Spinakerboom

eindbeslagEen spinnakerboom kun je eenvoudig zelf maken. Het belangrijkste is dat de boom niet te zwaar en voldoende stijf is. Dit kan bereikt worden door van vurenhout een boom te lamineren. Bijvoorbeeld door 7 lagen van elk 7 mm dik (totaal 35 mm), op een vlakke ondergrond, elkaar te lijmen.

Hout van geschikte afmetingen is bij de bouwmarkt te koop maar let er wel op dat je rechte houten delen zonder noesten of andere defecten koopt. Anders kan de boom gemakkelijk breken. Het lijmen kan met een PU bruislijm, Recosinol of epoxy.

Na het lamineren moet de boom in wording worden gevlakt en op de goede breedte (35 mm) worden gebracht. Ook moeten de hoeken worden afgerond met een straal van tenminste 10 mm, dit kan gemakkelijk met een bovenfrees. Zie ook de klasse voorschriften voor de voorgeschreven afmetingen.

De lengte inclusief beslag mag niet meer zijn dan 1850 mm. De uiteinden moeten worden pas gemaakt zodat het beslag mooi past. De boom hoeft niet verjongd te worden. Voor het beslag aan de uiteinden heb ik goede ervaring met het beslag

zadel

van Ronstan, dit kan gemakkelijk en snel aan boom en schoot geklikt worden.

Voor het oogje in het midden van de boom volstaat een RVS zadeltje dat met 2 M4 boutjes op de boom gemonteerd kan worden.

Schroeven houden niet erg goed in vuren, boutjes hebben daardoor mijn voorkeur. Om het spinnakerboom-oogje in te haken gebruik ik een Seasure "470" haakje.

TIP: Als je het bevestigingspunt aan de mast niet meer dan ca. 150 cm onder de masttop bevestigd kan dit dit de rijglijn niet in de weg.

Anne Halma

V419

seasure haakje

Techniek artikelen

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random