Schootpaal

paaltje knie

De schootpaal kan alleen bij de voet worden vastgezet. Door de lengte van de paal komen er hier grote krachten op. De bevestiging is dus essentieel. De hier beschreven bevestiging wordt ook bij de V419 toegepast en heeft zich inmiddels bewezen.

Spant 4

Het grote geheim van de bevestiging is de knie achter spant 4. Deze knie van 2 cm dik eiken, lengte ca 18 cm achter het spant, wordt in de kielbalk en het spant ingelaten zodat deze niet kan kantelen. Vervolgens wordt deze knie van onder af door de kielbalk en van voren door het spant geschroefd. Bij de kielbalk natuurlijk wel weer goed afdichten/ afdoppen!
 

Onwrikbaar

SchootpaalOver deze knie wordt de paal gelijmd. De paal zelf kan uit verschillende lagen of zelfs hol worden gemaakt. Veelal wordt de paal (bijna) even hoog als de kuiplijst gemaakt. Door de paal iets achterover te zetten blijft deze voldoende ver van de overloopbalk af. De ruimte tussen de paal en het spant kan vervolgens met een paar wiggen worden opgevuld. De paal zelf wordt van voren door het spant en van BB en SB door de knie geschroefd.

Het resultaat is een paal welke al het ware verankerd staat in spant en kielbalk.

Tip

Lijm in het bovenste deel van de paal een stukje eiken of mahonie zodat je het beslag niet uit de paal kunt trekken. schroeven houden veel beter in eiken of mahonie.

Anne Halma
V419

Techniek artikelen

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random