NK Sprint 2022 Alkmaar

Prachtig zeilweer tijdens het NK-Sprint 2022 en hele goede banen, uitgezet door Frouk Segaar van het CAM vanuit de ARZV in Akersloot. Er stond een stevig windje, wat goede aankleding noodzakelijk maakte en voor mij persoonlijk op de grens was, maar wel gaaf varen. Iedereen heeft erg genoten. We hadden een mooi veld van 14 boten, die dertien korte wedstrijden hebben gevaren. Gelukkig waren er wel vijftien inschrijvingen en telde dit voor de KNWV, zodat na afloop terecht de kampioenswimpels zijn uitgereikt.

Er werden in zeven wedstrijden op zaterdag gevaren en zes op zondag, in banen die bestonden uit een kruisrak gestart vanaf een heerlijke lange startlijn, een stuk halve wind spinnakeren van boei één naar boei twee (ging net). Daarna een stuk voor de wind racen naar een gate met de spinnaker gegijpt en als laatste een paar slagen kruisen naar een kleine finishlijn. Kun je nog mooi wat bakboord-stuurboord situaties mee laten ontstaan. Koos en René (V432) hebben overigens aan het begin van wedstrijd zeven nog uitgebreid getest of het water van de startlijn nat was. Zo te zien was dit het geval. De competitie voor de tuimeltrofee is groot dit jaar.

Wouter Boekel en Betty Gietema in de 13 en Anne Halma en Marion Smulders-Ornée in de 845 hebben fanatiek gestreden om de eerste plaats en de winst van alle individuele wedstrijden onder elkaar verdeeld, op eentje na. Verbazingwekkend genoeg zijn Manfred en ik (V1434, uiteindelijk als achtste eindigend) er namelijk vandoor gegaan met de winst van de één-na-laatste race. Boudewijn (1301) kwam er in het kruisrak weer eens aan over bakboord en Manfred adviseerde mij terecht om overstag te gaan om een aanvaring te voorkomen. Het leek er aanvankelijk op, dat de andere kant op meer wind stond en daar gingen Boudewijn en Mike dan uiteindelijk ook naartoe.

Ik baalde wat, maar had geen zin in wederom overstag te gaan. Goed gegokt, want dit leverde een opmerkelijke vlaag op, waarin ik ineens een heel stuk hoger kon sturen en vrijwel in één keer de bovenboei bereikte. Ik begreep er in eerste instantie niets van. Waarom ging iedereen nou eerst richting boei twee? Na elf keer oefenen besloot ik, dat de baan niet veranderd kon zijn en ging toch maar om boei één. Hoewel de rest van het veld inmiddels ijlings op ons afsnelde, konden we hen zowaar voor blijven. Onze spinnaker ging zonder probleem omhoog en raakte ook niet in de war bij de gijp, Manfred nam bij de gate het initiatief voor de te varen koers voor het geval ik alsnog de weg kwijt raakte en jawel, gewonnen!

De strijd tussen de 13 en de 845 werd uiteindelijk beslist in het laatste rak van de laatste race. Heel spannend dus, en uiteindelijk ging de familie Boekel-Gietema er vandoor met beide kampioenswimpels, een nat pak, medailles en twee lekkere flesjes bier van de door de horeca van de ARZV terecht gekozen plaatselijke brouwerij. Freek Loos en Klaas van der Molen (3e) wisten in de 400 Niek en Jasper van Vuure in de 1076 (4e) en Paul Wassink en Perjan Smulders (5e) in de 1126 voor te blijven.

Het was gezellig in Akersloot en de organisatie van ons NK-sprint was uitstekend. Dankjewel Frouk en je ploeg, en Peter Verhoeven en Froukje Kampen voor de organisatie namens de VKO! Ik ben benieuwd hoe het NK-sprint er volgend jaar in Loosdrecht uit zal zien, en hoop dan op een mooi veld van minstens vijftien deelnemers.

Renate V1434

NK Sprint

NK Sprint2

NK Sprint3

Uitslagen NK Sprint