich, Anko van Dam, KWS
Sniffy
81,0 17 9 10 11 10 18 6
        (22)            
13 1427 Jack Aarts, Mike de Boer, GWV De Vrijbuiter
Vergaat 't Maar
81,0 7 8 11 19 20 (dns) 8
        8            
14 1368 Jan Deutekom, Annemarie Baaij, WV De Schinkel
Fuyi Ping
90,0 19 12 14 (20) 8 15 10
        12            
15 1559 Otto ten Zeldam, Marjolein Groot Wassink, ARZV
Fair Lady
99,0 11 14 18 13 15 14 (23)
        14            
16 1131 Perjan Smulders, Lysanne Zijlstra, KWS / VWDTP
Cedo Nulli
103,0 12 6 16 8 21 (23) 20
        20            
17 1565 Rob van der Haar, Anneke Ornée, KWS
Opny
107,0 (22) 11 19 21 9 17 19
        11            
18 1198 Dirk postma, Tim Bekker, GwvDeV
T kruisrakkertje
111,0 20 10 5 18 23 19 16
        (26)            
19 459 Bernard Prins, Han Prins/Marjan van der Haar, Schinkel
Vae Victis
113,0 13 17 17 16 14 (dns) 18
        18            
20 400 Freek Loos, Klaas van der Molen, GWV de Vrijbuiter
klein Duimpje
118,0 18 19 15 (22) 18 9 22
        17            
21 1076 Martijn Tesselaar, Niek van Vuure, ZWVU
Gone With The Wind
120,0 21 2 21 (24) 22 21 14
        19            
22 1167 Rob Cappelle, Carlijn Bekker-Cappelle, ZWVU
Gouden Lely
123,0 15 (ocs) 22 17 11 20 17
        21            
23 1290 sorber, smith, schinkel
snorre
128,0 (dnc) dnc 20 10 19 13 24
        15            
24 1453 Renate Voetter-Zwaans, Manfred Voetter, WSV de Schinkel
Radon
134,0 16 18 24 (25) 24 7 21
        24            
25 432 Koos de Groot, Rene Stek, GWVdeVrijbuiter
forel
173,0 (dnc) dnc 25 23 25 22 26
        25            
26 1093 Cees Bruin, Guus Hendriks, WV de Schinkel
Utdewei
176,0 (dnf) 20 dnc dnc dnc dnc 25
        23            
foto's van Nico en Colin Wensveen 

NK Regenboog

NK Clubhuis

NK Boot close