Alkmaar open 2017

Verslag van Ralph Tesselaar:

Alkmaar Open staat altijd bekend als 3 dagen veel zeilen op mooie banen. Dit jaar is het ook nog het wedstrijdwater voor het NK; dus een mooie kans om het water te verkennen en toch nog even te oefenen. Met 12 boten ingeschreven voor het weekend een mooi wedstrijd veld. 

Vrijdag
Als ik vrijdag Om 12 uur na nog een ochtendje werken op de haven aan kom (1e start 14:00u) waait het pittig; de vallen fluiten. Al snel hoor ik dat van de 12 inschrijvingen er meer zeilers zijn die niet de hele dag vrij konden krijgen van de baas en dus alleen het wekend gaan varen. Ook horen wij van insiders dat Anne overtraind is geraakt in zijn campagne naar het NK op Alkmaar. Later blijkt dat Jack met het zelfde kwetsuur helaas ook niet kan zeilen (het NK is een serieuze aangelegenheid) 

Als we de boot instappen en de zeilen hijsen, zetten wij toch maar voor de zekerheid de "Boekel-Zwaarweer-Trim" er op, als wij op het meer komen een goede keuze! Net als wij de haven uitvaren komen wij Klaas nog tegen die terug vaart naar de haven. Klaas Schreeuwt bij het langsvaren nog snel iets over harde wind maar wij horen niet alles; maar we zijn gewaarschuwd. Helaas waren Ewout en Betty Klaas niet tegen gekomen. Zij worden nog voor zij de haven uit zijn verrast door een vlaag en gaan plat; hun warming up voor de 1e start bestaat nu uit 3000L water scheppen. Bij de start tellen wij 3 boten; de 1131 met Perjan en Lysanne en net op tijd voor de start de 1394 met Betty en Ewout en wij in de 13. Wij leggen de 13 ook nog bijna plat voor de start; aan de wind in een vlaag gooi ik toch nog te langzaam de genua los (grootzeil was al los) De rescue die net langs vaart stopt even om te kijken of het goed gaat; maar gelukkig komen wij met de schrik vrij en een boot vol water. Gelukkig is dit zo weg met deze wind en de lozers open.

Er ligt een mooie baan in met lange rakken vanuit het waterski gebied helemaal naar boven richting het Limmergat. Wij komen als eerste aan bij de 1e boei, gevolgd door de 1394 en dan de 1131. Het is hard weren om de boot recht op te houden. Bij de beneden boei aangekomen is de 1394 mooi op ons ingelopen. Maar misschien omdat hun warming-up te zwaar was en ze niet meer helemaal scherp waren varen ze naar de verkeerde boei. Hierdoor komen wij ruim aan kop. Dit weten wij vol te houden tot de finish.

Uitslag; 1.V13 2. V1394 en 3. V1131. Knap dat Perjan en Lysanne deze wedstrijd keurig uitvaren met deze wind!

Voor wedstrijd 2 houdt de pech voor Ewout en Betty niet op; Ewout vaart met een prachtige nieuwe Giek. De avond ervoor om 23:30 was deze klaar genoeg om mee te varen. Alleen het oude lummel-beslag werd nog even overgezet. Juist dit lummel-beslag was niet bestand tegen de wind en brak af waardoor de 1394, met wat hulp van de havenmeester naar de haven terug moest

Wij maken ons ondertussen klaar voor de 2e start. De wind lijkt wel wat afgenomen en de zon komt er ook weer een beetje bij. Net als we gaan starten, komt Klaas aanvliegen en start precies op tijd mee zodat wij weer met 3 boten van start gaan. Even later zien wij Arjan en Ellen zonder te starten ook een stukje mee varen. Arjan had de beste voorbereiding van iedereen; hij was al 3 dagen bij de ARZV maar op het moment dat hij wil wegvaren merkt hij dat zijn gaffel nog in zijn bus ligt….Helaas te laat om te starten. Wij komen als eerste bij de 1e bovenboei aan. Dit weten wij de verdere wedstrijd vast te houden. Klaas die met iemand die hij op de wal had gevraagd vaart; houdt het knap vol en eindigt als derde achter Perjan en Lysanne. Hopelijk morgen wat minder wind en meer boten!

Zaterdag

Na de pittige vrijdag met veel wind waren de voorspellingen voor zaterdag beter; een knoop of 15 wind. Leuk ook om met 10 boten te starten, dat is toch meer wedstrijd dan met 3 boten. Bijzonder om te vermelden is dat de Vrijheid de klasse is die dit weekend de meeste startende boten heeft. Leuk voor de klasse, maar dat de Alkmaar Open midden in de zomervakantie valt hielp hier ook wat bij.

De 1167 is voor vandaag en morgen door Boudewijn uitgeleend aan zijn bemanning Margreet met als stuurman Erwin de Vries. Erwin is een goede schakelzeiler die in de schakel ook altijd meestrijdt om de prijzen; leuk om hem dan in de Vrijheid een keer tegen hem te varen. In de Promotieboot varen Olivier den Ouden en Janine de Groot: zij zijn enthousiast gemaakt om een keer in de Vrijheid te varen en op hun gezichten heb ik ondanks de wind vandaag een grote smile gezien dat dat zat wel goed.

Uitslag Alkm sprintHet bijzondere aan de zaterdag van de Alkmaar Open zijn de drie sprintwedstrijden waar de dag mee begint. De sprintwedstrijd is een start (zonder terugroep) en bovenin een finish en dit dat driemaal achter elkaar. Deze 3 wedstrijden samen gelden dan mee als 1 uitslag in het totaal klassement. Voor de winnaar van het sprint klassement ligt een heerlijke Edammer kaas klaar. Omdat zeker bij deze wedstrijden geldt dat de start van groot belang is (er is geen hele lange wedstrijd om die slechte start goed te maken) wordt er altijd scherp en soms te scherp gestart; maar dat weet je pas als je weer op de kant bent. Bij de start waait het weer behoorlijk; misschien iets minder dan gisteren maar veel scheelt het niet. De eerste sprintwedstrijd is een mooie strijd met Arjan en Henk in de geleende 419 maar met de 538 zeilen van Arjan zelf en ons in de 13. Team 538 staan bekend als specialisten bij wat minder wind, maar heel leuk is te zien dat de 419 een boot is die zij prima in de trim krijgen waardoor zij er met de boot van doorgaan inplaats van andersom. Is een spannende sprint naar boven komen wij net voor de 538 als eerste binnen. Jan en Annemarie varen een keurige 3e plaats. Helaas moeten Ewout en Betty in de 1394 al snel stoppen en gaan terug naar de haven omdat het lummelbeslag al weer uit de rails schoot. De 2e wedstrijd starten wij niet goed waardoor wij meteen de aansluiting met de top kwijt zijn; dit is ook niet meer goed te maken in een rak; we worden 4e. Arjan en Henk pakken hier knap voor Niek en Jasper de 1e plaats. Als 3e eindigen Margreet en Erwin in de 2e sprint. Deze uitslag maak het spannend wie er met de kaas vandoor zal gaan; maar Arjan en Henk staan er prima voor met een 2 en een 1. Arjan en Henk gaan er vanuit de start meteen goed vandoor; maar dan gebeurt er iets waar Arjan, die al vele jaren op het Alkmaardermeer heeft gezeild, geen rekening mee heeft gehouden; zij draaien 5 meter uit de kant vandaan; maar de boot staat meteen zo vast als een huis op een zandplaat. Zij proberen de boot nog snel los te krijgen om door te zeilen maar dat lukt niet. Gelukkig dat Jelte (de oudste zoon van Ewout) van 8 jaar in de rescue meevaart en Arjan maar al te graag wil redden; helaas pindakaas geen kaas! Hierdoor gaat de battle die wij met Jasper en Niek hebben meteen om de 1e plaats. Na een mooi gevecht met voor en achter elkaar langs kruizen eindigen wij net voor de 1076. Achter de 1076 finishen Olivier en Janine in de 1559 knap 3e en Margreet en Erwin in de 1167 als 4e . Als wij voor de lunch binnenkomen op de haven blijkt de 1076 helaas OCS waardoor de 1559 en de 1167 nog een plekje opschuiven. De 13 heeft dus de kaas te pakken; normaal vaak de prijs waar Nico Wenseveen mee vandoor gaat; maar bij zijn afwezigheid en door wat hulp van Arjan en Henk hebben wij nu kaas! De 1167 wordt zeer knap 2e overall en Jan en Annemarie worden 3e.

Voor de middagwedstrijd houden Martijn en Jaap het voor gezien; Martijn is niet helemaal fit en ziet het met de wind die pittig is niet zitten om de 2 geplande middagwedstrijden te gaan zeilen. Ook lukt het Betty en Ewout niet om op tijd de boot voor elkaar te maken omdat het hele lummelbeslag moest worden vervangen voor een zeer experimenteel beslag: een 3D geprint lummelbeslag. Als je dit vast houdt is het wel zeer licht; of dit goed gaat moet de tijd uitwijzen. Maar er is door meerdere experts uit de klasse aan gerekend (zij willen pas met naam genoemd worden als het experiment is geslaagd) Het grote voordeel is dat een 3D geprint beslag slechts 50,- Euro kost en een Aluminium beslag waar o.a. de 13 mee vaart komt op 300,- Euro als je deze laat maken. Toch gek dat iets dat door een printer is gemaakt, in staat moet zijn om een giek stevig te verbinden met de mast. Maar als dit experiment is geslaagd volgt er zeker een verslag van een van onze experts.

Na de prima sprintwedstrijden van de ochtend van de 1167 willen ze wel meer: en dit laten zij ook zien in de 2e wedstrijd. Het 1e spinaker-rak, spinakert iedereen maar als we voor de 2e keer boven komen en voor de wind draaien denkt Erwin: “ik heb nu eindelijk een spinaker, deze gaat hoe dan ook omhoog! Zij vliegen als enige naar beneden met een Spi er op; de andere boten vinden het veiliger zonder. Erwin en Margreet halen hierdoor Perjan in. De 1559 gaat helaas stuk en moet de strijd verlaten evenals Klaas in de 670. De strijd om de 1e plek is weer tot het einde spannend; de 538 en de 13 voeren een mooie strijd. Op de finish weet de 13 net de 538 voor te blijven. De 1167 weten Perjan en Lysanne voor te blijven.

Het comité neemt na de 1e middagwedstrijd een besluit waar iedereen zich in kan vinden; ze stellen de laatste middagwedstrijd uit naar de volgende dag. Een van de redenen hiervoor was dat ze 24 knopen in de vlagen meten.

’s Avonds wordt er in de Roef gezellig samen gegeten. Jack Aarts is ook aanwezig omdat hij door het comité is gevraagd om de protesten te doen en eet ook gezellig mee. Een aantal Vrijheidzeilers blijven weer als laatste plakken in de Roef aan de bar. Hier worden alle verhalen nog iets aangedikt met elkaar gedeeld.

Zondag

Doordat op zaterdag de laatste wedstrijd is doorgeschoven staat er voor vandaag 3 wedstrijden gepland. De voorspellingen zijn prima, voor boten die van wind houden. De wind zal rond de 15 knopen waaien bij 18 graden (Een week geleden was het in Italië waar ik op vakantie was 18 graden warmer….) Het wordt dus weer hard werken! Wij zijn nog niet helemaal scherp als we starten en Perjan die scherper en beter onder ons start kunnen wij maar net wat ontwijken. Bij de bovenboei zit het hele veld heel dicht bij elkaar. Dit is toch wel knap na 1 Mile varen. Arjan gaat als 1e om de 1e boei heen. Omdat hij in het voor-de-windse rak wat wordt afgedekt gijpt hij weg. Hierdoor vaart hij wat om; wij kunnen hier gebruik van maken en wisselen met Arjan van plek. Er ontstaat hierna in de kruisrakken weer een mooie strijd tussen de 538, 1394 en de 13. Op de finish houdt de 13 voldoende over om voor de 538 en hier achter de 1394 te eindigen. Deze wedstrijd finishen ook alle 10 boten die gestart zijn; toch knap met ruim 15 knopen wind. De 2e wedstrijd van vandaag eindigt voor ons bij de bovenboei; Wouter bukt niet niet genoeg voor de giek. Ik hoor achter mij heel hard Auw! Als we de boei om zijn laat ik de Spi naar beneden en informeer bij Wouter hoe het gaat. Als ik zijn groene pet wat rood zie kleuren weet ik voldoende; terug naar de haven. Als ik in de haven aangekomen naar zijn hoofd kijk blijkt het gelukkig mee te vallen; een flinke schaaf met een sneetje en wat zwelling. Wouter wordt in de haven prima geholpen en verzorgd. Hij krijgt zelfs een lolly omdat hij het zo goed doet bij het schoonmaken van zijn hoofdwond. Wij besluiten maar te stoppen voor de rest van de dag. Vlak na ons komen Jan en Annemarie ook binnen, gelukkig hebben zij niets behalve wat last van de iets te harde wind.

Voor de 2e wedstrijd gaat de strijd nu tussen de 1394 en de 538. De 538 die dit hele weekend met harde wind al goed op dreef is wint deze wedstrijd. De 6e plaats van de 1131 zorgt er voor dat de 538 er nu wel heel goed voor staat voor de 2e plaats overall. Het zal op de laatste wedstrijd aankomen wie er 2e zal worden.

In de laatste wedstrijd komen er flinke buien over; iets te veel voor Klaas en Anneke; zij besluiten om voor de start terug naar de haven te gaan en alles heel te houden voor het NK.

De buien met veel wind en het pittige weekend in het lichaam zorgt dat bij de laatste wedstrijd maar 4 van de 10 boten finishen. De 1167 slaat voor de wind om: zij moeten wat wijken voor de 1131 en vliegen hierbij midden in een harde vlaag uit het roer. Gelukkig is de Kwadijk 2.0 er om de boot weer snel leeg te pompen voordat zijn richting de haven kunnen. Jasper en Niek trekken het grootschootklem uit hun paaltje, waardoor zij helaas ook de wedstrijd niet kunnen uitvaren. De wedstrijd wordt gewonnen door de 538, gevolgd door de 1394.

De einduitslag is hiermee als volgt; 1. de V13, 2 de V538 en 3. de V1131.

Al met al is dit weekend met veel wind een prima training geweest voor het komende NK op het Alkmaardermeer; zeker als er met NK weer veel wind zal staan.

IMG-20170820-WA0006.jpg

De gelukkige prijswinnaars.

No

Zeilno

Naam

Punten

1

2

3

4

5

6

7

1

13

Wouter Boekel, Ralph Tesselaar , KWS

17,0

1

1

1

1

1

(dnf)

dnc

2

538

Arjan willemsen , Henk duit, Kws

22,0

(dnc)

dnc

4

2

2

1

1

3

1131

Perjan Smulders, Lysanne Zijlstra, Kws Vwdtp 

26,0

3

2

(8)

4

8

6

3

4

1394

Ewout Tesselaar, Betty Gietema, Zwvu

33,0

2

(dns)

dnc

dnc

3

2

2

5

1167

Margreeth Duit, Erwin de Vries

36,0

(dnc)

dnc

2

3

4

3

dnf

6

1076

Niek van Vuure, Jasper van Vuure, KMJC

46,0

(dnc)

dnc

7

5

5

5

dnf

7

1006

Martijn van der Linden, Jaap Brouwer, WV de Schinkel

47,0

(dnc)

dnc

9

dnc

6

4

4

8

670

klaas helfferich, A Ornee, kws

50,0

(dnc)

3

6

dnf

9

8

dnc

9

1368

Jan Deutekom, Annemarie Baaij, De Schinkel

58,0

(dnc)

dnc

3

dnc

7

dnf

dnc

10

1559

olivier den ouden, janine de groot, rszv

58,0

(dnc)

dnc

5

dnf

10

7

dnc

11

1427

Jack Aarts, Mike de Boer, GWV De Vrijbuiter

72,0

(dnc)

dnc

dnc

dnc

dnc

dnc

dnc