81ste Sneekweek

Zaterdag
576x0.Sneekweek Zondag 030Voor de verandering is het Vrijheidkamp dit jaar niet opgebouwd op het Schareiland maar op het Starteiland. Met 5 moederschepen en verschillende tenten hebben we weer een gezellige groep bij elkaar waardoor na de wedstrijden alles nog eens uitgebreid geanalyseerd kan worden en we elke avond gezamenlijk kunnen eten. Gisteravond is de Sneekweek in Sneek weer feestelijk geopend met de vlootschouw waarin Klaas en Anco de Vrijheidklasse vertegenwoordigden.
Vandaag begonnen de wedstrijden en het was een heerlijke zonnige zeildag. Met 4 BFT ging het gehele vrijheidveld met 14 boten van start op de westbaan K. Bij de V690 liep alles op rolletjes. De dames hadden de boot geweldig onder controle en hebben vanaf de eerste bovenboei op kop gelegen en dit ook niet meer weg gegeven tot aan de finish. De optimisten en schakels starten dit jaar voor ons. We lopen op deze klassen in waardoor het erg druk was bij de bovenboei en dit een aantal spannende bakboord-stuurboord situaties opleverde maar alles is heel gebleven. De V1126 ging als 2e om te bovenboei gevolgd door de V77. De V77 voer in het spinnakerrak naar een 2e plaats. Dit hebben ze vast weten te houden tot de 2e bovenboei. Daarna zijn ze in tegenstelling tot de rest van de groep gelijk gegijpt waardoor ze van 2e naar 6e plaats gingen. De V13 ging op de Poelen de V1126 voorbij en wist deze 2e plaats vast te houden tot aan de finish. De V1565 voer op de Poelen naar de verkeerde boei met de V845, V1131 en V1301 er achteraan. Hierdoor konden de V419 en V1393 dit groepje voorbij en achter de V13 en V1126 aan. V1453 wist op de Poelen ook goed gebruik te maken van het groepje Vrijheids dat de verkeerde baan voer. Ze lagen na een achterstand namelijk ineens weer midden in deze groep toen ze het Sneekermeer op gingen. Helaas konden ze deze positie niet vasthouden en liepen de laatste vrijheids hun bij de laatste boei voor het starteiland weer voorbij. Ze wisten de promotieboot V1559 nog wel voor te blijven.

De bemanning van de V1167 voer vorig jaar de Sneekweek in de promotieboot en we zijn erg blij dat ze er dit jaar weer bij zijn. Ze hebben een hele mooie 9e plaats behaald vandaag.

Zondag
De zon van gisteren heeft plaats gemaakt voor flinke bewolking en veel wind. Met een stevige 5 BFTen dikke vlagen gingen we van start. De V1126 ging 30 seconden te laat van start maar voeren een heel goed kruisrak en gingen als eerste om de bovenboei. De V845, V13 en V1394 volgenden al snel. In het eerste spinakerrak gingen de V419 en V1565 gingen heel snel op het voordewindserak en liepen wat achterstand in. De V690 sloeg in een gijp om bij de benedenboei. Even later gebeurde hetzelfde bij de V670. Nadat zij beiden waren omgeslagen tijdens het gijpen werd er door meerdere andere boten toch maar een stormrondje gemaakt. Bij de V1565 ging het grootschootblok kapot op het Sneekermeer waardoor zij de wedstrijd moesten staken. De V1453 is na het 1e kruisrak ook al naar de haven terug gevaren omdat het te hard waaide.
De V1126 hebben gedurende de hele wedstrijd op kop gelegen maar werden achtervolgd door de V845 en V13. 576x0.Sneekweek Zondag 026
Doordat de wind wat draaide waren de rakken soms bezeild waardoor het in deze kopgroep niet meer lukte om op elkaar in lopen en zij ook in deze volgorde over de finish gingen.
De V419 en V1394 waren continu in strijd met elkaar op het Sneekermeer. Op de Poelen wist de V419 toch wat voorsprong op te bouwen. In de Sybesloot lag de V1394 er echter alweer naast en terug op het Sneekermeer wisten zij de rakken het snelste te varen en eindigden als 4e voor de V419 en V77.
De V1131 ging ver voor de V1301 de Poelen en de V1301 durfde de spi met de harde wind niet meer te zetten. Toch wisten zij op de Poelen weer dichtbij de V1131 te komen. Het veld lag inmiddels ver uit elkaar want tijdens het kruisen op de poelen zag de V1301 de V1126 met spinnaker op alweer in volle plané de benedenboei naderen. Zij konden de aansluiting niet meer vinden en gingen na de V1131 en voor de V1167 over de finishlijn.

Na een drankje op de wal kwam Renate erachter dat ze haar telefoon kwijt was. Ze heeft alles afgezocht maar kon hem nergens meer vinden. Het enige wat ze nog kon bedenken was dat deze uit haar broekzak was gevallen bij het afstappen van de boot. Ze heeft snel haar bikini aangetrokken en na wat voelen onder de boot vond ze daar inderdaad haar telefoon! Gelukkig is deze waterdicht en kon hij gelijk weer in gebruik genomen worden.


Maandag
Vandaag stond er nog meer wind. Er zijn vlagen van 28 knopen (7bft) gemeten! Dit zorgde ervoor dat dat er een aantal bootjes al voor de wedstrijd weer naar de haven zijn terug gevaren.
576x0.Sneekweek Zondag 015
De V13 ging als eerste om de bovenboei gevolgd door de V1394 en V419. De V1167 volgde al snel maar is naar de haven terug gevaren. De V1126 voer een mooi spinakerrak en haalden 2 bootjes in. De V13 ging als eerste om de onderton gevolgd door de V1126. De V419 wist in het spinakerrak de V1394 in te halen die pas laat de ballon had staan. In deze posities zijn we lang blijven varen totdat de V13 op de poelen de neerhaler stuk hadden en moesten klussen. Hierdoor werden ze ingelopen door de V1126 en V419 en deze achterstand konden ze niet meer goed maken. De V419 liep de V1126 nog even voorbij op het laatste spinakerrak maar durfde het niet aan om te gijpen bij de onderton. De V1126 deed dit wel en ging er daardoor als eerste omheen. Deze voorsprong gaven ze in het laatste rak niet meer weg en gingen als eerste over de lijn heen gevolgd door de V419. De V13, V1394 en V690 eindigden als 3e, 4e en 5e.

De V1167 en V77 hebben het eerste kruisrak nog gevaren maar hebben daarna het verstandige besluit genomen om weer terug naar de haven te gaan. De V1131 is nog wel het 2e voordewindse rak ingegaan maar konden de boot moeilijk onder controle houden waardoor ook zij besloten om te stoppen.

Het hoogtepunt van de dag volgde later in de middag op de wal. Arjan Willemsen had Margriet Helfferich opgegeven voor een tv-programma dat vandaag op het starteiland werd opgenomen maar Margriet had Arjan hier ook voor opgegeven. Uiteindelijk is Margriet uitgekozen voor een interview en is er een prachtig lied geschreven voor Arjan. Te midden van de gehele Vrijheidklasse is dit romantische lied gezongen en werd Arjan blij verrast en na dit optreden door Margriet ten huwelijk gevraagd! Na een volmondig ‘ja’ konden we toasten en een feestje vieren!

Dinsdag (Paul/Michiel)

Zo, dat ziet er beter uit voor velen vandaag, het lijkt wel een windkracht 3. De zeilen worden wat minder vlak gezet. De V1453 heeft gisteren besloten te stoppen, de rest vaart op dinsdag vol goede moed uit. Maar….

Er is een tijdje uitstel geweest vanwege windschiftingen. Ruim voor de start begint het weer door te waaien. Alles wat op het water nog strak kan worden gezet wordt weer aangepakt. Rond 13:00 uur wordt er gestart. Het eerste rak is er een enorme winddraaiing. V13 was als eerste bij de bovenboei, gevolgd door de V1394. De V1301 had vandaag materiaalpech tijdens het eerste rak, een klem van de piekenval stuk. Even repareren dus en verder varen. De V1126 en de V690 kwamen snel naar voren en zo ontstond er een kopgroep van de V13, de V1129 en de V690. De L baan bleek een lastige. Telkens moest er een richting worden gekozen die niet werd verwacht. Uiteindelijk viel het mee dat iedereen de juiste baan heeft gevaren. De V1126 voer het tweede rak naar beneden wel te hoog waardoor de achterblijvers weer wat bij konden komen. Na het tweede ruime rak werd via de Heerezijl naar de Poelen gezeild. Op de poelen eerst naar boei 14 en vervolgens halve wind helemaal naar de zuidkant van de Poelen. Een echt planeerrak dus. Hier werd de voorsprong van de V13 vergroot. De V690 lag hier tweede en de V1131 was knap naar de derde plek gezeild door op het Sneekermeer de spinaker vol te houden waar de meeste zeilers al gekozen hadden om het zonder te doen.

Net als op het Sneekermeer is ook het gedeelte op de Poelen lang en ingewikkeld. Het veld kruipt weer in elkaar, behalve de V13, zij heeft een behoorlijke voorsprong te pakken. De volgende groep wisselt wel van plek. Terug naar de Heerezijl moet boei 17 nog worden gerond, dit is een prachtig rak halve wind. Vervolgens een moeilijk stuk omhoog door de Heerezijl, helemaal terug naar de vaargeul naar boei 9. Hier verliest de V1131 haar plaats en de V690 schuift ook naar achteren. De V419 is er weer helemaal bij en de V1394 schuift naar de derde plek. Na deze boei loeft de V1131 omhoog met de V419 waardoor de V690 als lachende derde naar voren kan schuiven. De V419 schuift ook onderdoor in het laatste planeerrak naar de finish.

Woensdag hardzeildag (Betty)

41C54225Het was een bijzondere zeildag waarbij de strijd tot de laatste meters spannend was. Bij de start vertrokken we met een lichte bries 2/3 beaufort. Bij het startschip viel een gaatje waar de 419 en de 538 gretig gebruik van maakten en full speed de startlijn konden pakken.

In het eerste voordewindse rak was het een beetje druk zoeken en de wind kwam van achter opzetten. Het tweede kruisrak was veel te halen en te verliezen. Hierdoor wisselden een aantal vrijheidjes van plaats. Wij gingen van plaats 2 naar plaats 5 dus de turbo moest worden bijgeschakeld.

Toen we richting de Goingarijpster Poelen gingen (boei 14) zagen we de 670 met Klaas en Anco liggen met gestreken mast en de ambulance boot. Later bleek dat de genuaval was geknapt en de voorstag het ook niet had gehouden en de mast op Klaas zijn hoofd was geland. Gelukkig bleek de schade aan Klaas zijn hoofd in het ziekenhuis mee te vallen. Behalve dat de nekspieren het voor hun kiezen hadden gehad en er wat zwelling was opgetreden.

Wij met z’n allen de Poelen op, je kunt als eerste de poelen op gaan en als…. De wind was inmiddels wat aangetrokken maar halve wind met spinaker was nog te doen. Het eerste kruisrak kwamen de eerste vier wel weer wat dichter bij elkaar, waarbij eerder de eerste twee (419 & 538) wel aardig los waren. Halverwege de Poelen viel de wind weer wat weg en schoven de eerste vier nog weer wat dichter in elkaar met de 1394 in de achtervolging. Via de Poelen weer het Sneekermeer op met een lang krap halvewindse rak waar inmiddels de spinaker niet meer een optie was.

Met nog een golvend Sneekermeer moesten we nog naar boei 9 die bij het kanaal lag. Wij gingen rechtsaf en de 1126 ging naar links. Vlak voor boei 9 kwamen we elkaar tegen. Met een lichte voorsprong voor de 1126. Na de overstag van de 1126 ontstond de situatie dat de 1126 niet vrij kon blijven en daarbij zijn straf moest nemen.

Voor ons de taak om daarna asap bij de finish te komen. De wind was inmiddels aangetrokken tot een stevige bries en de spinaker bleef even onderdeks. Kruisende klassen waren de 16m en de G2. De snelheid zat er goed in.

Voor de 1126 was het een alles of niets zaak en zij hesen de spinaker en kwamen met donderend geweld aangedenderd. De 1394 werd ingelopen en daarna waren wij aan de beurt, maar het fenijn zit in de staart! Het bleef spanend tot te laatste paar meter voor de finish vooral toen er nog een dwars kruisende sloep uit de haven kwam die de aanstormende vrijheidjes competitie niet inzag.

Uiteindelijk kwam de 1126 niet onder de 13 door en werd het een derde plaats voor de 13 en een vierde plaats voor de 1126.

Een mooie zeildag met veel spanning en sensatie. De dagzegen was een welverdiende voor de 419 met Hendrik en Marion, top gevaren.

Donderdag

Vandaag de laatste dag van de Sneekweek. De V1126 staat bovenaan in het klassement. Alleen de V13 kan nog winnen als zij een eerste plek behalen en er nog een boot achter hun eindigt voor de V1126. Een behoorlijke uitdaging dus.

Na een uur uitstel i.v.m. buien gaan we van start. Aan boord van de V13 is opperste concentratie. Na een mooi kruisrak gaan ze als eerste om de bovenboei gevolgd door de V77. Daarna volgen de V1394, V690 en als 5e de V1126. In het spinnakerrak kiest de V1126 ook nog eens de verkeerde kant waardoor ze als 6e om de onderton gaan. Het blijft een spannende wedstrijd dus waarin de V13 op dit moment het Sneekweekklassement zal gaan winnen. De V77 blijft lang achter de V13 liggen maar wordt in een windwak in De Klok door 4 bootjes voorbij gevaren die bovenlangs wel een windbaan konden vinden. Eenmaal op de Poelen gaat bij de V1126 de knop om. Willen ze de Sneekweek winnen dan zullen ze nog 5 bootjes moeten inhalen. Het lijkt een onmogelijke uitdaging maar toch varen ze in korte tijd bootje na bootje voorbij waardoor het steeds spannender wordt. De V13 blijft ruim op kop liggen en hoopt dat de V1394 en V490 achter hun de V1126 voor kunnen blijven. Ze hebben het zelf niet in de hand. Op het laatste spinnakerrak op de Poelen voer de V1126 op hoge snelheid onder de V1394 en V490 door en lagen ze op een tweede positie achter de V13, wat voldoende zou zijn om het Sneekweekklassement te winnen. Op het Sneekermeer volgde nog een klein kruisrak en een halvewindsrak waar de V1126 niet meer ingehaald kon worden. De V13 ging met geruime voorsprong over de finish maar dit was niet voldoende om de Sneekweek te winnen. De mannen van de V1126 hebben zich fantastisch terug weten te vechten in deze laatste wedstrijd en zijn de winnaars van de Sneekweek 2016 geworden!

Uitslagen
 ZeilnoNaamPunten123456
1 1126 michiel nijhof, nijmegen, paul wassink 9,0 3 1 1 2 (4) 2
2 13 betty gietema, scharnegoutum, joost mertens 10,0 2 (3) 3 1 3 1
3 419 hendrik anton eijgelaar, enschede, marion ornee 17,0 4 (5) 2 5 1 5
4 690 froukje kampen, joure, annora stavenuiter 19,0 1 (dnf) 5 4 6 3
5 1394 ewout tesselaar, broek op langedijk, ytzen renema 20,0 (5) 4 4 3 5 4
6 77 arjan willemsen, terwispel, henk duit 29,0 6 6 (dnf) 9 2 6
7 1131 perjan smulders, groningen, folmar feenstra 39,0 11 7 (dnf) 6 8 7
8 1167 evelyn van leur-slager, amersfoort, joost van leur 40,0 9 9 (dnf) 7 7 8
9 845 anne halma, nanjing, niek van vuure 57,0 10 2 (dnc) dnc dnc dnc
10 1301 boudewijn voskamp, huizen, annemarie baaij 60,0 12 8 (dnf) 10 dnf dnc
11 670 klaas helfferich, terwispel, anco van dam 61,0 8 (dnf) dnc 8 dnf dnc
12 1559 theo grootendorst, weesp, cees wesselman 64,0 14 (dnc) dnc 11 9 dnc
13 1565 wouter boekel, scharnegoutum, ralph tesselaar 67,0 7 (dnf) dnc dnc dnc dnc
14 1453 renate voetter-zwaans, oostzaan, manfred voetter 73,0 13 (dnf) dnc dnc dnc dnc