Roerblad

roer instructie model

In de opknap vragen die ik van mensen krijg komt het roer veel voor. De boten die ze aan het opknappen zijn hebben een roer met stalen blad, en willen deze vervangen door een houten. Hieronder staat de tekening van het houten roer.

De benodigde materialen zijn:

 • 1 x Plaat western red ceder 1165x280x30 mm (om kromtrekken te voorkomen kunnen verschillende lagen toegepast worden) (Boeidelen zijn watervast verlijmd door middel van vingelassen en hebben daarom al minder last van kromtrekken)
 • 2 x Mahonie 585x220x13

  Deze benodigde houtmaten zijn de minimum maten. Het is aan te bevelen om een overmaat aan hout aan te schaffen

Vervolgens is er nodig:

 • Stapel lijmtangen
 • Watervaste houtlijm (b.v. bruislijm, 2-comp.lijm, epoxy)Coating
 • Coating

Het begin:

Omdat de plaat ceder zonder roerkop goed ingeklemd kan worden, wordt eerste het onderste gedeelte van het roerblad verjongd. Om naderhand een goed mogelijk profiel in te kunnen krijgen, dient dit verjongen precies te gebeuren. Vervolgens is het aan te bevelen om tot de gestippelde "280mm" lijn een begin te maken met het zogenaamde vleugelprofiel in het blad te maken.

Het profiel:

Het profiel wat hier geschetst staat, wordt een NACA-4 serie genoemd. Dit soort heeft (naar mijn mening) goede eigenschappen die bij een snelle open boot passen. De achterzijde van het profiel wordt 2 mm dik gehouden om afbrekende splinters te voorkomen.

De eenvoudigste manier om een profiel in het blad te krijgen is door vlakken te schaven, welke ongeveer in de buurt van het gewilde profiel komt. Door de geruite vlakken van het blad af te schaven, wordt het profiel al aardig zichtbaar.roer instructie profiel

De roerkop

Als het profiel er aardig inzit, wordt er overgegaan met het maken van de roerkop. De driehoek van 250x540 die aan de bovenkant er afgaat, wordt aan de achterkant er weer aangelijmd. Vervolgens wordt de ronding van de achterkant gezaagd, zodat het zijaanzicht van het roer klaar is. Volgende stap is het aan 1 zijde een roerwang tegen het roerblad aanlijmen. De voorkant en de onderkant van deze roerwang zijn al in vormgemaakt.

Als de lijm uitgehard is, wordt de uitsparing voor de helmstok gemaakt. Nu is het handig om een bestaande roerkop te hebben, zodat de afmetingen en helling van de uitsparing overgenomen kunnen worden.

Na het maken van de uitsparing wordt de 2de roerwang tegen het blad gelijmd ( ook deze roerwang is aan de voorzijde en onderzijde al in vorm gemaakt). Waarna de roerwangen pasgemaakt worden met het tussenliggende roerblad.DSC04419 klein

Het is aan te bevelen om roerwangen zowel boven als onder de uitsparing van de helmstok vast te schroeven aan het roerblad.

De afwerkingroer

Zoals op de tekening aangegeven wordt de roerkop nog verjongd. Ongeveer vanaf halverwege de hoogte naar beneden, zodat er aan de onderzijde van de roerkop nog 5 millimeter blijft staan.

De geschaafde vlakken welke het begin vormen van het profiel van het roerblad, worden omhoog doorgetrokken tot aan de roerwangen. Het profiel in het roerblad wordt vervolgen afgemaakt zodat de vorm overeen komt met de tekeningen.

Als coating wordt er vaak een combinatie gebruikt van epoxy en 2-componentenlak, en er zijn zelfs roeren met grafiet-coating op het roerblad. Dit is uiteraard nog naar eigen mening in te vullen.

Voor aanvullende informatie dan kunt u contact opnemen met de technische commissie van de VKO.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

DSC04430 klein

Techniek artikelen

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random