Open Kampioenschap Noord Nederland, tevens KE 2015

tn image-2Het zeilevenementen Open Kampioenschap Noord Nederland werd 6 en 7 juni in de Baai van Lemmer gehouden. Een geweldige kans om weer eens op “groot open water” te zeilen. Tevens vierde de Watersportvereniging “De Zevenwolden” uit Lemmer haar 150 jarig bestaan! In onze ALV in november 2014 hebben we tevens besloten dit evenement te combineren met ons Klasse Evenement.

Jan Deutekom doet verslag:

Een prachtig zeilweekend bij de Zevenwolden maar helaas tevens een dieptepunt wat betreft het aantal aanmeldingen bij een klassenevenment. En dan te bedenken dat tevens het Noord Nederlands Kampioenschap werd verzeild! Wouter Boekel en Mathieu Colon waren de overduidelijke winnaars. Op zaterdagstond er flink wat wind, op het startschip werd 17 tot 19 knopen gemeten als zijnde de gewone windsnelheid. Na twee wedstrijden besloot men 's middags de derde wedstrijd niet meer te varen. Verder viel op dat Hendrik Eijgelaar weer eens deelnam en nog wel in "zijn" 1093 die hij van Cees Bruin, de huidige eigenaar, een weekend mocht lenen. Hij zeilde met zijn oude bemanning, niet Marion Ornee, maar nog van voor die tijd: Ronald Makel. Cees Bruin zelf was bemanning bij Boudewijn Voskamp in de 1301. In de 538 stuurde Klaas Helferich terwijl Arjan in eigen boot bemande. Dat sommige teams wat onwennig bij elkaar in de boot zaten was soms op afstand goed te horen. Zoals in de uitslagen lijst te zien is, waren de nummers 1 en 2 in de eindstand ver voor op de rest tn image 4van het veld. De overige deelnemers streden om de volgende plaatsen. Die strijd was knap lastig. Dat kwam zowel door de vele windschiftingen, golfslag als ook door de startvolgorde. Eerst de 12 voetsjollen ( een paar bootjes), daarna een groot veld Flitsen, dan de Vrijheidjes. Bij de bovenboei zaten de Vrijheids midden tussen de Flitsen wat lastige situaties tot gevolg had. Voordeel van deze startvolgorde was wel dat de wedstrijden elkaar snel opvolgden zonder lange wachttijden tussen de wedstrijden.

Verder moet vermeld worden dat Arjan Willemsen en Anneke Ornée een BBQ hebben opgezet. Ook de boot van Klaas en Jeltje Helfferich was daarbij wederom het centrale punt en diende als clubmoederschip tot ieders tevredenheid.

Jan Deutekom

Verslag van Martijn van der Linden en Jaap Brouwer:
Zaterdag en zondag 6 en 7 juni streek de Vrijheidvloot neer in Lemmer. Watersportvereniging “de Zevenwolden” organiseerde het Noord-Nederlandse kampioenschap op de “dag van de watersport” gezamenlijk met de viering van haar 150 jarige bestaan. Vanwege dit bijzondere feit had de VKO besloten het te combineren met het klassenevenement.

De wedstrijden werden gehouden in de baai van Lemmer, op het IJsselmeer dus. Uitvalshaven, om de sluizen te omzeilen voor de Vrijheid, was jachthaven de Punt. Strategisch en pittoresk gelegen met uitzicht op de gebouwen van IJsselmeer betongroep.

Ondanks de strak blauwe lucht waaide het zaterdag behoorlijk. Mooie stabiele windkracht 4 met vlagen 5 pal uit het westen waardoor de golven in de baai flink werden opgestuwd. Spectaculair zeilen derhalve. Dit gaf zeker een extra dimensie aan de wedstrijd.

tn image 5De wedstrijdleiding heeft er voor gekozen om de 12-voets jollen, een groot Flitsveld, de Sailhorseklasse  en O-jollen in aflopende SW te starten. Hierdoor schoven de velden in elkaar maar kon er wel snel doorgestart worden.

Er kwamen 8 Vrijheidjes aan de start, dat moet volgend KE beter!

De gedachte vooraf dat de 13 heer en meester zou gaan worden bleek uit te komen.
Vanaf de start van race 1 met uitzondering van de laatste race op zondag hebben ze vooraan gevaren. Binnen het team van de enig serieuze concurrent, de 538 met Klaas aan het roer en schoonzoon Arjan aan de draad, was men nog niet volledig op elkaar ingespeeld.
Heel leuk gegeven was dat de van Cees Bruin geleende 1093 met vorige eigenaar Hendrik Eigelaar en Ronald Makel meevoer. Ondanks 3 jaar afwezigheid waren ze zoals altijd weer vooraan in het veld te aanschouwen.
Dat de omstandigheden op het IJsselmeer anders zijn dan bv “de Nieuwe Meer” ondervond de 1006 die in race 2 tijdens een onhandig uitgevoerde bovenboei ronding en fok bak omsloegen. Geen prettige ervaring onder deze omstandigheden.
Mede reden voor de wedstrijdleiding om de wedstrijden in de middag maar af te lassen.

Genoeg tijd daarna om gezellig bij het moederschip van de fam Helfferich bij te praten. De Zevenwolden trakteerde ons einde middag op heerlijke verse gebakken vis. Top. ’s Avonds hebben  we met z’n allen gezellig gebarbecued , waarvoor Anneke veel dank.

tn IMG 3057Zondag was de wind beduidend minder en kwam ook uit een meer noord westelijke hoek.
Minder golven en een kortere baan.
De eerste race van de dag kende een echte fotofinish. Met een verschil van enkele centimeters kwamen drie Vrijheidjes over de finish. Vier mensen op het finishschip
keken geconcentreerd wie als de eerste de lijn passeerde De 1006 haalde zo nipt de derde plek.
Deze laatste dag werd gezeild onder bijna perfecte omstandigheden. Op de toch nog behoorlijke golfslag na.

De Noord-Nederlands kampioenen Wouter en Mathieu kregen bij gastheer de Zevenwolden na afloop hun wimpel omgehangen. Medailles voor de 538 en 1093. Dit zijn dus ook de 1 ,2 en 3 van het Klassenevenement.

Martijn van der Linden en Jaap Brouwer

De uitslag:

UitslagNoordNed2015