Sneekweek 2019

Sneekweek IMG 20190807Vrijheids op de  84e Sneekweek

Via de VKO app kwamen de berichten binnen, toen op 4 augustus de pechvogel over de Vrijheid van Klaas en Anco vloog. Uit die berichten is af te leiden dat ze in de Siepensloot een windvlaag kregen en dat de boot uit zijn roer liep. Gezien het feit dat het daar niet al te breed is, is het niet verwondelijk dat de boot ernstig beschadigd werd door in aanraking te komen met een stalen motorboot die daar lag. Zie de foto.

Hieronder het Wedstrijdverslag van van de 84 e Sneekweek door Betty Gietema en bijdragen van fotograaf Eize Hoekstra:   

Sneekweek 2019 IMG 20190818 WA0007Nadat Joost Mertens en ik in 2017 met een tweede plaats overall van de plas waren gekomen in de Sneekweek was ons doel als we weer een keertje samen zouden gaan varen we wel wederom voor de hoofdprijs zouden willen gaan.

Het doel was er wel, nu de uitvoering nog. Nadat we zaterdagmorgen een kwartier het water op waren werd dit doel ook meteen op camera vastgelegd. Erg leuk dat ze ons ook hebben opgenomen in het dagverslagfilmpje van de Sneekweek.

 Het was een mooi “zeilbaar” windje zaterdagochtend. De vrijheid stond als klasse 18 in het startschema vermeld met als starttijd 11:50. Net na de schakelklasse. Met negen bootjes zijn we van start gegaan. In de eerste wedstrijd kwamen we als derde over de finish. Vlak achter de titelverdedigers van vorig jaar Anora en Froukje. Anne en Marije pakten de dagzegen.

Sneekweek IMG 20190804De eerste twee vrijheidjes lagen ruim voor, wij lagen daar een best stuk achter als derde en nummer vier lag ook weer een flink stuk achter ons waardoor we een beetje competitie moesten zoeken met de derde schakel. En we hen adviseerden om vrijheid te gaan varen omdat je dan voor de wind als bemanning wat te doen hebt!

De vrijheid bbq was weer dik voor elkaar. De havenmeester vreesde wel een beetje voor zijn grassprietjes.

Zondag dacht de wind, het is vandaag zondag ik blijf thuis. Om 11:08 uur ging de uitstel erin en moesten we geduld hebben. Rond half een werden we weggestart. Het was een bijzondere wedstrijd, en dat was het! De vrijheid die als laatste bij de bovenboei was kwam als eerste over de finishlijn. Veel geduld en een beetje geluk had je wel nodig. De winnaars hoor je vaak zeggen dat ze het toch echt wel hadden gezien ;-)

Wij noteerden een zevende plaats in race 2 en onze winnaars van vorig jaar kregen er vijf punten bij.

De wedstrijd voor de twee pampusgroepen werd uitgesteld tot maandag. Met het geluk dat ze voor de reguliere wedstrijden een keertje mochten starten. Dus om 9:45 en 9:50. Toen deze mededeling door de speakers klonk werd er smakelijk gelachen.

Maandag bleek de wind er wel te zijn maar deze kwam totaal uit de verkeerde richting. We moesten wachten totdat de wind van noordwest naar zuid-west zou draaien. En dat kwam door een lagedrukgebied wat boven Engeland dichterbij moest komen.

Want de zuidwest wind was de zeilbare wind. Dit betekende dat de pampusmensen toch konden uitslapen.

Om 12:25 kon pampus groep 1 van start gaan. Hierdoor was onze start pas rond half vier en werd het een latertje. De wedstrijd was er niet minder spannend om. We begonnen wat minder en de dames in de 690 lagen op kop. De inhaalrace werd ingezet. We kwamen heel dichtbij en we hebben er zelfs even voor gelegen. Maar uiteindelijk ging op een paar meter na de winst naar Anora en Froukje in deze race. De stand was nu 8 punten voor de nummer een (Anora en Froukje) in het klassement en 12 punten voor ons. Wanneer onze tweede race met 7 punten onze slechtste resultaat zou blijven dan kwamen we weer twee punten dichterbij. Het was nog mogelijk om onze doelstelling realiseren.

Dinsdag stond er een mooi windje en je geloofd het niet, we werden weer eens volgens schema zonder uitstel gestart om 11:50 op baan L. Met een mooi eerste kruisrak waarbij we al eerste rond de bovenboei gingen konden we voor de wind de voorsprong verder uitbouwen. Toen was het zaak om te blijven opletten en op de Goingarijpster Poelen nog beter op te letten. Want ervaring is dat je al eerste de Poelen op kunt gaan en je kunt er al laatste weer vanaf “geraken”. Maar het liep goed en we hadden een paar mooie winddraaiingen mee zodat we nog verder voor kwamen te liggen. En we sloten deze dag af met onze eerste dagzegen van deze Sneekweek. Om de klassering er nog even bij te halen waarbij we voor het gemak al even het slechtste resultaat weg lieten was de stand nu 6 punten voor ons en 5 punten voor Anora en Froukje. Voor de winst zouden we nog twee keer voor de dames moeten finishen. En dat er verder geen andere gekke dingen zouden gebeuren.

Het was op naar hardzeildag! TevSneekweek 2019 woensdag 134ens ook de verjaardag van mijn man, Wouter Boekel, booteigenaar van de 13 die dit jaar zich heeft opgeofferd als wal team / coach / optuiger!

Woensdag was het een echte hardzeildag met serieus harde wind! Dus dat werd de trim op standje harde wind zetten. Op zich voelt de vrijheid 13 zich goed met harde wind en ook de bemanning is niet vies van een beetje wind. Om 10 uur was er koffie met gebak! Want Rob van der Haar was maandag 5 augustus jarig geweest en vandaag was Wouter jarig. En mooie gezamenlijke actie met gebak.  Daarna klaarmaken en naar het startgebied waar we wederom op baan L werden weggestuurd. Maar zoals het zeilnummer wel eens te denken geeft was het niet een dag zonder wat pechelementen. We kwamen wel als eerste bij de bovenboei. Dit leek halverwege het kruisrak nog anders maar door een winddraaiing in ons voordeel kwamen we toch met een mooie voorsprong als eerste om de bovenboei. Op het moment dat we moesten gijpen om naar de benedenwindse boei te varen hadden we niet het geluk dat onze spinakerboom binnenboord bleef. We hebben de spinaker nog naar beneden gehaald en zijn even aan de wind gaan zoeken maar zagen hem niet. Dus toen zat er niks anders op dan zonder spinakerboom door te varen. Dit ging op zich goed en ook in het tweede voordewindse rak hebben we het ook zonder spinakerboom gered. Daarna trok de wind aan in kracht en waren de vlagen op de Goingarijpster Poelen zo hard dat de spinaker niet meer onder het voordek vandaan is geweest. Bij de andere zeilers ook niet zagen we.

Eenmaal terug op het Sneekermeer vanuit de Sybesloot moesten we nog een drietal boeien ronden op het Sneekermeer voordat we richting de finish konden bij de starttoren op het starteiland.

In het kruisrak naar de eerste boei op het Sneekermeer kregen we nog te maken met een serieuze bakboord / stuurboord situatie met twee schakels. Op het moment dat we de kreet bakboord hoorden was het al te laat. We hebben de schakel licht geraakt en hebben meteen de boot overstag gegooid door het roer vol om te gooien. Op dat moment dacht ik dat we de boot niet overeind zouden kunnen houden. Maar in een split second kreeg ik de genua uit de klem die bak begon te staan en ook Joost kwam vanaf de lage kant aan de hoge kant waardoor we overeind bleven. Na het nemen van onze straf, voor de zekerheid twee rondjes. Een van de schakels sloeg helaas om over loef nadat ze ook overstag gingen net na dat we elkaar geraakt hadden.

Doordat we wat voorsprong hadden in de wedstrijd op de nummer twee kwamen ondanks deze incidenten toch Sneekweek 2019 IMG 20190818nog als eerste over de finish. Wat een bizarre dag…

Later hoorden we dat de bemanning van een van de schakels waar mijn dorpsgenootje Imme in zat  in een benarde situatie was geraakt omdat ze vast zat met haar haar in de klem van de trapezeverstelling. Gelukkig werd er hulp geboden in een vorm van een stanleymes zodat ze met haar haar losgesneden kon worden. En dat allemaal op Wouter zijn 43 verjaardag! Ons cadeautje was wel dat we onze spinakerboom weer konden ophalen bij de informatiebalie in de starttoren. Die was opgevist door de standby. Om de dag nog bizarder te maken maar toch af te kunnen sluiten met het “gelukje” dat ie weer terecht was!

Doordat de 1131 met Hendrik en Perjan als tweede over de finish kwamen was de stand in het klassement dat we een punt voor stonden op de nummer twee.

Donderdag finale dag. Ja zo kon je het wel noemen. Want met een punt voorsprong moesten we eigenlijk voor de 690 van Anora en Froukje finishen of zij mochten niet eerste worden. Want wanneer ze tweede zouden worden en wij derde dan was onze serie beter met twee eerste plaatsen. Kortom opletten en gaan.

De wind was wederom sterk, vergelijkbaar met gisteren maar minder harde vlagen bleek later. We werden voor de gezelligheid wederom op baan L weggestuurd. En zoals je dat vaker ziet hielden we elkaar in de gaten. We probeerden toen we een kleine voorsprong hadden gecontroleerd te varen. Maar ondanks wat winddraaiingen die niet in ons voordeel draaiden bleven we nog spannend dicht bij elkaar. In het eerste voordewindse rak lagen we zelfs met drie boten naast elkaar.

We kregen het toch voor elkaar om na de twee benedenwindse boeien als binnenste boot met een kleine voorsprong te ronden. Toen kwam er een stukje halve wind waarbij we als een malle hebben gestaan en gehangen op het achterdek om de boot in plane te krijgen. En het harde werken werd beloond we gingen er vandoor. Door de stabielere wind konden we alle rakken ruime wind / voor de wind op de Goingarijpster Poelen met de groene spinaker erop varen. Maar nog steeds met de achtervolgers in ons kielzog. Het bleef spannend. Aan de wind liep de 690 gevaarlijk goed en op stukken ook op ons in.

Toen we het Sneekermeer weer opkwamen via de Sybesloot zagen we dat we nu toch wel een kleine marge / afstand hadden opgebouwd. Wij lagen op winning course. Maar we wisten nog van 2017 dat het in de laatste twee rakken op het Sneekermeer gewonnen of verloren kan worden. Dus we moesten nog wel even ons best doen en hetSneekweek 2019 donderdag 134 volhouden tot aan de finish toe!

En wat een ontlading toen we toch echt als eerste de finishlijn passeerden met een lange toeter van het finishcomité!

Ja toen was het echt zo, we hadden de hoofprijs in de 84e sneekweek binnen! Super mooi. En wat een mooie competitie was het met Anora en Froukje en ook eerder in de week met de andere zeilers. Het is Joost zijn tweede Sneekweekzegen in de vrijheid (2014 met Wouter/2019) en voor mij de vijfde maar de eerste in de vrijheid.

Het bord, het podium, het feestje daarna in de tent was echt top. Wat een top Sneekweek was het. Met een slow start en een echte finale.

Betty Gietema (stuurvrouw Vrijheid 13, 84e Sneekweek)

Uitslag Vrijheid
NoZeilnoNaamPunten123456
1 13 betty gietema, scharnegoutum, joost mertens 8,0 3 (7) 2 1 1 1
2 690 froukje kampen, joure, annora stavenuiter 10,0 2 (5) 1 2 3 2
3 1131 hendrik anton eijgelaar, enschede, marion smulders ornee 14,0 (5) 2 3 4 2 3
4 538 arjan willemsen, terwispel, ellen wijma 20,0 4 1 4 6 (dnf) 5
5 1565 rob van der haar, sneek, anneke ornée 28,0 6 8 5 5 (dnf) 4
6 670 klaas helfferich, terwispel, anco van dam 30,0 7 6 (dnf) 3 4 dnc
7 845 anne halma, nederhemert, marije willemsen 34,0 1 3 (dnc) dnc dnc dnc
8 1434 renate voetter-zwaans, oostzaan, manfred voetter 38,0 9 4 7 8 (dnc) dnc
9 1559 iepe leeman, amersfoort, coen leeman 41,0 8 (dnf) 6 7 dnc dnc