Wijnmaandevenement 2017

wijnDSC 8519Verslag van Renate Voetter

Het weer van het Wijnmaandevenemen kenmerkte zich door grote tegenstellingen. De eerste dag begon somber, grijs en regenachtig – en een groot gebrek aan wind. Voor mij was dat niet zo erg, want onze 'nieuwe' boot optuigen ging natuurlijk toch minder vlot dan gehoopt. Iedereen ging pas na één uur het water op en er kon tegen twee uur pas echt aan de eerste wedstrijd begonnen worden. Heerlijk rustig weertje, altijd handig als je nog een boel te leren hebt over je schip.

De prestaties van de 1434 zijn super. Wat een boot. Maar evengoed liepen er nog genoeg boten voor ons uit bij de start. De Otto en Marjolein in de promoboot deden vlak voor de start op het water een kunstje met de mast en waren helaas te laat klaar. Wij kwamen niet slecht aan bij de eerste boei en voeren vrolijk mee. Spinnakeren naar de beneden boei en van dichtbij gezien, dat de voorkant van Arjan zijn spi ook erg mooi is... Rondjes varen, laatste rak en last van een andere boten om ons heen. Zijn we niet gewend, dus de andere kant maar op kruisen. Daar stond ook een goed windje. Ytzen in de 1414 was al iets eerder op dat idee gekomen. Uiteindelijk weinig boten in zicht. Na enig zoeken de finish gevonden en daar maar naartoe gevaren. Geen idee wat al die andere boten daar in de verte deden. Eerst maar eens naar de finish en daarna uitzoeken wat er aan de hand was. Ytzen kwam er ook aan (sneller helaas) en finishte voor ons. Als eerste. Hé, we zijn tweede! Dat is leuk!

wijnDSC 8516Bij de start van de tweede race waren sommigen iets te gretig en er klonken lange tijd signalen van een te vroege start. Jasper en Lysanne in de 1076 gingen terug, maar wisten hun extra rondje snel goed te maken tot uiteindelijk een vierde plaats (die ze tot in de ienduitslag behielden). Getoeter bleef echter aan houden. Uiteindelijk bleek de 1414 zoveel te vroeg te zijn gestart, dat ook Boudewijn en Ralph een ocs kregen terwijl zij er een halve bootlengte achter lagen (en Boudewijn zich dit keer van geen kwaad bewust was).

Onze race ging niet slecht en we zijn een paar maal ingelopen op boten, die ik vanuit de 1453 meestal alleen snel uit het gezicht zie verdwijnen. Helaas op het laatste toch wat onhandigs gedaan en veel mensen voor moeten laten gaan bij de finish. Om te beginnen Wouter en Betty in de 13 (1), Anne en Jelmer (2) en Klaas en Anneke (3). De daguitslag zag er daardoor grappig uit, waarbij het eerste rijtje zo ongeveer omgekeerd terugkwam in het tweede. Evengoed stonden we derde, na de 13 en de 845; een ongekende ervaring voor ons.

Zondag was het qua weer echter een heel ander verhaal. De voorspelde harde wind begon al op te komen, maar de eerste wedstrijd was nog goed te doen. Zonnetje kwam er zo nu en dan bij en het was niet al te vlagerig. Ervaring en vakmanschap bewezen zich toen echter wel en Anne en Jelmer lieten zien, waarom ze zich op dit weer verheugd hadden. Ze finishten twee maal als eerste voor Wouter/Betty en Arjan/Henk, die stuivertje wisselden om de tweede en derde plaats.

wijnDSC 8520In de eerste race heb ik aan de lage wal in het eerste rak nog even de zeilen zien klapperen van de 1559, maar niet precies gezien hoe ze hem aan de binnenkant gingen wassen. Eenmaal droog thuis zijn Otto en Marjolein niet meer in actie gekomen deze dag. Erg ver lagen we in de 1434 niet achteraan, maar ik had het druk en heb niet goed opgelet wat er vooraan gebeurde en wie als eerste om welke boei kwam. Wel in de eerste race Ytzen en Rieteke nog net voor de finish ingehaald en er een zesde plek uitgesleept.

De volgende race stond er nog meer wind. Ik heb iedereen die over was voor moeten laten gaan en was blij zonder ongelukken aangekomen te zijn. Mooi gezicht, maar de golven werden steeds hoger en we besloten dan ook (al planerend) het er niet op aan te laten komen en voor de derde race te stoppen. Even later bleek echter vrijwel iedereen terug te keren. De wedstrijdleiding had meermalen wind van 30 knopen en hoger gemeten en vond het welletjes. Een aantal enthousiastelingen bleef nog wel wat varen. Ik ben benieuwd of Anne en Jelmer hun record van 13,9 knopen hebben verbroken en Jasper en Lysanne zullen ook wel hebben gevlogen.

Bij de prijsuitreiking kreeg iedere deelnemer een fles wijn en het verzoek om volgend jaar op tijd in te schrijven. Inschrijving sluit voortaan 10 dagen voor een evenement, zodat het committee alles netjes kan voorbereiden. Minimaal 5 boten aan de start per klasse, ook. Verder moeten Anne/Jelmer(1), Wouter/Betty(2) en Arjan/Henk(3) nog even op hun prijzen wachten, want die zijn nog onderweg.

Het was een leuk evenement en weer erg gezellig. Veel vrouwen aan boord dit keer, zes van de negen boten werden gemengd bemand. Altijd leuk.

Groeten,

Renate

Vrijheid

 

NoZeilnoNaamPunten1234
1 845 Anne Halma, Jelmer Wijma, KWS
Conquistador
9,0 5 2 1 1
2 13 Wouter Boekel, Betty Gietema, KWS
Vrijdag
12,0 6 1 2 3
3 538 Arjan willemsen , Henk duit , Kws
Skoftig 
13,0 4 4 3 2
4 1076 Jasper van Vuure, Lysanne Zijlstra
-
18,0 7 3 4 4
5 670 klaas helfferich, A Ornee, kws
sniffy
18,0 3 5 5 5
6 1434 Renate Voetter-Zwaans, Manfred Voetter, WV De Schinkel Amsterdam
Pushkin
21,0 2 6 6 7
7 1414 Ytzen Renema, Rieteke Douma, ZVWorkum
V1286
24,0 1 ocs 7 6
8 1559 Otto ten Zeldam, Marjolein Groot Wassink, ARZV
Fair Lady
37,0 dnc 7 dnf dnc
9 1301 Boudewijn Voskamp, Ralph Tesselaar, WSV de schinkel amsterdam
en seir
38,0 8 ocs dnc dnc