Kleine Sneekweek

Kleine Sneekwk6Het was weer een fantastisch zeilevenement met prachtig zeilweer en volop zon. Zowel de licht als zwaar weer zeilers zijn volop aan hun trekken gekomen. Alle kinderen hebben op de wal genoten met veel waterpret.

Donderdag

Na een uur uitstel door winddraaiingen werd er om 13 uur gestart op baan A. Klaas en Anko waren in de V670 als beste uit de start weg door een mooie windvlaag bij het startschip. Na het eerste kruisrak gingen Riekele en Anne met de V845 als eerste om de boven boei gevolgd door Marco en zoon  Rick in de V739. In het voor de windse rak kwam de V1131 met Betty en Perjan opzetten maar ze hadden het volgende kruisrak nog nodig om naar de eerste plaats te varen. In het spinnakerrak naar de Poelen ging de V739 in sneltreinvaart naar de eerste plaats. Helaas voor hun kon zij dit op de Poelen niet meer vasthouden. De V1131 kwam weer op de eerste plaats te liggen vlak voor de V845. De laatste kreeg echter veel last van een veld Valken waardoor de V1131 met ruime voorsprong de finish bereikte. Vlak voor de finish hadden Arjan en Ellen in de V538 een hele mooie windbaan te pakken waardoor ze de V845 nog bijna te pakken hadden maar ze gingen toch als 3e over de finish. Ewout en Ralph hebben in de V1394 steeds wisselend op een 3e of 4e plek gelegen maar kwamen op de Poelen in de problemen. Een trapezedraad van een Valk die een rare manoeuvre maakte schoot om het topbeslag van de V1394 heen waardoor de boot bijna plat getrokken werd. Uiteindelijk konden ze zonder schade verder varen maar verloren wel veel meters. 

Vrijdag eerste wedstrijd

Kleine Sneekwk4Vandaag was er wat meer wind en constanter waardoor er op tijd gestart kon worden. Jelmer verving Marco vandaag in de V739 en ging als eerste om de boven boei, gevolgd door Arjan in de V538 en Betty in de V1131. Richting de Poelen ging de V1131 zowel de V739 als de V538 voorbij. Na de Klok koos de V1131 de juiste hoek, daar waar wind kwam. De rest ging de andere kant op waardoor de V1131 er een rak uit kwam te liggen. 

Boudewijn en Guus uit de V1301 waren te laat bij de start om nog een goede positie te zoeken. De eerste rakken voeren ze daarom in de achterhoede. Maar ze pakten met een windbaan in de Klok 3 boten en lagen ineens weer in het veld. 

De V1394 kon de juiste slagen niet vinden. Toen ze ook nog in een windwak kwam was zij de aansluiting met de voorhoede kwijt. 

Freek en Emma hadden in de V400 een heel mooi eerste kruisrak en hebben even 3e gelegen. Op het lange voor de windse rak op de Poelen zagen zij bijna het gehele veld in een windbaan over zich heen komen terwijl ze daar zelf helaas niet meer konden komen.

Kleine Sneekwk2Ook V670 zat het niet mee. Zij dacht op de Poelen een trekwalletje te vinden maar parkeerde zichzelf hier juist in een windwak waar zij zeker 5 minuten heeft liggen dobberen. 

Richting de finish kwam het veld van achteruit met veel wind weer opzetten maar het was niet voldoende om nog bij de V1131 te komen. In het laatste rak naar de finish kon de V739 net onder Boudewijn in de V1301 weg loeven. Riekele kwam met de V845 ook nog even voor V1301 te liggen maar toch ging de V1301 als eerste over de lijn. 

Vrijdag tweede wedstrijd

Arjan en Ellen probeerden in de V538 over stuurboord te starten maar door een winddraaiing op het startsein moesten zij toch achter iedereen langs die over bakboord weg ging. Toch bereikten zij als eerste de boven boei op de voet gevolgd door Klaas en Anco in de V670. In het voordewindse rak kon Klaas zijn schoonzoon inhalen en bereikte hij als eerste de beneden boei. Op de Poelen ging het wat harder waaien en kon Klaas de 1e positie niet meer vast houden. Betty en Perjan voeren het eerste rak niet zo goed maar gingen als 3e om de beneden ton en hadden Arjan bij de 2e boven boei te pakken. Daarna konden ze hun voorsprong steeds verder uitbouwen.

Jelmer lag bij de laatste boei op de poelen vlak achter Riekele. Toen ze de Sybesloot uit kwamen begonnen ze samen te loeven. Jelmer zag er al snel geen heil meer in en viel weer af richting de boei. Riekele zette nog even door zodat hij met spinnaker op naar de beneden boei kon varen. Desondanks bereikte Jelmer toch als eerste de beneden boei, de laatste voor de finish. Met een halve winds spinnakerrak en onervaren bemanning durfde Jelmer de spinnaker niet meteen te zetten. Anne had de spinaker tussen de genua door in de knoop zitten. Voordat ze dit weer voor elkaar hadden had Rick in de V739 inmiddels ook de spi staan en konden zij de V845 voor blijven tot over de finish.

Bij de laatste boei voor het starteiland lagen Boudewijn en Ewout vlak bij elkaar. Boudewijn kreeg de spi in eerste instantie niet omhoog waardoor Ewout probeerde om hun in te halen maar dat lukte net niet meer voor de finish.


Zaterdag eerste wedstrijd

Kleine Sneekwk1Ewout en Ralph hebben fantastisch gevaren vanochtend. Met 5bft met nog flinke vlagen was het spectaculair zeilen. Richting boei 14 naar de Poelen kwam Riekele er nog even voor te liggen. Hij zette na boei 14 de spi maar Ewout en Ralph voeren er zonder spi zo onderdoor. De winst hebben ze daarna niet meer weggegeven. Al werd het op het Sneekermeer nog wel even spannend toen de trapezedraad van Ralph brak en hij in het water belande. Hij kon zich via de schoot snel weer aan boord werken. De laatste rakken zonder trapeze waren wel lastig. Richting de finish kon Riekele de boot met Anne in de trapeze mooi laten lopen waardoor ze bijna onder Ewout door liepen die dat zonder trapeze niet meer kon. De broers Tesselaar hielden op de finish toch nog een meter over.

Jelmer en Marco voeren vandaag samen met Marco aan het roer. Ze hebben lang geprobeerd om voorbij Ellen en Arjan te komen maar moesten hun op een gegeven moment laten lopen. 

Freek voer vandaag samen met Klaas. Ze waren leuk aan het battelen met Boudewijn totdat ze op de Poelen in een gijp omsloegen met spinnaker erop. Hierbij brak de spinnakerboom maar voor de rest kwamen ze er gelukkig ongedeerd uit. 

Boudewijn lag daarna nog een aantal rakken voor Klaas Helfferich. De boot stond echter vrij vol met water en in een overstag gingen ze daardoor bijna om. Ze hebben toen eerst de boot leeg gezeild terwijl Klaas er met de spinnaker op snel vandoor ging. 

Zaterdag tweede wedstrijd

Klaas Helfferich, Arjan en Guus konden het fysiek niet meer aan om nog een tweede wedstrijd te varen. Freek en Klaas zagen het na het omslaan van vanochtend en de harde wind ook niet meer zitten om het water op te gaan. Daardoor kwamen er slechts 4 Vrijheids aan te start.

Betty ging als eerste om de boven boei maar in het eerste spinnakerrak liep Riekele haar voorbij. De V845 heeft de rest van de wedstrijd alle boeien overtuigend als eerste gerond al kwam de V1131 af en toe wel dicht op haar spiegel varen, zeker op de momenten dat de wind even afnam. Op de Poelen zakte de wind er ineens uit. Gelukkig kwam die later wel weer een beetje terug. 

Jelmer zat vanmiddag weer aan het roer in de V739 en was vaak aan het stuivertje wisselen met de broers Tesselaar. Uiteindelijk wist Jelmer toch een flinke voorsprong te pakken en ging als 3e over de finish en Ewout als 4e.

Zondag Kleine Sneekwk9

Op de laatste dag bereikte Arjan als eerste de boven boei. Riekele en Ewout gingen er als 2e en 3e omheen. Tot op de Poelen lag de V538 op kop. Toen begon het door te waaien en kon zij de eerste plek niet meer vast houden. De wind begon ook flink te draaien af en toe. Na het ronden van de bovenboei op de Poelen zetten Perjan en Betty de spi. Deze ving al snel wind waarna ze er pas achter kwamen dat de leischoot nog in de klem zat. Hierdoor lagen ze meteen plat. Ze hebben de boot weer leeg gehoosd en zijn uiteindelijk wel gefinisht. 

Klaas had de piek af en toe wat te strak staan waardoor hij de hoogte niet goed kon houden. Op de Poelen voor hij ook nog eens ver voorbij een boei waardoor hij op flinke achterstand kwam. Daarna viel in de V739 Rick overboord waardoor Marco hem weer moest ophalen. Toen lagen de beide boten weer bij elkaar en hadden ze nog een leuke strijd samen.

De V845 kwam als eerste over de finish op de voet gevolgd door de V1394. De V1131 had echter genoeg voorsprong in het klassement om, ondanks de laatste plek van vandaag, de Kleine Sneekweek te winnen!

Uitslagen
NoZeilnoNaamPunten123456
1 1131 perjan smulders, groningen, betty gietema 8,0 1 1 1 3 2 (6)
2 845 anne halma, nanjing, riekele helfferich 10,0 2 (5) 4 2 1 1
3 538 arjan willemsen, terwispel, ellen tesselaar wijma 14,0 3 2 2 4 (dns) 3
4 739 jelmer wijma, alkmaar, marco rick haanschoten 18,0 4 3 3 (5) 3 5
5 1394 ewout tesselaar, broek op langedijk, ralph tesselaar 19,0 (6) 6 6 1 4 2
6 1301 boudewijn voskamp, huizen, ja hendriks 30,0 5 4 5 7 (dns) dns
7 670 klaas helfferich, terwispel, anko van dam 32,0 7 8 7 6 (dns) 4
8 400 freek loos, haarlem, klaas van der molen 41,0 8 7 8 (dnf) dns dns