80-ste Sneekweek 2015

 IMG 3326IMG 3324Vandaag, zaterdag 1 augustus, is de tachtigste sneekweek van start gegaan. Gisteravond was de grote vlootschouw waar vijf Vrijheids in mochten mee varen omdat de Vrijheidsklasse ook een jubileumjaar viert. De Vrijheid is immers 70 jaar op de Nedrlandse wateren. Hieronder wat plaatjes van de boten onderweg en wachtend op de vlootschouw. Verder een foto van de Vrijheidjes op de voorpagina van de Leeuwarder Courant van snoen 1 augustus. De traditionele vlootschouw als start voor de Sneekweek met als 2e sleep vijf Vrijheidjes hier een groet brengend aan de Commissaris van de Koning plus gevolg, in het Statenjacht bij de Snekerpoort.
Van achteren naar voren waren het de 1504,  1427, 1198, 1167 en 538. De 538 is inmiddels, op de foto, de openstaande brug gepasseerd.

En wat de wedstrijden betreft: Deze hele dag tevergeefs gewacht op wind! Wel heel gezellig met elkaar in de zon gezeten en bijgepraat! Morgen wordt hier meer wind verwacht En last but not least; de VKO banier is geïntroduceerd en wordt opgemerkt. Aldus Dirk Postma.

Kik hier voor de zeilfoto's van Eize Hoekstra.

vrijheid   sneekweek2015 007 kleinKlik hier voor de sfeerfoto's. IMG 3327

ArjanZondag: Uw scribent werd door zijn vrouw uitgenodigd om een rondje om het Gooimeer te fietsen. Dat is een ritje van pak weg 47 km. Nou als ze dat voorstelt kan je er van op aan dat er nauwelijks wind is. Vandaar dat ik toch nog verast ben met een Sneekweek uitslag van één wedstrijd. De winnaar is de V538 met stuurman Arjan Willemsen en Henk Duit aan de draad. Op de tweede plaats de V845 met de uit China overgekomen Anne Halma aan de helm en de trouwe bemanner Jelmer Wijma. De derde plaats is voor een dames boot, namelijk de V690 met Froukje Kampen en Annora Stavenuiter.IMG 3332c


Vanuit Hilversum is goede verslaglegging niet goed mogelijk, daarom neemt Marion Smulders-Ornée het van me over:

Sneekweek maandag: Met 4 BFT en een strakblauwe lucht was het vandaag fantastisch zeilweer. Niet voor niets besloot de KWS dan ook om een uur eerder te starten en de afgelaste wedstrijd van zaterdag vandaag in te halen. In de eerste wedstrijd hebben de dames in de V690 lange tijd op kop gelegen. In het laatste kruisrak maakten ze een cruciale fout waardoor Anne en Jelmer in de V845 en Wouter en Joost in de V13 als 1e en 2e over de finish gingen. De rest van de vloot is al vrij snel in de wedstrijd in tweeën gesplitst.  Op de Poelen raakte de V1301 met Boudewijn en Annemarie de aansluiting met de kopgroep helaas kwijt maar wist wel voor de achterste groep te blijven.

Op de 2e wedstrijd moesten we lang wachten. Na vele malen uitstel en wijzigingen van de baan werd er uiteindelijk gestart op een westbaan rood. Niet iedereen heeft opgemerkt dat er een rode baan gevaren werd wat voor veel verwarring tijdens de wedstrijd zorgde. Peter en Anneke moesten met de V1565 de wedstrijd in het eerste kruisrak al staken doordat de harp van de genua op het dek los kwam.

vrijheid - sneekweek2015-006 kleinDe V538, V13, V1301, V845 en de V690 gingen als eerste om de bovenboei. Dit hebben ze vast weten te houden tot op de Poelen. Toen namen Arjan en Henk in de V538 het verkeerde besluit om de zwarte baan te gaan varen. Jack Aarts, Froukje Kampen, Ytzen Renema en Anne Halma voeren er achteraan. Wouter Boekel wist zeker dat de rode baan gevaren werd en nam als eerste het besluit om vanaf boei 16 door de Sybesloot terug te varen naar het Sneekermeer. Anne Halma ging daar al snel achteraan.  Ytzen Renema heeft uiteindelijk de zwarte baan volledig uit gevaren. Omdat de rode baan een verkorte versie van de zwarte baan is, kon hij gewoon finishen. De V538 en V690 zagen dit echter niet meer zitten en zijn afgehaakt. Boudewijn Voskamp en Perjan Smulders namen vanuit de 2e groep wel meteen het goede besluit om terug te gaan naar het Sneekermeer. Jack Aarts is snel omgekeerd en achter deze twee aan gevaren. Hij heeft een geweldige klap gemaakt op het Sneekermeer waardoor hij zijn achterstand heeft weten in te halen en als 5e wist te finishen. 

Bij de laatste boei 5 voor het starteiland vond er helaas nog een aanvaring plaats tussen de over bakboord varende V1290 en de V1167 die elkaar niet geIMG 3331czien hadden. Door de strafrondjes van de V1167 finishte de V1290 voor hun. De V1290 had echter dusdanig veel schade dat zij helaas de boot uit het water moesten takelen en de rest van de Sneekweek niet meer kunnen varen.

Het was een lange dag. Pas om 18.30 uur waren de Vrijheids van het water af. Tijdens de gezamenlijke barbecue die we nadien om het Schareiland gehad hebben werd er dan ook goed gegeten. Bovendien was het erg gezellig met dank aan de familie Helfferich, Willemsen en Ornée voor de organisatie!

Dinsdag: Na een druilerige ochtend zonder wind kon na 3 uur uitstel toch gestart worden. Er kwam zelfs nog een lekkere 4-5 BFT waardoor er een mooie wedstrijd gevaren kon worden.  Voor Renate en Manfred in de V1453 bleek dit net iets te veel te zijn. Zij sloegen om op de Poelen nadat ze het truukje hadden afgekeken van een toervalk en wat schakels. Het plofvest van Manfred bleek te werken, deze kwam netjes opgeblazen terug op het Schareiland.

De V845 met Anne en Jelmer voer een goede race en lag vrijwel de hele wedstrijd met een ruime voorsprong op de eerste plek.  Ze lijken een hiermee een goede voorsprong te hebben opgebouwd in het klassement om de eindstrijd.

De V1427 besloot dat de vlekken uit de spinaker gespoeld moesten worden en dat dit tijdens de wedstrijd in het Sneekermeer prima kon. Het koste ze helaas wel wat meters en de V1301 kon ze daardoor voorbij lopen. Na evaluatie aan boord bleek dat dit toch niet de meest effectieve tijd en locatie was om dit te doen. Ze wisten de V1301 op de finish, helaas voor de V1301, weer in te halen.

De V1131 vergat dat er ook gestart moest worden en besloot na een achterstand van 50 meter toch ook maar mee te doen. Hierna maakten ze om vrije wind te zoeken ook nog een verkeerde klap. Hierdoor hadden ze bij de bovenboei reeds een achterstand van 150 meter op de rest van de vloot. Desondanks wisten ze na een knappe inhaalstrijd nog een aantal boten te passeren en bij de V1301 en de V1427 op de spiegel de finish te passeren.

Anneke van de V1565 was geblesseerd en er werd naarstig naar vervanging gezocht. Deze werd gevonden en ze konden daardoor alsnog starten. Na een goed eerste kruisrak zakten ze echter terug in het veld gedurende de wedstrijd.

De promotieboot heeft goed gevaren. Ze maakten de juiste slagen maar haalden helaas de hoogte van de rest van de vloot niet. Dit kwam ze duur te staan en ze eindigden op een twaalfde plek.vrijheid - sneekweek2015-005 klein

Woensdag: Het is dit jaar niet alleen de 80e Sneekweek maar vandaag was ook de 200e hardzeildag. Pas later is rondom de hardzeildag een hele Sneekweek ontstaan. Ter gelegenheid hiervan werd er vandaag bij de starttoren gestart zoals dat vroeger ook altijd gebeurde. Met een westenwind betekende dit dat er voor de wind gestart werd wat prachtige beelden opleverde voor alle toeschouwers op het Starteiland. Met spinaker erbij was het voor sommigen lastig timen om op het juiste moment over de startlijn heen te varen. Anneke en Peter in de V1565 gingen precies op het startsein de lijn over waarmee ze een uitstekende start hadden. Jack en Mike in de V1427 wisten hun in het eerste spinakerrak voorbij te lopen en gingen met een bootlengte voorsprong  op de V1565 om de onderton. Zij hebben de eerste plek heel lang weten vast te houden maar kozen in het eerste kruisrak op het Sneekermeer de verkeerde hoek waardoor terug vielen naar een 5e plaats.

Perjan en Betty in de VIMG 20150807 WA00001131 gingen als 3e om de benedenboei gevolgd door Anne en Jelmer in de V845 en de promoboot. De promoboot heeft tot op de Poelen meegestreden voorin het veld. De V1131 werd richting boei 14 ingelopen door de V845 en de V13. De V1565 had problemen met het hijsen van de spinaker waardoor ook zij werden ingelopen.

Arjan en Henk in de V538 lagen in het begin van de wedstrijd achterin het veld maar wisten helemaal naar voren te varen en gingen als eerste over de finish. Ook Froukje en Anora in de V690 moesten vanuit het achterveld komen maar wisten als 4e te finishen.

De V1565 vond aan de stuurboordkant van het Sneekermeer een mooie windbaan maar uiteindelijk bleek het midden van het meer toch beter uit te vallen waardoor Boudewijn en Annemarie in de V1301 flink kon inlopen.  Ook de V419, promoboot en de V1167 maakten een flinke inhaalslag.  De V1301 wist de V1565 op de finish net te pakken. De promoboot en de V1167 hadden vandaag ook steeds de aansluiting met de rest van het veld wat leuke duels opleverde.


Klaas en Anco in de V1504 zijn op een gegeven moment naar de verkeerde boei gevaren en hebben daarna de wedstrijd gestaakt. Martijn en Niek konden een vrije dag in hun agenda regelen en kwamen voor de hardzeildag naar Sneek om toch nog even een dag te kunnen zeilen voor het NK. Ze zijn steeds een beetje heen en weer geschoven in het veld en uiteindelijk op een 11e plaats geëindigd.

Anne en Jelmer in de V845 staan er goed voor in het klassement. De strijd is echter nog niet helemaal gestreden want ook voor Arjan en Henk in de V538 is het nog mogelijk om er morgen met het Sneekweekbord vandoor te gaan. Het belooft dus een spannende laatste dag te worden!

Donderdag, de slotdag: Het was weer een fantastische Sneekweek. Het weer was heerlijk deze week, maar de wind liet iets te vaak op zich wachten. Zo ook vandaag. De laatste wedstrijd moest helaas worden uitgesteld en uiteindelijk ook afgelast door gebrek aan wind. Desalniettemin een hele mooie week. Anne Halma en Jelmer Wijma uit de V845 zullen vanavond het felbegeerde Sneekweekbord in ontvangst nemen! 

Uitslagen 80-ste-Sneekweek, 2015 Vrijheidklasse

No

Zeilno

Naam

Punten

1

2

3

4

5

1

845

anne halma, nanjing, jelmer wijma

5,0

2

1

1

1

(4)

2

538

arjan willemsen, terwispel, henk duit

8,0

1

4

(dnf)

2

1

3

690

froukje kampen, joure, annora stavenuiter

11,0

3

3

(dnf)

3

2

4

13

wouter boekel, scharnegoutum, joost mertens

12,0

(8)

2

2

5

3

5

1126

michiel nijhof, nijmegen, paul wassink

16,0

4

5

3

4

(7)

6

1131

perjan smulders, groningen, f. feenstra/b. gietema

26,0

(11)

7

4

9

6

7

1427

jack aarts, hilversum, mike de boer

26,0

(9)

9

5

7

5

8

419

ytzen renema, it heidenskip, wisse renema

29,0

7

6

(11)

6

10

9

1301

boudewijn voskamp, huizen, anne-marie baaij

33,0

(12)

11

6

8

8

10

1565

peter ornée, sneek, ornee anneke

33,0

6

8

(dnf)

10

9

11

1504

klaas helfferich, terwispel, anco van dam

39,0

10

10

8

11

(dnc)

12

1559

e.j. van leur, amersfoort, joost van leur

44,0

(15)

13

7

12

12

13

1290

jan sorber, amsterdam, neil smith

54,0

14

12

9

(dnc)

dnc

14

1453

renate voetter-zwaans, oostzaan, manfred voetter

55,0

17

14

10

(dnf)

14

15

1093

hendrik anton eijgelaar, enschede, ronald makel

62,0

5

(dnf)

dnc

dnc

dnc

16

1167

theo grootendorst, weesp, cees wesselman

63,0

16

15

(dsq)

dnc

13

17

1076

martijn tesselaar, niek van vuuren

68,0

(dnc)

dnc

dnc

dnc

11

18

1198

dirk postma, aalsmeer, lisanne zijlstra

70,0

13

(dnc)

dnc

dnc

dnc