Schinkel evenement 2024

Schinkelevenement 2024

Het Schinkelevenement 2024, tja, wat zal ik zeggen: kon beter. Slechts dertien deelnemende Vrijheids, waarvan elf Schinkel-boten en twee gewaardeerde gasten uit Loosdrecht: het trouwe team Jack/Mike in de 1427 en Dirk met Klaas in de 1198. Meer mensen zijn echt welkom hoor, en zouden kunnen helpen vaak genoeg de 15 boten aan de start te krijgen, die de bond zo belangrijk vindt.

De eerste dag begon heel verraderlijk met een voorzichtig zonnetje tussen donkere wolken en  aardig warm ook. Regen voorspeld, weinig wind. De meeste deelnemers hadden daardoor wel wat waterdichte kleding aan, maar geen geheel pak. Dat hebben ze geweten. Honderd meter voordat de eerste boot finishte in de eerste wedstrijd, barstte een wolkbreuk los boven het Nieuwe Meer. Wind weg, water plat, op de vallende dikke druppels na. In de rescue gezeten (zere arm) heb ik snel mijn jas aan gedaan en mijn capuchon op gezet, maar dat dóe je niet in een race. Iedereen drijfnat. Wind viel geheel weg, de zeilboten zielig dobberen in de hoosbui, die bleef hangen.

Na broodjes wame worst van Fred de tweede race gestart. Halverwege wéér zo’n bui. Deelneemster onderkoeld uit zeilboot gehaald door rescue. Racen die dag verder afgebroken, avondeten vroeger laten komen en dit genuttigd in prachtig zeilweer. Bescheiden doch efficiënt briesje en heerlijk zonnetje. Tja. Otto en Marjolein in de 1348 hebben twee keer gewonnen.

De tweede dag dreigde een herhaling van zetten te worden met nog minder wind.  We hebben voor de lunch twee tombola-races gezeild. Dáár wel een vlaag, maar híer, waar ik was, niet. En dan weer nergens meer. De Lasers, Cadetten en Optimisten hadden het er net zo moeilijk mee als de Vrijheids. Wel zon, maar dreigende luchten tot en met. Kortom, tijdens de lunch kwam het voorstel om het verder voor gezien te houden en niemand had bezwaar. Uiteindelijk maar de helft van de geplande races gevaren, maar dat natte pak van de dag ervoor lag nog vers in het geheugen en zeiltechnisch was het allemaal niet erg spannend. De arme Cadettenklasse werd door een overbezorgde ouder zelfs al gedurende race twee van de plas gehaald en heeft slechts één enkele race kunnen voltooien. Niet leuk. Uiteindelijk bleef het natuurlijk droog, maar wind kwam er niet.

Nou ja, ik zal toegeven: ook zondag hebben ‘toevallig’ Otto en Marjolein (1348) en Boudewijn in de 1301 (met dochter resp. Daniëlle) weer uitstekend gepresteerd. Zo goed zelfs, dat ze allebei met negen punten bovenaan de uitslag eindigden. En daar begon de volgende ellende: er ontstond verwarring over wie dan gewonnen heeft. Kortom, ik reik (foutief geïnformeerd) de eerste prijs aan Boudewijn uit, en die wilde hem (terecht) niet hebben. Otto ook al niet, maar de 1348 had in totaal drie eentjes gevaren  en de 1301 slechts één en eindigt daardoor heus bovenaan. Marjolein, Otto, gefeliciteerd, jullie zijn de winnaars.

Kijk overigens ook eens naar Fokke, die vierde geworden is! Niemand in het water gegooid, iedereen was al nat genoeg geweest.

Dank aan alle hulp: Fred wedstrijdschip, Jan wedstrijdleiding, Fokke puntentelling, Erik baan uitleggen, rescuers, lunchmakers, bardienst en iedereen, die er verder voor ons was.

Komen jullie volgend jaar weer wel naar Amsterdam? Dan gaat het vast allemaal een stuk beter en gezellig was het allemaal ondanks alle tegenslag zeker.

schinkel 2024 uitslag

aan steigercoos en guus

dirk en zo

rijtje