Paaswedstrijden 2019, bij de W.S.V. "De Schinkel"

tn IMG 20190422 WA0000Het programma van de Paaswedstrijden zag er prima uit en het weer liet zich ook van de goede kant zien. Hieronder een uitgebreid verslag, gemaakt door Renate Voetter, de einduitslag en wat foto's:

Paaswedstrijden 2019

Al zeg ik het zelf, de Paaswedstrijden op het Nieuwe Meer waren geweldig leuk! De gasten kwamen van verre (Frankrijk, Friesland, Amersfoort, Loosdrecht,…) en dichtbij (trouwe Schinkelaars), om de honderdste verjaardag van de WV de Schinkel zeilend te vieren. Eerst een stukje jubilieumtaart en dan het water op. Als ik het weer had kunnen bestellen was het ongeveer zo geweest. Korte broeken weer. Met Pasen! Middagtemperaturen boven de twintig graden en ook nog wind. Die wind was op zaterdag overigens iets sterker dan op zondag, maar daarover later meer. Alle twintig schepen, die ingeschreven waren hebben daadwerkelijk gevaren en het was reuze gezellig.

 

Het feest begon al op vrijdag met de aankomst van de eerste gasten, die hun boten te water lieten en maar liefst vier campers parkeerden op de plaats naast de loods. Ging prima. De races op zaterdag hadden ter gelegenheid van het jubileum een extra uitdaging gekregen: de Paashazen-competitie! De snelste hazen, die als eerste de bovenboei bereikten, kregen een Haas. Waar ik niet op gerekend had, was dat ik op een haar na zelf de eerste haas won. De wind was bij de eerste race niet zo heel erg hard en Manfred en ik hadden een goede start en een mooie vlaag. Arjan en Henk in de 538 hadden bij

tn IMG 20190422 WA0005

de boei net een mooier vlaagje, wat me de eer en de Haas kostte. (Er waren gelukkig wat eitjes overgebleven bij het inpakken.)

De eerste race werd overigens gewonnen door de 538, met een tweede plaats voor Armand met zijn bemanning in de 8 (Die doken ineens uit het niets op. Ik weet het zeker.) en de derde plaats ging naar Wouter en Ralph in de 13. Paul en Michiel in de 1126 voeren hun aftrekrace en werden vierde. (Voelt u hem al aankomen?) en Manfred en ik zijn nog vijfde geworden, waar we best blij mee waren.

Na de pauze (broodjes worst kwamen aangevaren) besloten we de hangbroek maar in stelling te brengen, want de wind trok wat aan. De temperatuur ook, heerlijk. Was echt perfect zeilweer, maar Manfred en ik hadden een slechte start en pech onderweg en eindigden ergens achterin (16). Paul en Michiel hadden helemaal geen pech en zeilden zich al vrij snel los. Niet meer te achterhalen, die jongens. Mooi werk. Hun eerste eentje was binnen, de twee ging naar Wouter en Ralph in de 13 en derde werden Arjan en Henk. De Haas van deze race ging naar Casper en Niek van Vuure in de 1076 (goed gedaan!), maar ook zij hadden narigheid, zodat ze als tiende eindigden.

De derde Paashaas ging naar Armand met zijn bemanning in de 8.Verdiend, die boot loopt goed en wordt uitstekend bestuurd en bemand. Dit alles biedt overigens leuke perspectieven voor het NK Sprint in juni. Ik heb de regel niet in stelling hoeven brengen, dat er maximaal één Haas gewonnen kon worden en alleen de eerste haas is getn IMG 20190422 WA0006wonnen door de uiteindelijke race winnaar. Race 3 werd gewonnen door de 13, een twee voor de 1076 (!), en als derde kwam de 1126 binnen. Weer geen slechte klassering voor de twee mannen, die vorig jaar weinig voeren. Manfred en ik werden elfde. Lekker in het midden.

Op de eerste dag was er overigens ook genoeg strijd in het achterveld. De boten kwamen kort na elkaar binnen en men wisselde nogal eens van finishplaats. Rod en Jo in de 1187 hadden nog wat moeite met de spi (moeten we nog eens naar kijken) en Fokke en Rob met hun tuig, maar de overige deelnemers hielden elkaar aardig bezig. Na de wedstrijden terugvaren ‘was ook nog even een dingetje’, zogezegd. In plaats van rustig naar de haven te kachelen, moest er goed opgelet en zelfs nog even gehangen worden door een naar Bft 4, vlagen 5 aangetrokken wind.

In de haven werden wachtte ons nog een verrassing. De ‘Igitur’, de 1187, de boot die Rod en Jo Andrew weer uit de dood hebben laten verrijzen werd officieel gedoopt met lekkere bubbels uit Noord-Frankrijk, waar Rod en Jo wonen. Heel leuk, dat deze boot weer vaart en voor de gezelligheid naar het Paasevenement kwam.

De twetn IMG 20190422 WA0008ede dag stond er minder wind dan de eerste. Geen hangbroeken, wel weer korte broeken. Ik snap de frustraties van de goede zeilers, die middenmoters soms een goede vlaag zagen benutten – en ze daarna niet meer konden inhalen. Voornoemde middenmoters, bijvoorbeeld Dirk Postma, (tweede plaats in race 5) en Manfred en ik (tweede plaats is race 4) waren echter wel heel erg blij met onze ‘podiumplaatsen’. En er trots op ook. Enne, zo slecht ging het toch niet, want we hebben die tweede plekken toch mooi niet meer uit handen gegeven. De overige races zaten we weer ergens in het midden, maar dit soort dingen zijn geweldige opstekers!

Uitslag race 4: 1- 1126, 2- 1434, 3-1131. De vierde plaats was voor de 701 van Bernard Prins en Caspar Hofkamp, die hiermee net als Perjan en Marion Smulders in de 1131 hun beste race voeren. Uitslag race 5: 1-1427 (Jack Aarts, Mike de Boer), 2-1198, 3- 1126

Lunch on the hoof (is echt uniek voor de Schinkel!) en daarna de Medal Race. Dubbele punten en een schilderij van de boot, een aquarel, gemaakt door mij, als speciale prijs. Ietsje meer wind, maar wel

vervelende luwtes. Of anderszins plekken waar je niet wou zijn, zoals in het vaarwater van de veerpont. Mooie start, maar ons voordeel ging al snel in rook op. Evengoed weer als tiende gefinished, dus al met al niet gek gevaren. De cracks lieten deze keer echter niets lopen: 1- 1126, 2-14tn IMG 20190422 WA000727, 3- 538, 4- 8 en 5- 13.

Hierna was het rekenen en dat kan wedstrijdleider Jan Mulder heel goed, zelfs zonder het speciale computerprogramma hiervoor. Een compliment aan alle deelnemers: de protestcommissaris kon weer snel aan het bier, want protesten werden onderling of door terugtrekken opgelost. Uit de einduitslag blijkt hoe close de deelnemers raceten. Tevoren is het door het aftrek-systeem niet gemakkelijk in te schatten, maar de uitslag van de laatste race was in drie gevallen beslissend!

Over eerste plaats geen twijfel: de heren Paul Wassink en Michiel Nijhof in de 1126 vergaarden slechts 10 punten en eindigden ruim boven de nummer twee: de 538 van Arjan Willemsen en Henk Duit (20 punten). Daarna begint de ellende. Zowel de 8 van Armand en zijn invaller, als de 13 van Wouter Boekel en Ralph Tesselaar eindigden met 24 punten! Maar Armand was eerder binnen dan Wouter in de Medal Race, zodat de 8 uiteindelijk derde werd en de 13 vierde. Vijfde plaats voor Jack Aarts en Mike de Boer (26 pt, scheelt ook niet veel!) en daarna meer ruimte tot nr 6: de 1076 (37 pt.).

Op de grentn IMG 20190422 WA0004s van het linker en rechter rijtje eenzelfde situatie. Dirk Postma + Lysanne Zijlstra / Tim Bekker in de 1198 en Manfred en ik (1434) delen elk 48 pt., maar de Loosdrechter kon de wind in de laatste race beter vinden dan ik en eindigde als 10de, wij dus 11. Plaats 12 (1006, Martijn vd Linden + inval) zat daar weer maar één puntje onder, 49 pt. In de onderste regionen werd het nog erger: plaats 15, 16 en 17 delen elk 90 punten, zodat de laatste race beslissend werd voor resp. de 1353 (tn IMG 20190422 WA0002Jaap Homan + inval), de 986 (Edwin Burggraaf + inval) en de 247 van Ipo de Vos en Marion Visser.

Voor het uitreiken van de fraaie Babushka’s aan deelnemers (die de meesten snel ongezietn IMG 20190422 WA0001n weer in de prijzenkast zetten) een schilderij van de 538 voor de voorzitter van de VKO met uitspreken van de hoop, dat de vriendschap tussen de VKO en de WV de Schinkel nog lang mag blijven bestaan. En een schilderij van wedstrijdschip Atalante voor trouwe schipper en mede-organisator Fred Cassee.

Dank jullie wel, dat jullie allemaal gekomen zijn, ook degenen, die toevallig niet in dit uitgebreide verslag staan. Dank voor Armand, die snel nog even de boeien opblies en de wedstrijdbaan uitzette. En de inschrijf-juffrouw en de lunchmakers, de koffieschenkers, de rescue, de kantinemensen en iedereen die verder hielp! Enne, ik durf het bijna niet te vragen, maar… komen jullie volgend jaar weer?

Groeten, Renate.

tn IMG 20190422 WA0003