Sluitingswedstrijden Sneek 2015

V400kws sluit15De geheimen van Friesland onthuld tijdens Sluitingswedstrijden Sneek

Geschreven door Lysanne & Jelmer, Vrijheid 845

Tijdens de laatste wedstrijden, gevaren in Friesland, zagen we een aantal terugkerende bootjes vanuit het westen van het land. Dirk Postma en Boudewijn Voskamp, maar ook Jan Sorber beginnen trouwe bezoekers te worden van de wedstrijden in het Noorden van het land. Wij (Lysanne en Jelmer) gingen voor de VKO op onderzoek uit om erachter te komen wat de wedstrijden hier in Friesland zo bijzonder maakt.

We leenden een camper en kregen de boot van Anne mee. Daar gingen we als “echte wedstrijdzeilers” op onderzoek uit. Met de zomer in ons bol, in de camper op weg naar Sneek.

Het weekend begon met windstilte. Dus alle tijd om lekker te theeleuten op het terras van het Paviljoen. Ondertussen zagen we Wouter Boekel al peddelend de oversteek naar het starteiland maken. Goed bericht per telefoon. Arjan Willemsen meldde dat hij al onderweg was naar de kraan om de laatste Vrijheidjes te slepen naar het eiland. Voor Boudewijn Voskamp en ons nog geen energie verspilling voor deze wedstrijddag en deze hulp van Arjan werd goed gewaardeerd.

Aangekomen op het terras van de familie Helfferich hoorden we berichten dat iedereen tijdens deze wedstrijden de voorkeur gaf aan een verblijf in Sneek. Dat was een goede tip voor ons onderzoek en we hadden al snel besloten daar vanavond een kijkje te gaan nemen. Ondertussen werden de mannen uit het westen goed verzorgd met een kopje koffie door Jeltje. Voor de avond waren we uitgenodigd om Chinees te komen eten bij familie Ornee. Dus vanavond konden we de zaak daar eens goed onder de loep nemen. De uitstelvlag was gehesen. Wat ons voldoende tijd gaf om de mannen uit het westen en de gastvrije Friezen uit te horen onder het genot van een soepje van Jeltje.

Nadat we met iedereen hadden bij gekletst, moesten we ons onderzoek staken. Want in de loop van de middag ging de uitstel vlag omlaag en kon er gezeild worden. Daar ging onze dekmantel, nu moesten we aan de bak. 8 Vrijheidjes lagen op de start. Twee wedstrijden werden achter elkaar door gezeild. De uitslagen van deze wedstrijden waren erg verschillend, wat het spannend hield voor de volgende dag. Een eerste plaats voor Arjan Willemsen en een eerste plaats voor ons. De beide wedstrijden waren ingekort, wat maakte dat we op tijd richting Sneek konden gaan.

Aangekomen in Sneek hebben we de camper verdekt langs de heg van de buren van huize Ornee opgesteld. Zo konden we tot in de late uurtjes observeren wat de mannen uit het Westen daar nu te zoeken hadden.

Het werd ons al snel duidelijk waarom de mannen uit het Westen terug blijven keren.
Huize Ornee was omgetoverd in een waar hotel. Bij binnenkomst stond het eten als een buffet in de keuken klaar. We hoefden alleen nog maar te kiezen en op te scheppen. In de woonkamer aangekomen werden de drankflessen opengetrokken en plofte we met een glaasje neer op de ‘oma stoelen’. De mannen uit het Westen zaten aan de eettafel en we konden wel zien dat zij zich hier al goed thuis voelden. Natuurlijk werd er veel gesproken over de wedstrijden van vandaag en de optimale trim van de Vrijheid. Op de achtergrond klonken kinderliedjes vanuit de box van Thijmen. Maar dit stoorde niemand om nog een glaasje in te schenken.

Wij slopen op tijd terug naar de camper, onder het mom: ’fit voor de wedstrijd’, om daar onze bevindingen aan het verslag toe te voegen. Vanuit deze plaats konden we alles goed observeren en zagen we dat het feest tot half twee doorging. Dit ondanks dat de slaapliedjes uit de box van Thijmen bleven klinken. Waarop wij inmiddels waren ingedommeld.

Sluiting2015aIn de ochtend werden wij door de butler op tijd gewekt. We mochten deelnemen aan het ontbijt bij Hotel Ornee. Zo’n aanbod sloegen we, na wat we gisteren allemaal hadden meegemaakt, natuurlijk niet af. Tot onze grote verbazing stond er ook nu weer een buffet klaar: ”Eieren, spek, gebakken champignons, jus d’orange, thee, koffie en sûkerbôle”. De mannen uit het Westen zaten aan de tafel met vol opgeschepte borden. Anneke was al vroeg in de morgen opgestaan om alles te bereiden.

Met volle buiken gingen we richting het Sneekermeer om daar de wedstrijd te vervolgen. Twee wedstrijden waren gepland voor vandaag. De wind kwam uit dezelfde hoek als de dag ervoor.
Wat maakte dat we het hele weekend konden starten op Baan B.
Dankzij de goede verzorging waren wij in topvorm en lukte het ons om de twee wedstrijden te winnen. Deze topvorm gold ook voor de mannen uit het Westen. Na een complete renovatie van de V400 gingen Freek en Dirk tijdens de eerste wedstrijd van vandaag lange tijd aan kop in het veld en wisten ze een tweede plaats te bemachtigen. Wij gingen met de hoofdprijs naar huis en Arjan Willemsen mocht het startschip op om de tweede prijs in ontvangst te nemen.

Sluiting2015bNa een heel zonnig weekend kwam toch het moment daar, dat wij afscheid moesten nemen van het gastvrije Friesland. Samen met de mannen uit het Westen gingen we weer op huis aan. Hiermee moesten we ook ons onderzoek afronden. De eindconclusie van ons onderzoek is dat boten uit het Westen zeer warm ontvangen worden door de Friezen. We raden dan ook alle Vrijheid zeilers aan om op vervolg onderzoek uit te gaan en deze Friese gastvrijheid zelf te ervaren. Familie Ornee en Familie Helfferich bedankt voor de goede verzorging. En aan alle Vrijheid zeilers die er dit weekend bij waren, jullie bedankt voor jullie ongekende gezelligheid! Tot volgend jaar op de Friese meren

Lysanne & Jelmer
Vrijheid 845

Uitslag Vrijheid:
NoZeilnoNaamPunten1234
1 845 jelmer wijma, alkmaar, lysanne zijlstra 7,0 1 4 1 1
2 77 arjan willemsen, terwispel, henk duit 12,0 4 1 5 2
3 13 wouter boekel, scharnegoutum, mathieu colon 17,0 2 6 3 6
4 1504 klaas helfferich, terwispel, anko van dam 17,0 5 5 4 3
5 1131 perjan smulders, groningen, betty gietema 18,0 6 2 6 4
6 400 freek loos, haarlem, dirk postma 22,0 7 8 2 5
7 1301 boudewijn voskamp, huizen, margreeth duit 25,0 3 7 8 7
8 1565 peter ornée, sneek, ornee anneke 26,0 8 3 7 8