Vrijbuiterweekend 2015

tn P7040002cVrijbuiterweekend dag 1

Het was vandaag fantastisch zeilweer op de Loosdrechtse plassen. Een goede start van het Vrijbuiterweekend op de eerste dag dus. De ochtend wedstrijden konden praktisch volgens het rooster afgewerkt worden, behoudens een algemene terugroep bij de “Randmeren” en een baanwijziging was er dus geen spraken van groot oponthoud, voor de wachtende Vrijheids.

De start was zonder problemen met een windkracht 3 tot 4 uit het zuid westen.. Er werd een baan gevaren die zou eindigen in een lang voor de wind rak van de 5e plas naar de finish lijn voor de toren van de Vrijbuiter. Dat is altijd adembenemend omdat we dan ondertussen tussen de Pampussen terecht gekomen zijn en je nooit zeker bent of je de opgebouwde plaats kan vasthouden door gedoe met andere klassen. Uw verslaggever in V739 was op een vierde plaats begonnen op de vijfde plas. Op kop lag de V538 met Arjan Willemsen en Henk Duit aan de draad. Gevolgd door de V13 van Wouter Boekel en Ulco Smits en de V845 met Jelmer Wijma en Dumas Bruin (een fanatieke Catamaranzeiler). Toch leverde goed laag door het gat van de hoge wilgen zeilen en daarna weer boven de Pampussen langs varen ons een positie naast Arjan op. Zo gingen we zij aan zij op de finish af. Helaas iets te vroeg kreeg de V739 een vlaag die de boot naar de eerste plaats kon duwen net voor de lijn viel die terug en kon Arjan ons 30 cm voor blijven, bloedspannend dus!

Tijdens de lunch begon het flink door te waaien en de wind draaide naar het westen. Nadat de Randmeren weg waren werd er een lange pauze ingelast om dat de wind aan het draaien was. Alles bleef liggen omdat de wedstrijdleiding kennelijk informatie had dat de wind weer terug zou komen uit het westen. Uiteindelijk was het zover en konden we van start gaan. De goede starters onder ons zagen al snel dat een stuurboord start het meest voordelig was en schoten snel voor het hele bakboord liggende veld langs. Zo zagen we dus de V538 al snel op kop liggen. Dat bleef zo tot in het laatste kruisrak. Toen draaide de wind even extreem voordelig voor ons en anderen maar nadelig voor de V538, die zakten een paar plaatsen. Maar in het laatste voor de windse rak richting finish gebeurde er iets geweldigs geks voor ons. Vlak voor dat we Marcus Pos zouden passeren begonnen Jelmer, Arjan en Wouter een ongelofelijke loefpartij, die ons de kans gaf laag aan te houden en in de wind te blijven. De ruzie makende boten hadden zich in de luwte gemanipuleerd en waren makkelijk te passeren door ons. Het was een voorbeeld van “Drie honden vechten om een been en de vierde gaat er me heen.” Ja ook de V1198 van Dik Postma en Freek Loos maakte gebruik van dit gebeuren en kon achter de V13 een derde plek noteren voor de V845 die vierde werd.

Vrijbuiterweekend dag 2

tn P7050008cDe dag van het lange wachten zou het worden. Er was geen wind. Jelmer Wijma en Wouter Boekel waren het wachten zat en takelden hun boten uit het water. Om een uur of één ging het startschip echter richting derde plas. Dat liet Wouter niet op zich zitten en zette alles op alles om de boot weer zeilklaar te maken. Maar de wind zakte weer in en 5 Vrijheids kregen een sleep van een sloep zodat we er zeker van waren op tijd te komen. Toen de wind weer terug was begon het comité met starten op een windkracht twee uit het oosten. Het leek in het begin aardig te gaan. Toch begon de wind te draaien en op een gegeven moment zagen we boten op het oorspronkelijke kruisrak de spie hijsen. Dat was het moment dat de wind uit het westen kwam en men de wedstrijden af brak en dus ongeldig verklaarde, goede beslissing. Vervolgens werden we verzocht aan de wal de verdere mededelingen af te wachten. Kortom er kon niet meer gezeild worden en dat was maar goed ook omdat ons gehang op het terras werd onderbroken met een plotseling opkomende zeer harde wind. Om kwart voor vier was de prijsuitreiking. Helaas waren de winnaars van de tweede en derde prijs niet aanwezig die in ontvangst te nemen, dus stonden Marco en ik alleen op het tn P7050014ccpodium.

Uitslag Vrijheid

 

NoZeilnoNaamPunten12
1 739 Ron Haanschoten, Marco Haanschoten 3,0 2 1
2 13 Wouter Boekel, Ulco Smits 5,0 3 2
3 845 Jelmer Wijma, Dumas Bruin 8,0 4 4
4 538 Henk Duit, Arjan Willemsen 10,0 1 9
5 1427 Jack Aarts, Mike de Boer 10,0 5 5
6 1198 Dirk Postma, Freek Loos 11,0 8 3
7 1093 Cees Bruin, Klaas Helfferich 13,0 6 7
8 1290 Jan Sorber, Neil Smith 16,0 10 6
9 1301 Boudewijn Voskamp, Guus Hendriks 17,0 7 10
10 1565 Peter Ornee, Peter Ornee 17,0 9 8
11 1490 Hans Kruyt, Annemiek Wijtenburg 22,0 11 11
12 1536 Nico Wensveen, Martijn van der Linden 26,0 dns dns