Holland weekend 2017

tn 20170611 174059Vanuit de V739 gezien, Het Holland weekend

Onze site heeft te lijden aan concurrentie. De Vrijheid klasse app is hartstikke handig gebleken om snel wat informatie uit te wisselen. Zo kan het gebeuren dat je lekker zit te eten op het terras van de KWVL na op één dag 4 wedstrijden te hebben gezeild, met prachtig zeilweer. Zitten de heren en dames om je heen te appen met Marion in Italië en beloven dat Ron wel een verslagje zal schrijven. Dat is hij wel verplicht want hij heeft vandaag drie ééntjes gevaren en een derde plaats. Nou ik vind dat pas van toepassing als morgen de hoofdprijs bij de V739 terecht komt. En dat is nog lang niet zeker, gezien het feit dat de laatste wedstrijd gewonnen werd door Jack Aarts met Jan Deutekom daar vlak achter.

In die laatste wedstrijd hadden Marco en ik het aardig voor elkaar en tot in het laatste kruisrak konden we ons verheugen op het feit dat we ons lekker naar voren hadden geknokt. Grappig genoeg lagen we met Jack in de V1427 plus minus 40 meter achter ons en Jan Deutekom net zoveel onder ons aan het begin van het laatste kruisrak. Toen ging Jack hetzelfde doen wat wij zelf hadden gedaan in de wedstrijd er voor. De gedachte was doorzeilen over dezelfde boeg levert niets op, dus klapte hij weg. Wij gingen door, Deutekom blijft onder ons liggen, maar alle geluk was nu toch echt op en we kwamen op een foute slag bij de finish. Vlak bij elkaar maar in de voor ons niet zo gunstige volgorde. Dit hele spel was, in wedstrijd drie, door de V739 die toen op de vijfde of zesde plaats lag ook met succes toegepast. Met die ene klap waren we uit de misère en konden tot verbazing van de concurrentie als eerste finishen.

Met zoveel wedstrijden op een dag weet je soms niet meer wanneer het allemaal gebeurde. Ik dacht dat het in wedstrijd twee was toen we achter Boudewijn en Danielle in de V1301 lagen en er maar niet in slaagde ze voorbij te komen. Tot het pechvogeltje bij Boudewijn over vloog en hij over zijn spie heen voer. Het koste hem vele meters voordat dat geklaard was. Daarvoor was Renate (V1453) in de klem gevaren door bij het ronden van boei 1 de boei over stuurboord te naderen terwijl de rest van het veld over bakboord lag. En dan de binnenbocht willen nemen en de boei raken. Haar commentaar was juist: ”Ik draai rondjes.”

Bij de eerste wedstrijd was voor ons de start het succesnummer. We hadden het in drie klassen er voor gezien en pasten het toen ook zelf toe. Met volle snelheid naar de bakboord pin varen en vlak na het startsein over stag gaan en over stuurboord voor het veld langs varen. Vanaf dat moment hebben we vooral met Jack in zijn V1427 gestreden en bleef gedurende de hele race Jack een paar bootlengten achter ons. Zo begon voor ons de dag zeer hoopgevend.

Het was een prachtige zeildag. Dus degene die thuis bleven hebben echt wat gemist. En mijn vrouw heeft gezien op de KWVL webcam dat ik braaf mijn bordje heb leeggegeten! Het wordt nog erg spannend morgen denk ik.

Dag 2 Holland weekend

En spannend werd het voor ons. Eerst moesten we wat wachten, tot er wat stabiliteit in de wind kwam. En dat terwijl het erg warm werd. Toen het zover was dat we mochten starten voor de eerste wedstrijd, deden we dat veel te gretig en moesten terug. Dit was niet meer goed te maken en dus een slecht begin van de dag met een 5e plaats voor ons en een eerste plaats voor onze grootste concurrent Jack. Boudewijn en Danielle in de 1301 kwam als tweede over de meet gevolgd door de V1453 van Renate en bemanning.

Inmiddels begon het wat harder te waaien. Wedstrijd 6 gaat van start en het gevecht tussen de 1427 en de 739 wordt vervolgd. In het laatste kruisrak varen de beide boten over bakboord. Jack is voor ons gevoel altijd aan het prikken en wij proberen de boot op snelheid te laten lopen. Jack ligt onder ons en we zakken steeds verder naar ze toe. Jack begint te mopperen en dat het niet mag etc. Dus gaan we maar overstag terwijl hij door vaart. Het blijkt een meesterklap te zijn waar Jack ons toe heeft gedwongen. We gaan een kwartier later als eerste over de finish met een straatlengte voorsprong. Als derde boot zien we Jan Deutekom en Annemarie Baaij in de V1368 over de finish gaan.

In wedstrijd 7 varen we best goed. We liggen steeds op kop maar in het laatste kruisrak pakken we een foute slag en komt de hele vloot over bakboord richting finish. Wij liggen over stuurboord komende uit die foute klap en kunnen nipt achter Jack en Mike finishen. Verknoeid dus die leuk voorsprong.

De laatste wedstrijd staat te beginnen na wat onduidelijke vlagsignalen vanaf het startschip. Even was het alle wedstrijden afgebroken, toen werd het “volg mij” en ging er toch weer een nieuwe startlijn in, omdat de wind gedraaid was en toenam tot een Bft 5. Jack en Mike kozen er voor naar de haven te gaan. Verstandig omdat de hardere wind een aanslag zou doen op de schouder van Jack, die nog aan het herstellen tn Holland wknd 174223 2is van de blessures, die ontstonden bij het instappen in een rubbrboot en val in het water, vorig jaar. Voor ons was de opdracht om de wedstrijd netjes uit te varen en dat ging redelijk snel door de toegenomen wind. We maakten allemaal onze slagen op een steeds rustiger wordend water omdat we als laatste klasse aan het varen waren. Ditmaal waren het Dirk Postma en Tim Becker in de V1198 onze grootste concurrenten. We finishte als eerste en wisten dat we de prijs binnen hadden.

Ik merk dat ik over de V432 en de V1002 niets heb kunnen melden. Sorry daar voor, maar weet wel dat we jullie aanwezigheid zeer waarderen. Alleen is het zo dat je bij het zeilen meestal vooruit probeert te kijken dus is me ontgaan wat jullie achteraan allemaal uitspookten.

Het was best een zwaar weekend door de grote hoeveelheid wedstrijden. Het verhaal gaat dat het verbond dit stimuleert om te proberen de sport als kijksport interessanter te maken. Voor de vrijwilligers op het startschip en op het finishschip was het ook hard werken. Ik constateerde op een gegeven moment toch wel enige paniek op het finishschip toen er Finnen de boei moesten ronden en de Vrijheids afgekort werden. Volgens mij was er geen klassenvlag te zien bij die afkortvlag. Ik denk dat toen ook de tweede plaats van Dirk en Tim de mist in is gegaan. En wat kan je gewend zijn aan een toeter bij het finishen en daar over mopperen als die niet gedaan wordt. Maar ja, ga er maar zitten de hele dag op je finish bootje. Heel erg bedankt voor het vele werk geleverd door de vrijwilligers van de KWVL.

Uitslag Vrijheid
Punten houden rekening met 2  aftrekwedstrijden
 

NoZeilnoNaamPunten12345678
1 739 Ron Haanschoten, Marco Haanschoten 7,0 1 1 1 (3) (5) 1 2 1
2 1427 Jack Aarts, Mike de Boer 9,0 (2) 2 2 1 1 2 1 (dns)
3 1368 Jan Deutekom, Annemarie Baaij 17,0 3 3 (4) 2 (4) 3 3 3
4 1301 Boudewijn Voskamp, Danielle Maessen 22,0 4 4 3 (6) 2 (5) 5 4
5 1198 Dirk Postma, Tim Bekker 25,0 (5) 5 5 5 (6) 4 4 2
6 1453 Renate Voetter-Zwaans 30,0 (6) (6) 6 4 3 6 6 5
7 432 Koos de Groot, Rene 42,0 7 7 7 7 7 7 (dns) (dns)
8 1002 Edwin Burggraaf, Fred de Groot 51,0 (dns) 8 (dns) 8 8 dns dns dns