• DSC01011
 • DSC06703
 • Paaswedstrijden 2010 dag 1 291
 • DSC03686
 • Drieslag
 • KWSHerfstwedstrijden2009 (8 of 19)
 • Colourful

  Spinnakers brighten the dutch lakes!
 • Child's play

  The Next Generation?
 • Serenity

  At the end of the rainbow.
 • On Course

  Fun, the way to go!
 • Three in a row.

  Highly competitive in a tranquil dutch scenery.
 • Sharp as a razor blade.

  Just made it!

Aankomende evenementen

De HISWA en Boot Holland 2020

Geschreven door Ron Haanschoten. Gepost in Algemeen

Verslag van de gedenkwaardige Hiswa 2020

Dag 1; Cees Bruin en Boudewijn Voskamp, woensdag 11 maart

De eerste dag was zeer rustig op een zeer beperkte HISWA.

Op de stand, die goed in het oog sprong, stonden we er met o.a.de Regenboog,Pampus ,470, Ynling- klasse.

Qua bezoekers van de stand waren er een aantal oud Vrijheid zeilers die even langs kwamen om de prachtige lijnen te bewonderen van de 1301 maar voor de rest was het bijzonder rustig.

De bezoekers van de stand natuurlijk verteld over het jubileum en de mogelijkheid om gebruik te maken van de promoboot, wellicht dat daar iets uitkomt maar ik verwacht het eerlijk gezegd niet.

Dag 2; Team van Vuure op de Hiswa, donderdag 12 maart

Met een voorgevoel dat dit vanwege alle Corona ellende wel eens een apart dagje Hiswa kon worden stapte ik om 08.16 op de trein richting Amsterdam RAI. Bij aankomst op het RAI complex was het vrijwel uitgestorven. Maar ja het was nog vroeg (09.45). Met polsband naar binnen en richting stand en koffie. Op basis van de  app-instructiefilm over het opstarten van het beeldscherm, met in de hoofdrol van deze haast komische act Boudewijn, stond de apparatuur binnen een mum van tijd te spelen. Twee tellen later Jasper aan de telefoon; hij mocht er niet in want had wel een toegangskaart maar geen polsbandje. Pas vanaf de opening voor publiek (11.00 uur) mocht hij er in. Afijn, ook dat geregeld en samen op naar de koffie. Om 11 uur terug bij de stand om de hordes belangstellenden te woord te staan. Om 12.30 was de score 2 bezoekers! Maar …. één daarvan heeft wel toegezegd naar het jubileum te komen. De verdere middag weinig aanloop, het was echt super rustig op de beurs. Uitgezonderd de hal met Optimisten, bad en spelletjes die nog wel redelijk door basis scholieren bezocht werd.

Omstreeks 15.30 uur schalde er ineens een bericht over de beurs: “ op basis van de zojuist afgekondigde maatregel van de regering evenementen met meer dan 100 deelnemers geen doorgang meer te laten vinden, heeft de organisatie van de Hiswa besloten de Hiswa per direct te sluiten. Bezoekers worden verzocht de beurs te verlaten, voor standhouders volgt nader bericht”. Het kwam niet helemaal uit de lucht vallen, maar toch, op dat moment sta je even raar te kijken. Voor ons was dit echter wel het sein de zeilen te strijken, de boel op te ruimen en af te stemmen met Dirk en Boudewijn wat we met de V1301 aan moesten. Toeval of niet Boudewijn was vlak in de buurt en zou in een halfuurtje bij ons zijn om zijn boot op te halen. Tegen de tijd dat Boudewijn er was hadden wij bijna alles gereed. Mik er in, mast en gaffel er op, spanbanden vast en karren maar. We stonden vlakbij een achterdeurtje in de wand van onze stand en met wat kunst en vliegwerk hebben we de Hiswa “via de achterdeur” verlaten. Omstreeks 17.15 vertrok Boudewijn met boot en al richting Schinkel. Zeker als eerste boot en nog ruim voor de chaos van een ongeplande en volledige ontruiming van de beurs een aanvang nam.

Een dag om nooit te vergeten!

Niek en Jasper (V1076)

Verzameld door Anneke Ornee:

Boot Holland was dit jaar 1 dag korter nml. van Vrijdag 7 tm dinsdag 11 februari.

Tijdens de jaarvergadering was de bezetting al besproken.

Vrijdag Nico en Klaas, zaterdag Arjan, zondag Wouter, maandag Jack en Ron en dinsdag ondergetekende en Rob.

Op woensdag middag heb ik mijn Vrijheid 1565 gebracht en opgezet met enige hulp van de Topzeilers voor het hijsen van de mast.

We mochten i.v.m. ons jubileum dit jaar met 2 Vrijheidjes op Boot Holland staan en dus heeft Klaas op donderdag de Promo gebracht.

Naast elkaar  de laatst gebouwde houten boot door Klaas en een van de eerst gebouwde poly boten, ook gebouwd door Klaas. Met een prachtig promozeil gesponsord door Miedema en mede door Arjan in elkaar gezet.  We hadden veel bekijks.

 

Op zaterdag bleek Arjan ook een zeil clinic bij Miedema in Heeg geregeld te hebben als winteractiviteit.

Daarom ben ik zaterdagmorgen in zijn plaats gegaan samen met Thijmen, de oudste van Marion en Perjan.

Het was een groot succes. Om half elf stond hij al op een supboard en was er niet meer af te krijgen. Hij heeft talent zie ik als trotse Beppe.

Om 13.00 werd ik afgewisseld door Marion en ook Betty was inmiddels gearriveerd met de kinderen.  Met zijn allen hadden ze veel lol op het supboard en later met bootjes vouwen bij de KNWV stand en een springkussen.

Om 14.00 ben ik met Perjan naar Heeg vertrokken, nadat we Wouter in Scharnegoutum en Rob uit Sneek hadden opgepikt.

Anneke

Vrijdag 7 februari Nico en Klaas

Al vroeg zat ik in de auto, langs de drukte rond Utrecht, op weg naar Leeuwarden. Ik had me voorgenomen 182 km lang te oefenen met de binnenkort maximale 100 km per uur, maar dat lukte nog niet. Bij Boot Holland in stralende zon aangekomen, stond mede stand bemanning Klaas al in de entree te wachten. Eerst naar de koffie bij de Pampus stand, met gevulde koek van Klaas; goed begin.

De promoboot V1519 “Fair Lady” stond op een prominente plek met de jubileumtekst die Arjan in het zeil had gezet, moest nog even opgetuigd worden. De promoboot zal er dit seizoen mee rondvaren. Klaas ontdekte bij het optuigen dat er een wat grote fok bij zat, van zijn Pampus. Het paste maar net en niemand zag het.

We stonden er dit jaar met twee boten: Naast de klassieke mahonie promoboot stond ook de polyester V1565.

In de loop van de dagIMG 20200207 Merel blurr kregen we heel wat ouderen langs die bij navraag ook ooit in een vrijheid hadden gevaren. Maar opvallend: bijna niemand wist nog wat zijn zeilnummer ooit was. Soms na lang turen in de botenlijst lukte het en bleken ze ook nog de naam van de boot te herkennen.

Enthousiast zeilster Merel bij de Vrijheid op Boot Holland. Zij zal dit seizoen in de promoboot een aantal evenementen varen. Ze kwam “even” bij Boot Holland kijken naar de Fair Lady, maar ze kreeg zeer uitgebreid les van Klaas.

Frans Fischer voer ooit in de V13 “Vrijdag” en kwam even langs. Ook Ronald van Prinsenbeek kwam even kijken. Hij heeft de prachtig gerestaureerde V125 uit 1952, waarvan in een vorig jaarboekje een uitgebreid verhaal over zijn saildrive stond: onder de boot een schroef, in de boot een accu en een klein bedieningspaneel.

We hebben de bezoekers uitgebreid het jubileum evenement op 9 mei a.s. aanbevolen en ook de VKO site onder de aandacht gebracht.

Vlak bij de VKO stand waren de modelbouwers aanwezig, zo ook Arie Evers met de radiografisch bestuurbare V491 in schaal 1:5. Er zit meer dan honderd uur in het bouwen. Hij is van plan om mee naar het jubileum evenement op 9 mei te komen.

Na 16:00 begon het snel stiller te worden in de Expohal. En al voor sluitingstijd besloten Klaas en ik dat we naar huis mochten. Het oefenen met de 100 km. per uur ging al beter, zelfs mijn auto rijdt dan redelijk zuinig.

Nico

Zondag 9 februari Wouter en Arjan

Zondag morgen 9 Februari naar Boot Holland. Het is de dag van Ciara. Meestal als het slecht weer is, dan wordt het binnen druk. Echter met deze slechte weersvoorspelling, wat gaat er gebeuren? Bij aankomst op de parkeer plaats blijkt het al druk te zijn. En willen de mensen dus blijkbaar toch even op "boot" kijken voor de storm uit.
Ik sta de zondag samen met Arjan en bij aankomst bij de 2 vrijheden, heeft hij de tv al aan, en staat klaar met een kopje koffie voor mij. De drukte was vooral in de ochtend aanwezig, en er was veel praat over de 75 jaar jubileum. 1 bezoeker heeft nog een originele wimpel van het 25jarig jubileum. En wil die graag delen met de jubileum commissie. De contacten daarvoor zijn gelegd.

Ook is met de nieuwe eigenaar gesproken van de vrijheid van Jan Postma. De boot wordt vaarklaar gemaakt. En wordt eerst als toerboot op de Wielen gebruikt (plasje onder de rook van Leeuwarden). Maar ideeën zijn er zeker wel om op lokale evenementen te verschijnen.

Al met al  een leuke beurs. En altijd goed om er je gezicht te laten zien.
Wouter V13

Maandag 10 februari 2020 Jack en Ron

Om een uur of 11 starten we om met halve "harde" wind naar het noorden te gaan. Bij de ingang van Boot, stel ik me als een soort "onder pand" op, om Jack de gelegenheid te geven de kaarten uit de boot te halen. Iets dat gelukkig met de mooi gestrikte dames soepel te regelen was.

20200210 blurDe boten vanwege het jubileum in poly en hout te zien door de bezoekers stonden op een mooie plek. Echt storm liep het niet, maar Jack zag toch nog kans een boek te verkopen.

Zelf ben ik bij een ronde lopen om de benen te strekken op bezoek geweest bij de stand, waar boten staan voor zeilers met een beperking. Vorig jaar heb ik Jelmer Wijma geholpen een aantal stabiliteits metingen aan een boot te doen, op het eiland Robinson Crusué. In middels zijn er 50 van deze boten gebouwd, die voorzien zijn van beweegbare stoelen. Hart stikke leuk om te zien dat er voor mensen met een beperking, steeds betere oplossingen op het water komen, zodat ook zij kunnen genieten van de mooie zeilsport.

In de loop van de middag kwam Anneke Ornee ook langs en heb ik haar en Jack een verzamel video van 11 minuten op het schermpje laten zien uit het verleden. (in de maak voor het Jubileum 75 jaar Vrijheid) Jammer is het wel dat het NTS sport in beeld, in die tijd, live in de uitzending werd ingesproken. Daardoor mis je leuke info, dus dan maar een muziekje er onder zetten, want stilte zijn we niet meer gewend. De Polygoon bioscoopjournaals die ik heb kunnen bemachtigen geven door het commentaar van Philip Bloemendal een prachtige aanvulling op het rijke verleden van de Vrijheid, als zijn stem door de tentoonstellingshal schalt dat er in drie groepen gestart moest worden, door het grote aantal deelnemers.

Het restaurant waar je zo'n leuk uitzicht had op de hal was niet geopend. Die functie werd in de tentoonstellingshal ingenomen door kleinere tentjes die o.a Aziatisch voedsel verkochten. Dat was prima te doen en nog voor een zacht prijsje ook. Zo eindigde ons jaarlijkse bezoek aan Boot met een gevulde maag om 21:00 uur.  De sluiting was een uur eerder dan vorige jaren. Het waaide iets minder op de terugweg.
                                                                                                                                                              Ron Haanschoten, V739

Dinsdag 11 februari  Rob en Anneke

Dinsdag, de afsluitende dag van Boot Holland, was het weer tijd voor een dagje beurs, met aan het eind van de dag de boot opruimen en weer meenemen naar Sneek. Anneke Ornée kwam me ophalen ’s ochtends en beladen met broodjes, fruit en de traditionele oranjekoek togen we naar Leeuwarden. De oranjekoek gaat meeVrijheid 1176jpg als ruilmiddel voor koffie bij stands die een koffiezetapparaat actief hebben.

Op tijd aangekomen, mét geldige kaartjes, zagen we het gebeuren gestaag op gang komen. Wat me opviel was dat geleidelijk de aandacht is verschoven van watersport in de brede zin van het woord, naar een focus op motorboten. Weinig zeilmakers, bouwers van traditionele -houten- schepen en zeilboten. Ik bespeurde in de grote hallen één zeilboot, een BM-er, tussen alle ‘luxe-moters’.

Uiteraard was dat anders in onze hal, waar we met de klassenverenigingen staan. Veel belangstelling van de oudere zeiler voor o.a. onze vrijheidklasse. We stonden met de laatste nieuwgebouwde houten boot, de 1559, en één van de eerste in polyester gebouwde boten, de 1565.

De kijkers kun je gerust de vraag voorleggen: “in welke vrijheid heeft u gevaren en in welke periode?”

De score is 100%. Met een aangename vleug van nostalgie komen de herinneringen weer boven. Met de botenbank in het boek erbij kun je dan samen heerlijk wandelen door ‘memory-lane’ Bijvoorbeeld zichtbaar in de volgende berichten met Hessel Zijlstra, voormalig eigenaar van de 1176.

De heer Keuning, winnaar van de paasbokaal uit het verleden, kwam langs om de bokaal af te geven. Deze kan weer in ere worden hersteld voor de paaswedstrijden. Een paar uur later kwam de heer Helleman langs. Op de vraag welke boot hij in had gevaren kwam het antwoord, de 1494. Binnen twee uur, twee voormalige eigenaren van dezelfde boot in de stand. Toeval bestaat niet zeggen ze dan. Deze Helleman heeft zijn boot de Fre Heit gedoopt indertijd (Fre naar zijn voornaam). Grappig want ik heb zelf mijn boot de 866 “Mirage” herdoopt in Frij Heit. Heit heeft een dagje Frij, van de verzorging van onze tweeling in 1995. Ik heb nooit geweten dat de naam Fre Heit ook heeft bestaan. De 1494 is later herdoopt in Vantwo.